Laura Loisa. Foto: flickr floorball.fi Laura Loisa bude jednou z opor nového týmu. Foto: flickr floorball.fi
20. 6. 2017 Turnaje (0) KOMENTÁŘŮ

Ženy Erä/Viikingit? Dlouhodobý projekt s mladými talenty, říká kouč Timo Suonpää

 



Spojení dvou silných mužských týmů už florbalová veřejnost zná, vždyť mužský celek Erä/Viikingit přijede za necelé dva měsíce do Prahy obhajovat zlato z loňského Czech Open. Co se ale dosud příliš – minimálně v zahraničí – nemedializovalo, je fakt, že na stejné bázi bude fungovat také ženský celek hrající nejvyšší finskou soutěž. O jeho koncepci promluvil kouč Timo Suonpää.

Zázemí najde na bázi původního týmu Tapanilan Erä. „V podstatě se nejedná o vytvoření nového týmu, je to něco, co funguje již dvacet let, ale až nyní je naše spojení kompletní,“ vysvětluje trenér Timo Suonpää. „Erä/Viikingit se tímto krokem stal největším klubem s největší členskou základnou ve Finsku,“ pochvaluje si.

Vytvoření ženského týmu pak bylo jen logickým vyústěním. „Náš mužský celek už je na úrovni světové extratřídy, nyní chce mít vedení také co nejsilnější ženský tým,“ hlásí finský kouč.

Se zázemím a finančními možnostmi, které takové spojení skýtá, by asi nebyl problém nakoupit největší hvězdy a sestavit florbalovou variaci na „Dream Team“, cesta nového celku bude ale jiná. „Jedná o se dlouhodobý projekt, který je postavený na mladých a talentovaných hráčkách,“ přibližuje Suonpää filosofii, která je tak blízká té, jakou praktikuje třeba fotbalové Lipsko, letošní štika fotbalové Bundesligy.

S takovým srovnáním se trenér koneckonců ztotožňuje. „Získali jsme třeba brankářku Lauru Loisu, takže se nebojím říci, že máme několik skutečně velkých jmen, ale je to tak, že se blíží čas generační výměny a my chceme postavit tým, jehož mladý a talentovaný základ budeme mít na několik let. Taková je skutečně naše filosofie,“ potvrzuje trenér, který si přivedl mnoho mladých hráček například z SB-Pro, včetně exvítkovické Mirvy Laitinen.

Když má mluvit o cílech nového projektu na Czech Open, tak se oklikou vrátí k Prague Games. „Hlavním cílem je odehrát těžké mezinárodní zápasy, které nás prověří, a především vytvořit týmového ducha tohoto nového projektu,“ usmívá se. „Většina hráček ve svých mládežnických letech vyhrála Prague Games, takže rovněž chceme přijet s tím, že vyzveme ty největší favority,“ odvážně slibuje kouč Timo Suonpää.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*