Michal Deus povede ženy Vítkovic. Foto: florbalvitkovice.cz
13. 6. 2018 Extraliga žen (5) KOMENTÁŘŮ

Extraligový šampion Deus se vrací na scénu: ve Vítkovicích povede ženy, Urban povýšil v Baníku

 



(AKTUALIZOVÁNO)K zajímavé trenérské změně došlo ve Vítkovicích. Úřadující mistryně mění po jedné sezoně trenéra, když Richarda Urbana nahrazuje Michal Deus. Ten již ve Vítkovicích dlouho a úspěšně působil, v sezoně 2013/2014 dovedl tamní muže k zisku extraligového titulu. Nyní dostane možnost opět působit u ženského A-týmu.

Richard Urban, bývalý extraligový brankář, prožil ve své první sezoně na lavičce žen Vítkovic úspěšný ročník. Vždyť Vítkovice zvítězily jak v základní části, v Poháru České pojišťovny, tak také v Superfinále. Přesto na pozici hlavního trenéra dochází ke změně, na scénu se vrací Michal Deus.

Výměna trenéra po sezoně, ze které reálně nešlo vytěžit více, může vypadat překvapivě, bohužel se ale znovu ukázalo, že florbal je také na úrovni extraligových trenérů jen amatérský sport. „Po loňské veleúspěšné sezoně jsme paradoxně museli čelit situaci ohledně výměny trenéra. Richard Urban získal v průběhu loňské sezony velmi náročnou pracovní pozici v FC Baník Ostrava a již v jejím průběhu se potýkal s nedostatkem času,“ vysvětluje Tomáš Krásný.

Urban se tak nadále bude věnovat práci u mládeže obrozeného ostravského klubu, který téměř před krachem zachránil havířovský podnikatel Václav Brabec. „Byť obě strany byly vnitřně nakloněny tomu ve spolupráci pokračovat, nakonec zvítězil pragmatismus, kdy Richard na rovinu řekl, že si není jistý, zda by mohl trénování věnovat tolik času, kolik si taková pozice zaslouží,“ doplňuje prezident Vítkovic.

Svým způsobem se tak Vítkovice na situaci mohly připravit. „Znamenalo to pro nás, že musíme najít nového trenéra, jelikož jsme si uvědomovali, že ženský tým je u nás ve Vítkovicích na TOP úrovni a nelze dělat věci tak nějak napůl,“ říká Krásný s tím, že navzdory velkým změnám v kádru zůstávají ambice velmi vysoké.

Volba nakonec padla na Michala Deuse, který se tak vrací do velkého florbalu. „Jsme rádi, že nabídku přijal, je to velmi zkušený trenér, který již ženy trénoval. Pro mě osobně je podstatné, že je to vítězný trenér, který chce vyhrávat a prokázal to jak u juniorů, tak především u našich mužů,“ připomíná Krásný, že Deus má s ženským týmem zkušenost starou deset let, kdy se pokusil zachránit ročník po úvodních kontumacích.

Největším úspěchem je ale jednoznačně vyhrané Superfinále v roce 2014. „Tehdy dosáhl obrovského úspěchu, přišel v polovině špatně rozehrané sezony a tým nakonec dovedl k vítězství,“ připomněl na závěr Tomáš Krásný s tím, že u týmu budou pokračovat rovněž Jiří Velecký s Dušanem Dudeškem. „Naše cesty se rozcházejí, nicméně Richardovi bych chtěl upřímně poděkovat za skvělou sezonu,“ řekl Tomáš Krásný.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Haha napsal:

    A teď ještě tu o Červené Karkulce. Tato pohádka o trenérovi, který musí skončit kvůli pracovním povinnostem, je jen dalším alibismem T. Krásného. A jelikož nepochybuju, že i autor článku zná důležitější okolnosti této trenérské výměny, je tenhle blaf ještě o to smutnější.

    • Emirates napsal:

      Dalším alibismem? Zrovna pan Krásný je jedním z nejpřímějších lidí, které jsem poznal. Ten moc kolem horké kaše nechodí. To, že trenér Urban skončil, má skutečně jako hlavní příčinu čas. Ano neměl úplnou podporu kabiny, ale hlavně neměl čas. Takže bych nenazval vyjádření pana Krásného alibismem ale spíše profesní diplomacií. Alibista on opravdu není 😉

      • Adam napsal:

        Jeden z nejupřímnějších lidí? Kadžý, kdo obejktivně pozoruje nebo je nějak ve styku s děním ve Vítkovickém florbalu, musí vidět, že alibistou skutečně je, a pravdu si spíš dělá takovou, jak se mu nejvíce hodí – což ale lze nazvat profesní diplomacií 🙂 Na této pozici to však není nic nevídaného, v jakékoliv sféře.

        No a co vím, tak Urban u žen chtěl pokračovat, ale „neměl úplnou podporu kabiny“ bych spíš upřesnil na „neměl žádnou podporu kabiny“. Času měl možná méně, nicméně pokračovat chtěl a podle mě byl z rozhodnutí velmi překvapen.

        Tak či tak mu přeji, ať pokračuje v Baníku a má tam úspěchy. Extraligové vedení žen ve florbale však vyžaduje jiný přístup – holky se tento rok k titulu dovedly skoro samy a hodně je k tomu posunula prohra v loňském superfinále. Změnu na postu trenéra to chtělo a chce, uvidíme, zda pan Deus bude to pravé ořechové, obzvlášť když se kádr obmění. Budu holkám držet palce i v nadcházející sezonu!

        • strelecbratia napsal:

          Hlavně Deus souhlasi s Mrázovým názorem na holčičí florbal, nevím jestli to zvládne držet v sobě 😀

  • Vita napsal:

    No podporu kabiny nemel a navic odchazi spoustu hracek v cele s golmankou asi to bude chtit pevne nervy……ale verim ze to nejak zvladneme

Napsat komentář

*