23. 7. 2014 Czech Open (8) KOMENTÁŘŮ

Legenda Czech Open v čase, DÍL I.: Jak to celé začalo

 



Czech Open, to je dnes pojem, který znají florbalisté po celém světě. Těžko najdete na světě nabitější turnaj. Letos, při 22. ročníku, se v elitní kategorii mužů dokonce odehraje malý „Pohár mistrů“. Nechybí ani jeden z mistrů čtyř nejdůležitějších florbalových zemí světa. Ale než se to povedlo, cesta byla dlouhá. Jak to vlastně celé začalo?

V současnosti je Czech Open tradičním a uznávaným turnajem mezinárodní florbalové scény. Do Prahy se pravidelně v srpnu sjíždí přes 200 družstev ze dvacítky zemí. A přitom před 21 lety to byla doslova partyzánská akce skupinky nadšenců.

Celé to začalo v horkém létě roku 1992. Tehdy se parta lidí, kteří se scházeli ve střešovickém Tatranu, rozhodla vycestovat za florbalem do Maďarska. Zúčastnili se turnaje Hungarian Open. No, Hungarian Open…. Bylo to malé mistrovství Švédska hrané sice v Budapešti, ale bez maďarských družstev.

„Rozhodli jsme se, že se pokusíme podobnou akci uspořádat v Praze. Pokud se nám to podaří lépe, pomůžeme tím rozvoji florbalu u nás,“ věděli bratři Vaculíkové. O rok později už se hrálo v Čechách.

Kronika turnaje Czech Open:

Díl I. – rok 1993:

Inspirováni posledním létem rozesílají bratři Vaculíkové pozvánky na IFF, na národní federace. S kontakty v cizině pomáhá praotec českého florbalu a organizátor budapešťského turnaje Bengt Holmquist. Ještě za dob společného Československa začínají plány prvního turnaje Czech Open.

Do haly na Spartě dorazí 45 týmů, z toho 25 ze Švédska, 4 z Ruska (jeden dokonce z dalekého Omsku), 3 ze Švýcarska a německá Kostnice. Domácí florbal zastupuje 12 týmů včetně hokejistek HC Beroun.

Trocha dávnověku: startovné se platí v německých markách, přihlášky zasílají týmy dopisem a rozpočet turnaje činí pouhých 75 000 korun. Dnes je to přes 3 miliony…

Poprvé… také vyjíždí legendární parník. Původním záměrem plavby po Vltavě ovšem nebyla párty, ale porada před turnajem, na níž se scházejí všichni vedoucí týmů.
Naposledy… musejí české týmy o účast v hlavní soutěži mezi sebou bojovat v kvalifikaci, dochází k historicky prvnímu měření sil domácích klubů. Liga se rozehraje až za půl roku, nikdo nedokáže posoudit kvalitu jednotlivých týmů…

Výsledky:

Muži:
1. Iksu IB (Švéd.)
2. Hakanstorp IBK (Švéd.)
3. Grabo IBK a Holana BK (Švéd.)

Nejlepší hráč: Patrik Wiktorsson (Vellinge IBK)
Nejlepší brankář: Richard Zeleň (Grabo IB)
Nejlepší hráč: Patrik Wiktorsson (Vellinge IBK)

Ženy:
1. Kristineberg AIS (Švéd.)
2. Örebro SK (Švéd.)
3. Robershöjd BK a Karlskoga IF (Švéd.)

Nejlepší hráčka: Christina Brygt (Kristineberg AIS)
Nejlepší brankářka: Monika Rothman (Kristineberg AIS)
Nejlepší střelkyně: Maria Olsson (Örebro SK)

GALERIE 1. ROČNÍKU CZECH OPEN – 1993


Autor: admin



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*