Sascha Rhyner na tiskové konferenci před MS 2019. Foto: Martin Flousek, Český Florbal
6. 12. 2019 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Cílem je medaile, nemůžeme ji slíbit, ale uděláme pro ni vše, hlásí hlavní kouč Sascha Rhnyer

 



Saschu Rhynera čeká premiéra v roli hlavního kouče na mistrovství světa žen. Šestačtyřicetiletý stratég ji sice prožije v domovském Švýcarsku, ale v českých barvách. Na tiskové konferenci působil uvolněně a slíbil, že jeho tým udělá vše pro zisk historicky druhé medaile.

Na tiskové konferenci vtipkoval, bylo vidět, že tým má na své straně a svému plánu, ač jej v určité chvíli neprozradil, tak věří. „Myslel jsem si, že budeme mluvit francouzsky, když se tedy šampionát koná ve francouzské části Švýcarska,“ uvedl na úvod s odkazem na to, že on sám francouzsky umí plynule.

Poté už se seriózně rozmluvil a vrcholícím cyklu. „Myslím si, že jsme byli schopni vytvořit si vzájemnou důvěru a předvést zajímavé výsledky,“ popisoval. „Jednou z největších částí, na co jsme se zaměřili byla hra s míčkem a vytváření si šancí. Ne, jak to bylo v minulé DNA, že jenom stojíte na půlce a čekáte na rychlé protiútoky,“ porovnával s minulostí.

Právě držení míčku je podle českého hlavního trenéra klíčové. „Je nemožné vyhrát zápas proti kvalitnímu soupeři ve chvíli, kdy nemáte nějakých 55 minut zápasu míček. Na druhou stranu, moderní florbal je také o tom, že když ztratíte míček, tak soupeř může jít do šance. Tudíž jsme se také snažili mít dobrý risk management a myslím, že se nám to dařilo,“ pochvaluje si.

Prosadil také soustředění ve Švýcarsku před začátkem turnaje. „Snahou bude vyladit naši hru. Prozatím jsme nepracovali tolik se speciálními formacemi, nebo s volnými údery a jejich signály, ještě bychom chtěli vyladit určité věci v lajnách,“ plánoval před soustředěním.

Řeč přišla také na skupinovou fázi turnaje. „Máme tu nejtěžší možnou skupinu, ale může to být také výhoda. Proti Slovensku to je vždy zábavné, je to derby. Proti Lotyšsku jsme v Bratislavě nezačali dobře, takže je dobře, že nyní začínáme proti nim,“ připomněl úvodní utkání slovenského šampionátu.

Srovnání s týmem z roku 2011 se ale chtěl vyhnout. „Studoval jsem historii, ale ve sportovní terminologii by takové porovnání týmů nemělo fungovat, ačkoliv máme pět stejných hráček. Bereme to jako pozitivní moment a věříme, že to můžeme zopakovat,“ usmál se.

Sám v St. Gallenu před osmi lety nebyl. „Některé zápasy jsem viděl na streamu, ale třeba bronzový zápas jsem neviděl,“ vzpomínal.

O průběhu turnaje má jasnou představu. „Podle naší filosofie by tým neměl jít do turnaje s tím, že nějaký zápas prohraje, ale musíme být realisté. Už na domácím EFT bylo vidět, že týmy jsou vyrovnané a blízko sebe, například Švýcarsko investuje velké množství peněz a co jsme se bavili, tak přepočteno na dny, tak reprezentace trénovala asi tolik, jako Česko, Švédsko a Finsko dohromady,“ řekl na adresu pořádající země.

Cíl je jasně daný. „Přivézt domů medaili by byl úspěch, jedeme pro ni, ale nemůžeme ji slíbit, ale je to cíl,“ prozradil Sascha Rhyner.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*