Helena Válková a Marek Jaroch. Foto: TN.cz, Mediafax Helena Válková a Marek Jaroch. Foto: TN.cz, Mediafax
5. 3. 2015 Ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Případ Jaroch znovu ožil. Exministryně Válková ho chce nechat přezkoumat

 



V květnu roku 2012 zasáhla české florbalové dění kauza funkcionáře SSK Future Marka Jarocha. Šéf pražského klubu skončil za mřížemi, soud mu vyměřil sedmiletý trest za zneužívání svěřenců, který byl později navýšen na 9 roků odnětí svobody. Po necelých třech letech chce soudní spis přezkoumat bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Zprávu o tom, že Helena Válková podala stížnost na vedení soudních líčení a v podstatě i práci policistů, zveřejnila téměř všechna česká média. Bývalá ministryně spravedlnosti otevřela případ těsně předtím, než 1. března odstoupila ze své funkce a předala úřad Robertu Pelikánovi.

Podle exministryně soudy pochybily při projednávání námitek obhajoby a vyšetřování nevedli dobře ani policisté. Svěřenci Marka Jarocha se podle Válkové předem domlouvali na svých výpovědích. „Ze svědeckých výpovědí je totiž zřejmé, že ještě před jejich podáním se poškození opakovaně scházeli v bytě svědka též za účasti Policie ČR. Na těchto schůzkách se vzájemně domlouvali a ladili své výpovědi,“ podotkla Válková.

Podle bývalé ministryně byly výpovědi až příliš podobné a tím pádem nepříliš věrohodné. Podle spisů se Marek Jaroch měl dopouštět trestných činů v letech 2001 a pak 2008-2010. Údajně měl mladé florbalisty opíjet a pak se pokoušet o znásilnění. Sám Jaroch svou vinu popíral a považoval kauzu za vykonstruovanou.

Poprvé dostal Marek Jaroch nepodmíněný trest na 7 let, po odvolání mu byl navýšen dokonce na 9 let vězení. Dalších 10 let pak nesmí pracovat s mládeží.

Po odsouzení Marka Jarocha ještě jednu sezonu hrál klub SSK Future florbalovou extraligu. Před ročníkem 2013/14 se pak spojil s pražskou Spartou.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*