5. 9. 2013 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Televizní premiéra: poprvé se bude živě vysílat zápas základní části ženské extraligy!

 



Prosincové historicky první mistrovství světa žen na české půdě dělá divy, propagace florbalistek boří i dosud zapovězené mantinely. Vůbec poprvé se tak v televizi objeví přenos ze základní části ženské extraligy. Čestnou premiéru obstará 26. září pražské derby mezi Chodovem a Bohemians. A to ještě nebude všechno…

Česká televize chystá před šampionátem další přenos, 14. listopadu si můžete naladit reprízu letošního Superfinále Vítkovice – Herbadent. „Jeho aktérky naposledy před mistrovstvím vystoupí jako soupeřky, od té doby budou spoluhráčkami,“ říká výstižně prezident ČFbU Filip Šuman. Pokud budou mít oba duely úspěch u diváků i patřičnou úroveň, je možné, že na jaře přijde ještě třetí zápas, televize má ještě jeden nasmlouvaný přenos neobsazený.

Zatím členové sportovní redakce ČT vybírají spolukomentátorky pro nejbližší 2 duely. Přenosy od této sezony nabídnou vedle standardních věcí i jednu novinku. Televizní diváci budou během zápasu volit nejlepší hráčku zápasu, takzvanou extrahero.

Historie dosud pamatuje jediný přímý přenos ze ženské extraligy. V pondělí 6. dubna odvysílala ČT 2. finále play off mezi tehdejší Děkankou (nynějším Herbadentem) a Chodovem (4:0). A Ondřej Zamazal tehdy při předzápasovém standupu po boku své tehdejší spolukomentátorky Evy Ďarmekové hlásil: „To, co budeme nabízet v následujících 2 hodinách, si dobře zapište do paměti, zprostředkujeme vám historicky první přenos ženské nejvyšší florbalové soutěže.“

S tou pamětí se nemýlil, na následující 4 roky to byl „živák“ z nejvyšší soutěže žen také poslední. Ani Superfinále, projekt navržený právě i s ohledem na možnost přímého přenosu, na tom nic nezměnil.

O tom, jak je to dávno, co se naposledy „live“ vysílala ženská extraliga, svědčí i pohled na sestavy. Děkanka k tehdejšímu duelu vyběhla takhle: Váňová – M. Kalecká, Billá, Z. Svobodová I., Moťková, Slováková, Karásková – Dostalíková, Šindelová, Dudáčková – Rozumová, Novotná, Jílková – Košturiaková, Sádková (grafika ji tenkrát uvedla jako Sadková a komentátor přečetl jako Šádková), T. Chvátalová.

Chodov nasadil tenhle tým: Lačňáková – Vaňáčová, Kulhánková, Vitásková, V. Dvořáková – Jarolímová, Prádlerová, H. Lacková – Beránková, Jiříčková, I. Procházková – M. Marešová, H. Blažková.

Historicky první živý televizní gól v ženské extralize poslala divákům Kristýna Jílková, která se v čase 31.33 trefila po volném úderu z rohu přesně k tyči.

Ani ona si dnes už přesně nevybavuje, jestli byly se spoluhráčkami z televizních kamer nervózní. „Určitě to tehdy bylo něco nového, co jsme zažívaly poprvé, ale vzpomínky na to už nejsou tak čerstvé. Teď je doba zase někde jinde. V televizi budou 2 normální ligové zápasy, pak Superfinále, mezitím bude doma MS…“ připomíná další televizní vrcholy sezony. Ten první se na obrazovkách objeví už brzy…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*