23. 3. 2014 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Dřina v play down: Vinohrady slaví záchranu po nájezdech, Olomouc si v Jihlavě vynutila 5. zápas

 



Co je boj o titul proti dramatu, který letos servíruje play down… Ani jeden z 8 jeho dosud odehraných zápasů neskončil víc než o gól, 3 ze 4 duelů série Královských Vinohrad s FBC Ostrava dokonce muselo rozetnout prodloužení či nájezdy. Ty přišly na řadu právě dnes a Vinohrady se po nich radují ze setrvání v extralize. Soupeření Jihlavy s Olomoucí přineslo o víkendu 2 nejtěsnější vítězství na každé straně a o majitelkách místa v nejvyšší soutěži pro příští sezonu tak bude muset rozhodnout 5. zápas!

Vinohrady už jsou v klidu. Psychicky náročnou bitvu s Ostravou zvládly, i když to bylo větší drama, než kdekdo čekal. SKV si z Ostravy přivezlo náskok 2:0 a v sobotu kráčelo ve vypůjčeném prostředí na Zeleném pruhu k jeho stvrzení. Vedlo 3:1, pak 4:3, jenže FBC ukázalo obrovskou vůli.

A také to, že se může opřít o standardky. Vstřelilo z nich všechny 4 své trefy v normální hrací době, tu poslední stihla Romana Kiecková 8 vteřin před koncem! A sezonu svému týmu prodloužila ještě víc: po 3 minutách v nastavení završila hattrick a naleptala psychiku soupeřek, které už se viděly jako vítězky série. Bylo by nespravedlivé, kdybychom po takových výkonech prohráli sérii 0:3,“ mínil kouč FBC Jakub Robenek.

Se svým týmem pak dnes zopakoval podobný scénář. Tentokrát vyrovnala necelé 3,5 minuty před koncem svou 3. brankou v zápase Simona Némethová. Po ní mohla rozhodnout Kiecková, jenže ze hry se to nepodařilo nikomu a musely přijít nájezdy. Větší nervy to už být nemohly. Však se také podepsaly na střelkyních – uspěla jediná z 9! A asi nepřekvapí, že to byla ta nejzkušenější ze všech: Magdalena Kotíková.

Kouč Vinohrad Vilém Svoboda si oddechl. „Této skvělé a dramatické sérii chyběly už jen nájezdy a dnes jsme se jich dočkali. Byl to férový boj 2 naprosto vyrovnaných týmů, ve kterém jsme měli o kousek víc štěstí. Holkám děkujeme, že se nevzdaly během základní části ani po dvouciferných debaklech a dnešní záchrana je tou nejlepší odměnou,“ uvedl. A také tím nejlepším dárkem k narozeninám Zuzany Macurové, která je slavila právě dnes.

Monika Zamazalová střílí na jihlavskou branku.

Monika Zamazalová střílí na jihlavskou branku.

Odměnu ještě nevydala série mezi Jihlavou a Olomoucí. V ní nerozhodly ani 4 utkání a po 5 letech se v play down ženské extraligy bude hrát 5. zápas. A i tentokrát je do něj „uvrtaná“ Olomouc. Ta na jaře 2009 trápila ELITE, jemuž v rozhodujícím mači podlehla v Praze 2:6. Teď bude hrát rozhodující klání doma.

V Jihlavě odvrátila mečbol, který domácí získaly v sobotu druhou výhrou v sérii po sobě.  Za stavu 3:3 ji necelé 4,5 minuty přivolala gólem Tereza Slavíková. Olomouc na to reagovala oddechovým časem, jenže za další minutu inkasovala k radosti 138 fanoušků v ochozech znovu. „Zítra vyhrajeme,“ sliboval kouč FBS Pavel Hausner.

A jak řekl, jeho tým učinil. Díky Petře Kamínkové a Lucii Vysloužilové měl po polovině zápasu náskok 2:0, domácí hráčky už stačily jen snížit. I když jim 2,5 minuty před koncem nabídla svým vyloučením Alice Pavlíková možnost hrát 6 na 4, tým v zelených dresech odolal. Anna Přibylová ve velké šanci neuspěla, série vygraduje příští víkend na Hané. Maximální výkon pouze v jedné třetině nestačí, příště musíme zahrát ‚na krev‘ celý zápas. Jiná cesta k úspěchu nevede,“ tušil jihlavský trenér Petr Jindra.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*