Alexandra Ferencová (vlevo) s Kamilou Paloncyovou v loňském Superfinále. Foto: Jří Zerzoň
20. 1. 2015 Český pohár (0) KOMENTÁŘŮ

Vítkovice chtějí double, Herbadent může vyhrát pohár podeváté v řadě

 



Na rozdíl od mužského finále se o pohár v ženském duelu utkají momentálně 2 nejlepší české celky. Vítkovice s Herbadentem obsadily v minulých 2 ročnících zápas o titul a i nyní okupují první 2 příčky extraligové tabulky. Opavský duel napíše další díl jejich ságy bojů o trofeje, v nichž má zatím o jednu výhru víc (právě ve finále poháru předloni v Českých Budějovicích) Herbadent.

Ten půjde do zápasu možná s mírnou výhodou. Předminulý víkend totiž dokázal mistrovské Vítkovice porazit (4:3), což se mu v posledních sezonách příliš nedařilo. Vrcholem byla prohra v dubnovém Superfinále 0:5, po níž po 7 letech opustil domácí trůn a naopak uvolnil cestu ke slávě Ostravankám. Ty se následně na říjnovém Poháru mistryň v Curychu postaraly stříbrnou příčkou o historicky nejlepší výsledek českého ženského klubu v soutěži. Ani vzývaný Herbadent se podobného úspěchu za roky snažení nedočkal.

Pro Vítkovice hraje mimo jiné i lokalita zápasu, do Opavy to mají (a jejich fanoušci) na rozdíl od soupeřek kousek. A třeba Hana Sládečková, jedna z tahounek ofenzivy šampionek a spolu se Zuzanou Halfarovou jedna ze 2 odchovankyň opavského florbalu, bude hrát úplně „ve svém“. „Z domu to mám do haly asi 15 minut pěšky,“ líčí. „I přesto, že teď trávím více času v Ostravě, v Opavě mám pořád nejvíce přátel, známých, lidí, kteří mě znají odmalička a je to pro mě to pravé domácí prostředí,“ vykládá.

Ve svém městě ještě „pořádný“ zápas nehrála. „Jelikož se v Opavě nehraje nejvyšší soutěž, není tolik možností si zahrát před opavským publikem, natož v republikovém finále. Je to možná jedinečná příležitost se představit doma v takovém zápase, pro mě je to velká motivace a moc se těším,“ říká.

Opora ostravského celku by se mohla radovat doma z trofeje, která navíc ještě vítkovickým ženám chybí. Celkem 7x skončily v poháru v semifinále, do posledního duelu soutěže se probojovaly jen předloni. V minulé sezoně se do poháru nepřihlásily.

To Herbadent ví, jak sladce tenhle triumf, spojený s prémií 30 000 korun, chutná. Na trofej nenechal od roku 2006 nikoho jiného sáhnout, vyhrál ji už 8x v řadě. Tentokrát je tu však jedno velké ale. Zatímco Vítkovice staví na stále stejném týmu, jejž navíc v létě doplnila finská obránkyně Mirva Laitinen, Herbadent prošel od Superfinále výraznou proměnou.

I když nyní vede extraligovou tabulku, pro řadu hráček bude opavský duel prvním velkým finále v kariéře. Zvlášť pro 2 objevy sezony, gólmanku Elišku Kuchyňkovou a střelkyni Moniku Slavíkovou, které donedávna hrály v nižších ligách. Ani jedna z nich takový zápas nezažila. Vždyť třeba Kuchyňková v době, kdy Vítkovice válčily na Poháru mistryň, chytala jen 3. ligu. „Na zápas se ohromně těším, hrozně chci vyhrát, ale nervíky budou,“ netají teprve 17letá gólmanka.

Zápas začíná v 17.30, přímým přenosem jej vysílá kanál ČT sport.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*