27. 4. 2014 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Přímý boj o extraligu vyhrála domácí Ostrava, Jihlava v extralize po třech letech končí

 



Florbalová pozornost se sice o víkendu soustředila spíše do České Lípy, ovšem v Ostravě se, ve stínu famózního tažení Cepkova reprezentačního výběru mužů, uskutečnila baráž o extraligu žen, která rozhodla o poslední místence v následujícím ligovém ročníku. Vše vyřešilo až poslední utkání mezi domácím FBC a Jihlavou, v přímém boji získal extraligovou příslušnost zpět domácí celek a Jihlava tak po třech letech českou smetánku opouští.

Do Ostravy se sjely čtyři celky, kromě domácího FBC bojovala o extraligu také prvoligová dvojice Bulldogs Brno a Šitbořice. Potvrdily se ale papírové předpoklady, že se o postupujícím do extraligy rozhodne až v úplně posledním utkání mezi dvěma extraligisty. Buldočky ukázaly, že mají na to potrápit oba soupeře, za to Šitbořice tempo nevydržely.

Domácí kouč Jakub Robenek si tak pochvaloval, že jeho tým do první ligy nemusí. „Jednoznačně jsme ukázali, že do extraligy patříme, tento turnaj ukázal, že rozdíl mezi extraligovými týmy a prvoligovými je propastný, ať už herně, či co se organizace týče, prošli jsme si tím největším peklem, ale dokázali jsme to,“ vyzdvihoval domácí kouč.

Zastavil se také u prvoligových týmů. „Je to o péči a organizaci, Šitbořice tady přijely v 11 lidech, na turnaj, kde během dvou dnů hrajete tři utkání na 3 x 20 minut, to logicky nemohly zvládnout, oni hrají jen na brejky a hra je hodně náhodná, Brno ukázalo, že s extraligovými týmy umí zahrát a potrápit je, vyhranost týmů je ale někde úplně jinde,“ zakončil s tím, že jeho svěřenkyně dokázaly, že do extraligy patří a nikdo už jim to nemusí vyvracet.

Nedělní program a celá baráž tak vyvrcholila „existenčním superfinále“, ve kterém domácí hráčky famózně odstartovaly a vedly 2:0 ve čtvrté minutě. „Začátek jsme vůbec nezachytily, ale jednoznačně dnes rozhodlo neproměňování šancí, fakt, že jsme daly jedinou branku, s jedním gólem nemůžeme vyhrát,“ hodnotila utkání obránkyně Jihlavy Anna Přibylová.

Jihlavě se do třetice všeho dobrého nevedlo a potřetí už z kleští dolní poloviny tabulky neutekla. „V prvním roce jsme se zachránili nadšením, loni se nám podařila baráž, letos to bylo jiné, do baráže jsme šli poprvé jako outsideři, kdežto loni jsme do posledního kola hráli o play off, rok předtím byli desátí, teď dala Ostrava více branek, zasloužila si to,“ prošla všechny tři ročníky v jednom souvětí Přibylová.

Sama našla ještě jeden zlomový moment. „V sérii s Olomoucí jsme vedli 2:1, tam jsme měli potřetí vyhrát a vůbec jsme tady dnes neměli být,“ povzdechla si. Ostrava nakonec utkání ovládla poměrem 7:1 a Jihlava mohla balancovat. „První rok bylo obrovské překvapení, získali jsme hodně bodů, loni nám utekl začátek, ale dotáhli jsme to no a letos jediná výhra, nevím, co se stalo, těžko se to hodnotí,“ hledala slova Anna Přibylová.

Přitom Jihlava neprošla nějakou razantní proměnou. „Máme nějaké problémy, které ale nebudu ventilovat přes média, obecně máme úzký kádr, který se sejde na trénink pořádně jednou za týden, hodně holek dojíždí, je na vedení klubu, aby rozhodlo, jestli je kádr třeba rozšířit, nebo obecně jak postupovat proti tomu,“ vyložila jihlavská obránkyně, která hrála v týmu se svou mladší sestrou Terezou.

Budoucnost týmu je zatím nejasná.„Vůbec jsme neřešili, že bychom sestoupili, nedokážu předjímat,“ nechce se Přibylová pouštět do spekulací. Mohl by sestup znamenat konec ženského florbalu v Jihlavě? „Myslím si, že ne,“ zněla upřímná reakce Anny Přibylové.

Výsledky baráže o extraligu žen:
Sobota:
FBC ČPP BONUSIA Ostrava
– iteligence Bulldogs Brno 10:6
FBŠ AL INVEST Jihlava – PRAMOS Šitbořice FbC Aligators 13:1
FBC ČPP BONUSIA Ostrava – PRAMOS Šitbořice FbC Aligators 13:4
FBŠ AL INVEST Jihlava – iteligence Bulldogs Brno 3:2

Neděle:
iteligence Bulldogs Brno
– PRAMOS Šitbořice FbC Aligators 9:3
FBC ČPP BONUSIA Ostrava – FBŠ AL INVEST Jihlava 7:1

Konečná tabulka baráže o extraligu žen:
1. Ostrava 3 3 0 0 0 0 30:11 9 bodů

2. Jihlava 3 2 0 1 0 0 17:10 6 bodů
3. Brno 3 1 0 2 0 0 17:16 3 body
4. Šitbořice 3 0 0 3 0 0 8:35 bez bodů


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*