Vojtěch Šišma v souboji s kladenským kapitánem Ondřejem Richtrem (vpravo). Nakonec se v zaplněné hale v Kunraticích radovali hosté. Foto: Vojtěch Resler.
29. 3. 2016 1. liga (2) KOMENTÁŘŮ

O postup do Superligy si zahrají Liberec a Kladno

 



Hráči Liberce i Kladna využili výhody 2 mečbolů z domácích zápasů prvního víkendu semifinále 1. ligy a své soupeře během Velikonoc poslali ze hry. Liberec to zvládl v Ústí nad Labem na první pokus, Kladno proti Startu bojovalo až do pondělí. Nyní čeká bývalé extraligové týmy souboj o volné místo v Superlize, které bere jedině vítěz. Poražený finalista jde do baráže proti poraženému z play down nejvyšší soutěže.

Ústí se před 414 diváky vybičovalo k výbornému výkonu. Ve Slunetě vedlo 2x o 3 branky, naposledy na konci prostřední části. Klíčové momenty se odehrály na jejím konci a na začátku další třetiny. Liberec nejdřív v čase 39:32 snížil po spolupráci nejproduktivnějších hráčů play off Radka Valeše a Prokopa Ferdana.

A krátce po přestávce přežil trestné střílení Davida Stummera i následnou přesilovku. Následně se 2x prosadil Lukáš Böhm a šlo se do prodloužení. To po necelých 5 minutách ukončila nepřesná rozehrávka gólmana Milana Stránského a okamžitý trest z čepele Radka Valeše.

Ústí i tak končilo s hlavami nahoře. „Dnes i v předchozích zápasech jsme předvedli solidní výkon a byli jsme kousek od úspěchu. Z téhle sezony vytěžíme maximum, kluci nabrali neskutečné zkušenosti a jestli ten tým zůstane pohromadě i v příští sezoně, má velkou šanci na úspěch,“ odhadoval kouč Tomáš Syryčanský.

Liberec 2 ze 3 výher dosáhl v prodloužení. A trenér Zdeněk Skružný to ve svém hodnocení zohlednil. „Stav 3:0 na zápasy určitě neodpovídá tomu, co se dělo na hřišti, Ústí bylo v každém utkání vyrovnaným soupeřem. To poslední bylo zatím vrcholem sezony a jsme rádi, že jsme výsledek nakonec otočili a jedeme v klidu domů,“ uvedl.

V klidu rozhodně nebylo Kladno. Úvodní zápas v Praze nezvládlo, prohrávalo v něm dokonce už 1:7. K definitivě postupu mělo hodně daleko. „Do utkání jsme nastoupili vlažně a chtěli sérii ukončit hezkým florbalem, to v play off nemůže fungovat. Cením si závěru, kdy jsme nic nezabalili a snažili se až do konce vyrovnat skóre,“ ocenil kladenský lodivod Jan Buk korekci skóre na 4:7.

V následujícím duelu jeho tým prohrával jen krátce. Pak 2x využil nedůslednosti zadáků Startu, kteří nebyli schopni odklidit z brankoviště skákající míček, a otočil vývoj utkání. Ten stvrdil další využitou přesilovkou Dušan Přívara. Když pak Start snížil na rozdíl jedné trefy a zkoušel v závěru hru bez gólmana, zachytil Přívara chybnou rozehrávku a rozhodl. Stalo se krátce poté, co duel přerušil příjezd sanitky pro Ondřeje Vašíčka, jenž po jednom ze soubojů skončil na střídačce. Po nárazu do hlavy opouštěl halu s podezřením na otřes mozku.

Start loňskou účast ve finále soutěže nezopakuje, jeho kouč David Derka přesto svůj tým pochválil. „Musíme si uvědomit, že jsme v polovině prosince měli 13 bodů a nyní v konečném pořadí bereme bronzovou medaili. Moc děkuji klukům za celou sezonu. Naopak není na škodu skončit výjimečně na konci března a mít klid na novou sezonu,“ řekl Derka otevřeně.

Semifinále play off – 3. zápasy:

Florbal Ústí – FBC Liberec 6:7p (2:1, 4:3, 0:2 – 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Filipec (Brom), 17. Pojar (Kopecký), 24. Pojar (Schuschwary), 26. Kopecký (Schuschwary), 34. Pojar (Kopecký), 38. Schuschwary (Kopecký) – 16. Klucho, 28. Blažek (Štěpánek), 36. Klucho (Valeš), 40. P. Ferdan (Valeš), 50. L. Böhm (Veselý), 58. L. Böhm (Hůza), 65. Valeš. Diváci: 414. Konečný stav série: 0:3.

FBC Start98 – FBC Kanonýři Kladno 7:4 (3:0, 1:1, 3:3)
Branky a nahrávky: 9. J. Vašíček (Kiprov), 15. Koubek (Slavík), 17. Slavík (Stejskal), 30. Piňos (Vavro), 41. Piňos (J. Vašíček), 47. Horálek (Štercl), 50. O. Vašíček (Stejskal) – 30. Louvar (Gruber), 52. Gruber (Přívara), 53. vlastní O. Vašíček, 55. Přívara (Gruber). Diváci: 268. Stav série: 1:2.

4. zápas:

FBC Start98 – FBC Kanonýři Kladno 4:6 (2:1, 0:3, 2:2)
Branky a nahrávky: 9. Stejskal (Štyler), 9. Vavro (Pražák), 48. Stejskal (Kropáček), 54. J. Vašíček (Pražák) – 2. Prošek, 22. T. Richtr (Slivka), 26. Klápa (Přívara), 26. Prošek (Slivka), 41. Přívara (Louvar), 59. Přívara. Konečný stav série: 1:3.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Kryton napsal:

    Jedna, i na superligove pomery nadprumerna, lajna porazila Start, skoda.

    • Honza napsal:

      V neděli kladenská první lajna Start přehrávala, góly dávala ale i ta druhá(2* Prošek, 1* Richtr). Kunratice celou sérii tahaly za kratší konec provazu a vítězství Kladna je tím pádem zasloužené.

Napsat komentář

*