Kapitáni obou týmů a rozhodčí utkání při předzápasovém nástupu. Foto: Florbal Svitavy. Kapitáni obou týmů a rozhodčí utkání při předzápasovém nástupu. Foto: Florbal Svitavy.
5. 11. 2015 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Bitva o Středozem se povedla, jen návštěvnost mohla být vyšší. A vítkovická mizérie trvá

 



Vládcem florbalové Středozemě se stali hráči Chodova. Ve Svitavách, jež v rámci vývozu Superligy Pražané zvolili za dějiště svého utkání s Vítkovicemi, určitě bylo na co koukat. Snad jedinou kaňkou tak byla návštěvnost, která zůstala mírně za očekáváním pořadatelů.

Výjezdní zápasy se už v mužské nejvyšší soutěži staly tradicí, Chodov například v roce 2012 zažil památnou „Severskou výzvu“ s Tatranem v Chomutově. A uspořádat podobnou akci, tentokrát ve Svitavách s názvem Bitva o Středozem, se rozhodl i letos.

Jak už to tak bývá, všemu předcházely náročné přípravy. „Začali jsme s nimi již před sezonou, kdy se vlastně zrodila myšlenka nějaký takový výjezdní zápas mimo Prahu uspořádat,“ přibližuje hlavní pořadatel utkání Jiří Pochop.

V městečku na pomezí Čech a Moravy je florbal doma. Místní klub hraje 1. ligu, což se Chodovu hodilo. „Co se týče pořadatelských pozic, ty měli pod záštitou kompletně lidé z místního oddílu. Bylo potřeba zápas pouze zaštítit, abychom splnili všechny marketingové povinnosti pro Superligu, které místní neznají,“ vysvětluje Pochop.

K propagaci zápasu na sociálních sítích přispěl i známý chodovský srandista Jan Barák. „Návrat krále“ se ale nekonal, zkušený gólman vracející se k florbalu po vleklém zranění zad zůstal celý zápas na střídačce.

K propagaci zápasu přispěl i známý chodovský srandista Jan Barák. Návrat krále se ale nekonal, zkušený gólman po zranění zůstal celý zápas na střídačce.

Nevšední zážitek si pochvalovali i hráči. Někteří z nich přitom už zkušenosti s místní halou měli. „Atmosféra byla fajn. Stejná jako onehdy v roce 2010, když jsem ve Svitavách hrál výjezdní zápas za Future proti Brnu,“ vzpomíná chodovský Michal Strachota. „A tentokrát jsme vyhráli, takže nálada po zápase byla samozřejmě lepší,“ dodává.

Šikovný útočník dokonce vylovil z paměti některé zajímavé detaily. „Tehdy jsem byl náhradník, na palubovku jsem se nedostal, a tak jsem se pouze s rukama v dlaních díval na radost Martina Koutného ze vstřelené branky na 5:4 v čase 59:50,“ vzpomíná tehdejší juniorský reprezentant.

„Jsem rád, že tentokrát jsem si mohl užít radost s Kouťnasem ze branky v čase 59:59. Jediné, co bylo zhruba stejné, je pozápasová zastávka u nejmenovaného fast foodu. Jen jsem si tehdy dával jiné menu, jestli si dobře pamatuji,“ směje se Strachota.

Pozitivní odezvu ale akce měla i v táboře poražených „Myslím, že uspořádat Superligu ve Svitavách je skvělý nápad. Na florbal tu chodí mnoho skvělých fanoušků, což jsem mohl zažít už v minulých letech s Rožnovem,“ pochvaluje si letní posila Vítkovic Josef Rýpar.

Ten letos hraje svou premiérovou sezonu v nejvyšší soutěži, kvůli výjezdnímu zápasu tak přišel o možnost zahrát si poprvé v životě v pěkné hale na Jižním Městě. „Svým způsobem mě to ani nemrzí, protože do chodovské arény by asi nepřišlo 380 diváků a nevytvořili by tak super atmosféru,“ uvažuje autor posledního gólu Ostravanů.

Jeho slova potvrzuje i Pochop, který ale zároveň dodává, že očekávání organizátorů byla ještě větší. „Za mě osobně návštěvnost očekávání nesplnila. Čekali jsme něco okolo 500 diváků, nicméně číslo 387 je stále velmi nadprůměrné. Myslím, že tolik lidí by do naší domácí haly v Praze nedorazilo,“ uznává šéf pořadatelského týmu.

Chodovská radost. Foto: Florbal Svitavy.

Chodovská radost. Foto: Florbal Svitavy.

Jinak ale Pražané mohou být velmi spokojeni. I proto, že těžkou bitvu vyhráli. „Zápas byl vyrovnaný od začátku do konce. Oběma týmům pomohly v průběhu zápasu šťastné góly. Vítkovičtí hráli klasicky kvalitně na balónku. Rozhodlo asi štěstí, střelecká produktivita a výborný Mück v bráně,“ vypočítává Strachota.

To Vítkovicím přijde rozhodně vhod reprezentační přestávka, a po ní budou muset pořádně zabrat. Kvůli prohrám se všemi 4 pražskými týmy jsou v tabulce až na 7. místě a reálně jim hrozí, že nepostoupí do play off.

„Trápili jsme se s proměňováním šancí. To nám dělá problém a je potřeba to zlepšit,“ uvědomuje si Rýpar. „Myslím, že jsme nebyli slabším soupeřem, ba naopak. Většinu utkání se hrálo pod naší taktovkou, ale k výhře to nestačilo,“ říká smutně exrožnovský kanonýr.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Honza napsal:

    Tak už jsem myslel, že p. Hrubý to zmáknul bez chyb, ale třetí odstavec od konce to zase zabil… škoda. Přitom z přechozích článků to vypadalo, že se autor po/do/učil.

    Jinak k zápasu -je neuvěřitelné jak si hoodně rychlí a technicky nesmírně šikovní hráči Vítkovic zadělávají na zbytečné problémy tím, že nejdou do koncovky a když už, tak neproměňují šance.

    • eeej napsal:

      Ta zatrolena shoda podmetu s prisudkem. Me fascinuje, kolik casu do svych clanku vzdy pan Hruby investuje, jen aby to svym lajdactvim obratem poslal pravopisne nekam na mimibazar…

      • Martin napsal:

        Jak ten člověk může studovat právnickou fakultu UK, když si po sobě ani nepřečte článek.

Napsat komentář

*