Česká mládež na Gothia Cupu. Foto: Gothia innebandy cup Česká mládež na Gothia Cupu. Foto: Gothia innebandy cup
9. 1. 2015 Turnaje (0) KOMENTÁŘŮ

9 medailí z Gothie? Kdepak, mládež světu často nestačí, shodli se trenéři

 



Česká výprava z Gothie, jednoho z největších mládežnických florbalových turnajů světa, přivezla devět sad medailí. V Göteborgu bojovalo 39 týmů a hned čtvrtina z nich došla až do semifinále. Vypadá to tedy s českým mládežnickým florbalem dobře?

Junioři Bohemians ovládli nejprestižnější kategorii B18. Skvělé je i to, že finálovým soupeřem „klokanů“ byl další český tým – výběr, který si říká IBK Plantagen. Za úspěchem je ale hlavně to, že mnozí z hráčů úspěšných týmů hrají už i mužskou extraligu a mohou těžit z množství těžkých zápasů.

Překvapivě v tomto kontextu vyznívá vítězství dorostenek FA Mladá Boleslav v kategorii G16. I zde se hrálo české finále. Trenér Jan Planý byl na své svěřenkyně právem hrdý, přiznal ale, že s českým mládežnickým florbalem to tak růžové, jak by napovídaly výsledky, není.

„Upřímně si myslím, že nám pomohla absence některých týmů, které v minulosti ukázaly vysokou kvalitu. Byli jsme na turnaji potřetí a letos s námi v kategorii nehrály týmy Pixba, Lindas nebo Lindome, které by tu konkurenci zvýšily. První rok jsme byli vyděšení, ale rok od roku to doháníme. A nejsme už zase o tolik horší než oni, umíme s nimi hrát vyrovnaně. To, že jsme se letos dostali s Ostravou do finále je však spíše díky poctivé práci v oddílech. Naše domácí soutěže nám moc nepomáhají, je v nich dohromady 6-8 dobrých týmů,“ říká kouč vítězného týmu z letošní Gothie.

Finále Gothia Cupu 2015 vyhrála v kategorii G16 Mladá Bolelslav nad FBC Ostrava

Finále Gothia Cupu 2015 vyhrála v kategorii G16 Mladá Bolelslav nad FBC Ostrava

Vítězství je podle něj malým zázrakem, na to, co poskytuje české soutěžní prostředí. Florbalová akademie v Mladé Boleslavi začíná být líhní na talenty, ale není prý s kým konfrontovat. „Obraz ligy je takový, že je jeden dobrý tým a zbytek je podprůměrný. Před Vánoci naše holky daly 50 gólů za dva zápasy. Pak půl roku nic pořádného nedělají a čekají na kvalitní zápas. Trpíme v zápasech proti týmům, které nastoupí v pěti-šesti hráčkách. Tak to řešíme to přátelákama a zápasy s klukama, je to prospěšnější. Ta soutěž je špatně udělaná. Voláme po tom, aby byla celostátně, klidně budeme dojíždět a strávíme víkend na Moravě,“ naříká Jan Planý.

Podobně vidí situaci u mládežnického florbalu kluků Radim Komínek, který byl na Gothii se třemi týmy extraligových Bulldogs Brno. „Švédský florbal má možnost vybírat z mnohem většího počtu hráčů, z více družstev. Pak je tedy i více týmů horších nebo průměrných, ale také lepších a mnohem lepších. Rozhodně si nemyslím, že jsme na tom stejně jako ve Švédsku. Ano, můžeme tam některé z nich vysoko porážet, ale také s dalšími vysoko prohrajeme,“ říká trenér, který v minulosti okusil jako hráč i mužskou extraligu.

Brněnští Buldoci na Gothia Cupu 2015. Foto: Bulldogs Brno

Brněnští Buldoci na Gothia Cupu 2015. Foto: Bulldogs Brno

Buldoci v Göteborgu uspěli, domů přivezli dva bronzy. Ale semifinále prý opravdu ukázalo rozdíl mezi českou a švédskou špičkou. „Ve skupině jsem viděl kluky B16 ve třech zápasech. Dva byly vyrovnané, Buldoci byli i lepší. Pak ale přišlo semifinále, Švédi na kluky vlítli, a než se vzpamatovali, bylo to 4:0. Bylo znát, že Seveřani jsou i tady někde jinde,“ myslí si Radim Komínek.

Téměř 100členná výprava FBC Kladno jela na sever na vlastní pěst a jedním z jejich lídrů byl další bývalý extraligový hráč Tomáš Leipner.

Elévové Kladna na Gothia Cupu. Foto: FBC Kladno

Elévové Kladna na Gothia Cupu. Foto: FBC Kladno

„Když to vezmu komplexně, tak z těch zapasů, které jsem viděl, bylo znát, že ve švédské mládeži se až po starší žáky klade důraz hlavně na individuální dovednosti. Do útoku žádné šablony, jenom improvizace, nebo dlouhé balóny, které chytají rychlá křídla. V juniorech, které jsem vedl, jsme nastoupili proti čtyřem týmům, kde bylo 10-15 fyzicky, technicky a rychlostně rovnocenných hráčů – a v tom vidím největší rozdíl. Zaostávali jsme v rychlosti, osobních soubojích a jistotě na míčku, který dost ubíral rychlý a důsledný presink soupeřů. Každopádně, poznatků do další práce je hromada,“ povzdechl si Leipner.

Jiří Jakoubek si začátek roku snad ani neumí bez výletu na Gothii představit. Týmy vezl přes moře už poněkolikáté a zkušeností má dostatek. Porovnávat tak může i vývoj toho, jak se český mládežnický florbal pomalu tomu severskému přibližuje.
„Myslím, že v technice dnes nezaostáváme. Některé děti ve Švédsku mají míček přilepený na hokejce, ale to i někteří kluci od nás. Možná jen kluci ze Švédska mají více citu, kdy co použít ve hře“, myslí si trenér střešovického mužského A-týmu, který však s mládeží dělá několik let.

Problém je podle něj hlavně ve fyzické kondici a dalších sportovních návycích. „V tom nás Švédové semelou na potkání. Kdybychom si dali sportovní desetiboj, neměli bychom šanci,“ říká Jiří Jakoubek.

Česká mládež na Gothia Cupu. Foto: Gothia innebandy cup

Česká mládež na Gothia Cupu. Foto: Gothia innebandy cup

„Je prostě v tom, že malý Švéd si jde kromě florbalu zatrénovat fotbal a možná k tomu má ještě pár dalších sportů a když venku prší nebo sněží, jde si ven na plácek jen tak s kamarády zahrát, co ho zrovna napadne. Tohle je možná ten důvod, proč hráči jako Fridrich, Kožušník, Cepek byli skvělí v naší soutěži a i na mezinárodní scéně. Byli to totiž sportovci a nebyli jednostranně zaměření,“ myslí si vedoucí české výpravy na Gothii.

„To, co my produkujeme ve velké míře nyní jsou florbalisti. Ale vědí ti kluci, co to je dvojtakt a umí ho udělat? Vědí, jak si správně pinkat tenisákem o zeď? Dokážou si driblovat s míčem ve vzduchu? A dokážou ve výsledku být atlety a sportovci?“ ptá se trenér Střešovic.

Přesto to vypadá, že některé kluby mohou světu stačit. Dvě zlata, tři stříbra a čtyři bronzy z Gothie nevypadají jako špatná bilance. Jenže pokud budou chtít uspět, musí hodně přebírat hráče. A také dál jezdit za soupeři hlavně na sever, za inspirací a kvalitou.

PSALI JSME

Zlato z Gothie vezou Bohemians i Mladá Boleslav! Češi získali 9 sad medailí


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*