Hráčky NST získaly skalp SC Classic. Foto: Jari Turunen
3. 8. 2017 Ženský florbal - Zahraničí (3) KOMENTÁŘŮ

Změny ve Finsku: ženská soutěž s deseti týmy, prodloužení 4 na 4. Ze čtyř týmů neměl nikdo zájem, říká manažer

 



Odhlašování ženských týmů z nejvyšší soutěže bylo v posledních letech k vidění především ve Švédsku. Poté, co nejprve zkrachoval hvězdami nabitý celek Djurgårdens, se následně nepřihlásilo ani Huddinge. Nyní se totéž odehrálo ve Finsku, kde skončily hned dva celky najednou. Nejvyšší soutěž žen se tak bude hrát pouze s deseti týmy, Finové navíc zkouší variantu prodloužení 4 na 4.

Něco starého končí a něco nového začíná. Tak by se dala jednou větou shrnout situace ve finské Naisten Salibandyliize. Po dlouhých letech ji totiž opustily celky Happee a M-Team, naopak vznikl projekt Era/Viikingit, který převzal několik hráček především M-Teamu.

Situaci samozřejmě muselo řešit vedení finského florbalu. „Samozřejmě, že nejsme nadšeni z toho, že dva celky, které dlouhodobě hrály NSL, už s námi nejsou. Na druhou stranu v jejich pozici chápu rozhodnutí, pokud nemáte hráčky, tak je těžké hrát,“ řekl Florbal.cz manažer finských elitních soutěží Jyrki Paajanen.

Nicméně snaha o zachování soutěže v původním formátu, tedy se dvanácti celky, nevyšla. „Oslovili jsme celkem čtyři týmy: sestupující Steelers a trojici z druhé nejvyšší soutěže – SB Vantaa, HuKu a celek Hatsina. Žádný z nich ale neměl zájem v nejvyšší soutěži hrát,“ odhalil finský funkcionář.

Je možné, že se jednalo také o určitý sportovní kalkul, Steelers totiž v základní části nevyhrál ani jedno utkání, pouze dvakrát prohrál až v prodloužení, Vantaa ani HuKu si místo nevybojovaly v baráži, přičemž například HuKu prohrálo s Happee, tehdy desátým celkem po základní části, poměrem 2:10 a 1:9.

Ve Finsku ale vědí, že situace není ideální. „Souhlasím s tím, že 18 zápasů v základní části není mnoho,“ přitaká Paajanen. „Měli jsme celkem tři možnosti, jak to vyřešit: kromě zvolené varianty jsme také mohli hrát třikrát, to by přineslo dvacet sedm zápasů, anebo dvakrát každý s každým a následně jednokolově ve dvou pětičlenných skupinách, čímž bychom dospěli ke 22 zápasům,“ prozradil. „Zvolené řešení prošlo úzkou většinou,“ naznačuje, že ani mezi kluby nepanovala úplná shoda.

Jednota není ani co se týče systému vyřazovacích bojů. „Ptali jsme se také na počet zápasů v play off: většina chtěla hrát čtvrtfinále na tři vítězné zápasy a rovněž tak semifinále, tedy tak, jak to bylo kdysi,“ říká šéf ligových soutěží. „Je pro nás důležité, co si kluby myslí. Na druhou stranu změny přišly až poté, co jsme schválili nový systém play off a kluby jej přihláškou akceptovaly,“ říká.

V deseti týmech se odehrají minimálně následující dvě sezony. „Rozhodli jsme se, že v deseti týmech se bude hrát také v sezoně 2018/2019, přičemž v následujícím ročníku žádný tým přímo nesestoupí ani nepostoupí z druhé nejvyšší soutěže: poslední celek NSL a vítěz 1. divize spolu sehrají sérii na tři vítězné zápasy a vítěz této série bude hrát NSL,“ vysvětluje Jyrki Paajanen.

Finské změny jsou dalším ze série dost možná nekonečných příspěvků na téma „optimální počet týmů v soutěžích“. Vždyť stabilní je v tomto ohledu z elitních zemí pouze Švédsko, ve Švýcarsku se zvýšil počet týmů u žen z osmi na deset, nyní přišly změny ve Finsku a také u nás se nad počtem týmů v ženské extralize diskutuje.

Situaci vnímají také ve Finsku. „Těžko říci, co je nejlepší. Našim cílem je, aby týmy odehrály co nejvíce náročných zápasů, to tvrdili všichni na našem setkání v polovině června. Máme určité plány, co se soutěží dál, a budeme pokračovat v diskusi tak, abychom soutěž případně upravili od ročníku 2019/2020,“ hlásí Paajanen.

Nejvyšší soutěže v zemi tisíce jezer zažijí ještě jednu novinku: prodloužení 4 na 4. „Vzešlo to od mužských týmů, v základní části budeme hrát prodloužení 4 na 4, v play off pak klasicky, ale místo desetiminutového prodloužení bude nyní nastavení trvat dvacet minut,“ uzavřel Jyrki Paajanen.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    Sportovní kalkul, to je zase novotvar…

  • Lukas napsal:

    Co nejvice zapasu.. ..
    Co tak rozdelit ligu na dve skupiny po 5 po odehrani 18 zapasu..tim padem se prida +4 zapasy a tymy odehraji pozadovany pocet 22 zapasu..
    A o co hrat?
    Prvni petka muze hrat o lepsi postaveni do play-off ..treba tym z 5 mista bude mit dalsi 4 zapasy aby se dostal treba na 3 misto..a tim padem muze driv volit tym..
    A druha skupina? Tym z 10 mista hraje o to aby se vyhnul primemu sestupu a poskocil treba na 9 misto..a 9 jeste muze hrat o play-off.. ..

Napsat komentář

*