Zápas Sparty s Chodovem bude spolurozhodovat o prvním místě. Foto: FAT PIPE Florbal Chodov, Český florbal Zápas Sparty s Chodovem bude spolurozhodovat o prvním místě. Foto: FAT PIPE Florbal Chodov, Český florbal
22. 2. 2019 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Superligová matematika: Boj o první příčku, o play off i o udržení

 



Takhle vyrovnaná nebyla nejvyšší soutěž už dlouho. Hrát se bude do posledních chvil, a to nejen o čelo. O dvě místenky ve vyřazovací části usilují tři kluby. A střetem zájmu je také desátá příčka, která znamená jistotu udržení pro nadcházející superligový ročník.

Boj o vítězství v základní části:

Při pohledu na tabulku má nejvýhodnější pozici v cestě za vítězstvím v základní části pražská Sparta. Na druhou Boleslav má před posledním kolem dvoubodový náskok. Jenže Garčar a spol. se v neděli utkají s Chodovem, tedy se silným protivníkem. Aby Sparta skutečně ukořistila první příčku, musí získat pouze o bod méně, než dokáže vydolovat Boleslav v Liberci. Při rovnosti bodů totiž mají Středočeši lepší bilanci ze vzájemných zápasů.

Boleslav tedy potřebuje získat o dva body více než Sparta. V tom případě by se pořadí na prvních dvou místech prohodilo a vítězem základní části by se stali obhájci trofeje. Do boje o první pozici však ještě může značně promluvit Chodov. Kromě toho, že si brousí zuby na to překazit Spartě plány, má rovněž sám možnost se do bitvy o první místo zapojit. V případě vítězství o čtyři a více branek totiž Spartu v tabulce předskočí.

Duo Curney - Natov opět řádilo, tentokráte režírovalo kanonádu do sítě Otrokovic. Foto: Štěpán Tomš, Technology Florbal MB

Boleslavi nemusí k první příčce stačit ani další kanonáda dvojice Curney & Natov. Foto: Štěpán Tomš, Technology Florbal MB

Kuriózní situace může nastat v případě, že Boleslav vyhraje v Liberci po prodloužení či po nájezdech a Chodov porazí Spartu. V tu chvíli by se na čele seřadily tři týmy se stejným počtem bodů (62) a rozhodovala by minitabulka. Z ní by nejlépe vyšel Chodov (4 zápasy/9 bodů), pak Sparta (4 zápasy/6 bodů) a až třetí by skončila Boleslav (4 zápasy/3 body).

Boj o postup do play off:

Tři týmy usilují o dvě poslední místa v elitní osmičce. Pohled do tabulky napovídá, že už to budou mít devátí Bohemians hodně těžké. Klokani totiž ztrácejí na sedmé Otrokovice i devátý Liberec tři body. Jenže nejhorší los mají právě Severočeši, kteří se doma střetnou s Boleslaví. Naopak Otrokovice míří do Pardubic a Bohemians budou hrát derby na Vinohradech.

Dotáhnou mladíci Bohemians do play off? Foto: Šimon Jiráček

Otrokovicím i Liberci stačí k jistotě postupu do play off jakýkoliv bodový zisk. Naopak Bohemians potřebují na Vinohradech bezpodmínečně vyhrát za tři body. A ještě k tomu musí doufat, že jeden z dvojice Otrokovice – Liberec vyjde ze svého duelu naprázdno. V případě rovnosti bodů mají klokani bilanci ze vzájemných zápasů lepší s oběma týmy. Alespoň to jim hovoří do karet.

Boj o desáté místo:

Tři účastníci play down už jsou jasní. Z posledního místa půjde do bitvy o záchranu Znojmo a o udržení budou hrát také třináctí Bulldogs a dvanácté Pardubice, byť tyto dva týmy si ještě mohou v závislosti na výsledcích posledního kola svá místa prohodit. Zbývá vyplnit tajenku, kdo se stane čtvrtým týmem v boji o účast v příštím ročníku superligy.

Desáté Vinohrady mají na Českou Lípu jednobodový náskok a zároveň horší bilanci ze vzájemných zápasů. K potvrzení zisku desáté příčky, která znamená jistou záchranu (stejně jako deváté místo), tak Vinohradští musejí získat v posledním kole minimálně stejný počet bodů jako Česká Lípa. Proti Bohemians stále bojujícím o play off to nebudou mít sokolové lehké.

Elitní vinohradská lajna. Foto: SKV florbal, Český florbal

Nováček z Vinohrad by rád udržel desáté místo. Foto: SKV florbal, Český florbal

Naopak Česká Lípa pojede do Brna. Domácí sice ještě mohou usilovat o posun na 12. místo, ovšem nevyhráli devět zápasů v řadě a Českolipští tak budou v roli favorita. Případná porážka v Brně je ze hry o výhodnou desátou příčku jistojistě vyřadí.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*