Matěj Jendrišák. Foto: Per Wiklund
31. 12. 2017 Ostatní (3) KOMENTÁŘŮ

Matěj Jendrišák počtvrté v řadě tím nejlepším! TOP 10 ČESKÝCH FLORBALISTŮ ROKU 2017

 



První místo v anketě redakce Florbal.cz zůstává i čtvrtý rok po sobě nezměněno. Nejlepším českým florbalistou jsme opět vybrali Matěje Jendrišáka, který tak kraluje nepřetržitě od roku 2014. Druhé místo obsadil Patrik Suchánek a na třetí příčku jsme zařadili Marka Beneše.

Do elitní desítky jsme oproti loňsku zařadili tři nová jména, která se seřadila na konci našeho pořadí. Na osmé místo jsme vybrali oporu švýcarského Malans Lukáše Veltšmída, na deváté tahouna mistrů z Chodova Tomáše Sýkoru a desítku uzavírá šikula z Vítkovic Lukáš Hájek.

1. Matěj Jendrišák (Linköping IBK, Švéd.)
Loni: 1. místo

Foto: Per Wiklund

Neochvějnou pozici má v naší anketě i čtvrtým rokem v řadě Matěj Jendrišák. Ačkoliv s Linköpingem vypadl oproti minulým letům již ve čtvrtfinále, českému útočníkovi se individuálně dařilo a figuroval v nejlepší desítce florbalistů na světě. Jendrišák i nadále táhne Linköping, se kterým se momentálně nachází na třetím místě a v žebříčku kanadského bodování drží 11. místo s 43 body. V národním týmu patřil pod novým trenérem Petrim Kettunenem ke klíčovým pilířům mužstva jako centr prvního útoku.

2. Patrik Suchánek (IBK Dalen/FC Helsingborg, Švéd.)
Loni: 3. místo

Patrik Suchánek. Foto: Per Wiklund

Foto: Per Wiklund

Rychlonohý obránce zakončil působení v Dalenu čtvrtfinálovým utkáním a po minulé sezóně přesídlil do Helsingborgu. V novém klubu se zabydlel velmi rychle, v týmu působí i další spoluhráč z reprezentace – Daniel Šebek. Stálice reprezentační obrany zůstává nejlepším českým obráncem zejména díky své všestrannosti. V našem žebříčku si oproti minulému roku polepšil o jednu příčku.

3. Marek Beneš (Tatran Střešovice/Pixbo Wallenstam, Švéd.)
Loni: 8. místo

Marek Beneš slaví svou premiérovou trefu ve Švédsku s Martinem Östholmem. Foto: Per Wiklund

Foto: Per Wiklund

Největší posun v letošním žebříčku zaznamenal stále teprve dvacetiletý Marek Beneš. Po generační obměně Tatranu zůstává Marek Beneš hlavním ofenzivním tahounem týmu ze Střešovic. Spoléhá na něj i reprezentace s Petrim Kettunenem, kde si nejvíce v útoku rozumí s Danielem Šebkem. Během krátkého působení v Pixbu potvrdil herní vyspělost a obrovský přehled ve hře. Zůstává tak otázkou času, než se do severské země znovu vrátí.

4. Jiří Curney (Florbal Mladá Boleslav)
Loni: 4. místo

Foto: Český florbal

Nedostižný střelec z Mladé Boleslavi patří k jedněm z největších postrachů obran Tipsport Superligy. Z nabitého týmu Středočechů patří k největším hrozbám, kdy dokáže skórovat téměř z každé situace. Těsně před koncem letošního roku navíc překonal další rekord, tentokrát v celkové produktivitě, kde překonal hranici 511 bodů. Na nejvyšší metu ale s Boleslaví stále nedosáhl, minulý rok v Superfinále nezabránil prohře s Chodovem.

5. Patrik Dóža (Florbal Chodov/Floorball Köniz, Švýc.)
Loni: 5. místo

Foto: Markus Aeschimann, Flickr

Z české soutěže odcházel na úplném vrcholu. S Chodovem obhájil titul, v Superfinále byl u dvou ze tří branek a v průběhu loňského ročníku posunul rekord v bodovém maximu během jedné sezóny. Po přestupu do Švýcarska s Könizem sice pronásleduje Wiler, šikovný útočník ale nepatří k největším tahounům týmu. V reprezentaci se od něj stále čeká více proti světové špičce, na Světových hrách se zaskvěl pouze proti Polsku.

6. Martin Tokoš (IBF Falun, Švéd./Chur Unihockey, Švýc./1. SC Vítkovice)
Loni: 6. místo

Martin Tokoš s titulem mistrů Švédska

Nabitý rok má za sebou Martin Tokoš. Jako prvnímu Čechovi v historii se mu podařilo vyhrát švédskou Superligu, ačkoliv v závěru tolik nenastupoval. Po úspěchu se rychlé křídlo stěhovalo do Churu. V zemi helvetského kříže se mu ale příliš nedařilo, s Churem navíc okupoval spíše dolní příčky. Po smutné události v rodině se ještě během podzimu vrátil zpět do Vítkovic, kde se pomalu vrací do herní pohody. Pro Vítkovice se může jednat o klíčovou posilu v boji o titul.

7. Daniel Šebek (SV Wiler-Ersigen, Švýc./FC Helsingborg, Švéd.)
Loni: 7. místo

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Český krajánek po dlouhých sedmi letech ve Švýcarsku a dvou titulech zamířil do Helsingborgu za novou výzvou. Český forvard se v posledních letech vypracoval ve stabilní článek reprezentace a v útoku s Benešem patřil k tomu nejlepšímu, co česká reprezentace mohla nabídnout. V novém působišti ve Švédsku se zatím v 18 utkáních prosadil osmkrát.

8. Lukáš Veltšmíd (Alligator Malans, Švýc.)
Loni: –

Foto: Erwin Keller, www.kellermedia.ch

Odchovanec Vítkovic ve Švýcarsku vyzrál a zaujal také svými výkony v reprezentaci. V národním týmu se letos nejčastěji objevoval po boku mladého Němečka a spolu se také velmi často zapojovali do útoku. Ve švýcarském Malansu je klíčovým obráncem, z pozice beka dal nejvíce gólů z celého týmu. Kaňkou na uplynulém roce je superfinálový souboj s Wilerem, kde podlehl se svým týmem po nájezdech.

9. Tomáš Sýkora (Florbal Chodov)
Loni: –

Tomáš Sýkora. Foto: Štěpán Černý

Foto: Štěpán Černý

Trojici obránců uzavírá zkušený Tomáš Sýkora, který jako kapitán dotáhl Chodov k obhajobě mistrovského titulu. Do elitní desítky jsme ho vybrali vůbec poprvé. Místo v ní si zasloužil jistými výkony v chodovské obraně, odkud výrazně podporuje útok. V minulé mistrovské sezoně si v základní části i v následujícím play off držel průměr jednoho bodu na zápas.

10. Lukáš Hájek (1. SC Vítkovice)
Loni: –

Vítkovický Lukáš Hájek si gólové emoce užil. Foto: Facebook Florbal Vítkovice;

Foto: Florbal Vítkovice

Lukáš Hájek vlétl do letošního ročníku jako uragán, a i přes příchod výrazných posil je hlavním tahounem Vítkovic, které se v letošní sezóně přetahují s Chodovem a Mladou Boleslaví o první místo. Jeho výkony mu vynesly i pozvánku na švýcarské EFT. Následně sice přišel menší bodový útlum, i tak ale zůstává vítkovický útočník horkým adeptem na překonání rekordu Patrika Dóži z minulé sezóny.

Historie ankety:

2016:
1. Matěj Jendrišák
2. Tom Ondrušek
3. Patrik Suchánek
4. Jiří Curney
5. Patrik Dóža
6. Martin Tokoš
7. Daniel Šebek
8. Marek Beneš
9. Milan Tomašík
10. Lukáš Souček

2015:
1. Matěj Jendrišák
2. Martin Tokoš
3. Jiří Curney
4. Patrik Suchánek
5. Patrik Dóža
6. Ondřej Mikeš
7. Jan Jelínek
8. Marek Beneš
9. Tom Ondrušek
10. Milan Fridrich

2014:
1. Matěj Jendrišák
2. Patrik Suchánek
3. Jiří Curney
4. Martin Tokoš
5. Patrik Dóža
6. Ondřej Mikeš
7. Michal Podhráský
8. Tomáš Kafka
9. Lukáš Hájek
10. Martin Richter

2013:
1. Martin Tokoš
2. Vojtěch Skalík
3. Patrik Suchánek
4. Milan Tomašík
5. Martin Ostřanský
6. Matěj Jendrišák
7. Martin Zozulák
8. Patrik Dóža
9. Michal Podhráský
10. Petr Novotný

2012:
1. Milan Tomašík
2. Martin Tokoš
3. Tomáš Kafka
4. Jan Jelínek
5. Matěj Jendrišák
6. Martin Richter
7. Petr Kološ
8. Vojtěch Skalík
9. Aleš Zálesný
10. Michal Podhráský

2011:
1. David Rytych
2. Matěj Jendrišák
3. Milan Tomašík
4. Vojtěch Skalík
5. Jan Jelínek
6. Milan Garčar
7. Petr Skácel
8. Tomáš Kafka
9. Tom Ondrušek
10. Jiří Curney


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • Tomáš Nehezký napsal:

    Zajímavý je neskutečný úpadek Kološe a Jelínka..

  • Včelka napsal:

    Kološ s Jelínkem (a další hráči) jsou už naštěstí ve věku, kdy je tato uměle vytvořená anketa uveřejněná několika lidmi z redakce nemůže rozházet.?

    • Tomáš Nehezký napsal:

      To ano, ale oba se nikdy nepřiblížili tomu, co hráli svého času ve Vítovicích

Napsat komentář

*