Nejproduktivnější hráč šampionátu Michal Dudovič byl po zápase s Lotyšskem pochopitelně zklamaný. Foto: Flickr IFF Nejproduktivnější hráč šampionátu Michal Dudovič byl po zápase s Lotyšskem pochopitelně zklamaný. Foto: Flickr IFF
5. 12. 2018 Mistrovství světa (1) KOMENTÁŘŮ

Souhrn 5. hracího dne MS: Češi ve čtvrtfinále vyzvou Dánsko, Slováci padli

 



Český tým měl ve středu volno, všechnu svou pozornost však upínal k duelu Dánska s Estonskem, ze kterého měl vzejít čtvrteční soupeř pro čtvrtfinále. Vyrovnané střetnutí nakonec ovládli Dánové, kteří vyhráli 3:2. Mezi nejlepší osmičku postoupili také Lotyši, kteří zdolali Slovensko 6:1. Dál jdou i Norové a Němci.

Předkolo play off:

Lotyšsko – Slovensko 6:1 (2:1, 0:0, 4:0)

Sen Slováků na postup mezi elitní osmičku se rozplynul. Slovensko narazilo v předkole play off na velmi silného soupeře. Lotyši se oklepali z pondělní porážky od Německa a opět předvedli velmi urputný výkon v obraně. Náležitě jim k tomu dopomohl také skvěle chytající Janis Salcevics. Svěřenci českého kouče Petra Koutného šli přesto do vedení jako první. Lukáš Mráz vystřelil od mantinelu a přesnější jeho pokus už být ani nemohl.

Lotyši pak ještě během první části skóre otočili. Edzus Cerins se prosadil po střele nad nohu brankáře Mazáka. Obrat dokonal nejlepší hráč utkání Klavs Jansons. Klíčový moment přišel ve 45. minutě. Cerins vystřelil a míček po odrazu od jednoho ze slovenských hráčů zapadl do branky.

Nejproduktivnější hráč šampionátu Michal Dudovič pak neproměnil trestné střílení a závěrečná snaha jeho týmu se změnila v křeč. Slováci nevyužili ani dvě přesilovky, inkasovali další tři branky, z toho dvě do prázdné, a prohráli 1:6. Lotyšsko si tak v pátek zahraje čtvrtfinále se Švédskem, Slováky čeká boj o devátou příčku.

Dánsko – Estonsko 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Narazily na sebe dva týmy, které doposud zažívaly zcela rozdílný šampionát. Zatímco Estonci vyhráli všechna tři utkání a ve skupině C nastříleli 28 branek, Dánové proti těžkým severským soupeřům neposbírali ani bod a skončili poslední. V předkole vyřazovací části si však výběr švédského kouče Mikaela Karlberga zvedl náladu. V osmé minutě nahodil Odfeldt míček na branku a estonský brankář Vaigur si vybral slabší chvíli. Po první části vedli Dánové 1:0.

Estonsko dokázalo v prostředním dějství srovnat. Kareliusson zpoza branky propasíroval míček za brankovou čáru. Klíčová fáze zápasu přišla ve třetí třetině. Na konci 46. minuty napřáhl z dálky ke střele Schmidt a Dánové šli podruhé v utkání do vedení. Na tento gól ještě Estonci zareagovali. A trvalo to pouze 42 vteřin. Míček se od mantinelu dostal na čepel Tammeho a ten po chvíli zaměřování srovnal na 2:2.

Ačkoliv Estonci ve třetí dvacetiminutovce vyslali na dánskou branku 19 střel, byla ta Tammeho jediná, která skončila v bráně. A protože Dánové vytěžili z minima maximum, radovali se z postupu oni. Zaváhání Ungy využili červenobílí k bleskovému brejku, na jehož konci byl Skov Nielsen. Dánsko porazilo Estonsko těsně 3:2 a ve čtvrtek se ve čtvrtfinále střetne s českou reprezentací.

Norsko – Austrálie 10:0 (3:0, 4:0, 3:0)

Rovnou desítku nadělilo Norsko australským florbalistům. Pro hráče Austrálie už byl úspěchem samotný postup ze skupiny, vůbec poprvé v historii se probojovali do play off. Norsko do vyřazovacích bojů vstoupilo přesvědčivě, v sedmé minutě byl stav utkání 3:0. V první třetině se už více nestalo, Austrálie možnost skórovat během přesilové hry nevyužila.

Zbytek zápasu měl podobný průběh, hosté se k mnoha šancím nedostávali. Za celý zápas vyslali pouze 11 střel na branku. Andreas Falkeid je tak po Rehnovi ze Švédska druhým brankářem na turnaji, který udržel nulu. Za Norsko se trefili pouze čtyři střelci, nejvíce se dařilo Ole Mossinu Olesenovi. Freestylový mág si připsal čtyři body (2+2) a vede bodování svého týmu. Ketil Kronberg vylepšil svůj historický zápis třemi body, v historickém bodování tak předehnal finského Tera Tiitua na šestém místě s 61 body.

Norsko ve čtvrtfinále vyzve Švýcarsko. V posledním zápase na minulém MS vyhráli Švýcaři 7:2. Austrálii čeká i s bratry Gärtnery utkání o umístění se zklamaným Slovenskem.

Veterán Ketil Kronberg byl v duelu s Austrálií vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu. Foto: Flickr IFF

Veterán Ketil Kronberg byl v duelu s Austrálií vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu. Foto: Flickr IFF

Německo – Kanada 7:2 (2:1, 3:1, 2:0)

Ani čtvrtý tým ze skupin C a D v předkole neuspěl. Kanada vstoupila do utkání nebojácně, vedení se ujala již ve 39. vteřině po trefě svého nejlepšího hráče Valtteriho Viitakoskiho. Hráč s finskými kořeny se krásně propletl německou obranou a brankář Hallerstede neměl šanci. To ale bylo z náporu Kanady vše, otěže zápasu poté převzali Němci. Skóre otočili ještě během první třetiny, ve 37. minutě byl už stav 5:1. Jedinou další trefu Kanady zaznamenal z přesilovky Brandon Barber.

Třetí třetina přinesla hlavně vyloučení, definitivní tečkou byla Smithe a Viitakoskiho v 59. minutě. Kanada po další brance prohrála 2:7. Němce ale čeká ve čtvrtfinále těžký oříšek, jejich obranu řádně prověří úřadující mistři světa z Finska. Zápas na minulém šampionátu skončil 12:1 pro Finsko.

Německo potvrdilo papírové předpoklady a zdolalo v boji o postup Kanadu. Foto: Flickr IFF

Německo potvrdilo papírové předpoklady a zdolalo v boji o postup Kanadu. Foto: Flickr IFF

Výsledky 5. dne:

Program 6. dne:

Pavouk vyřazovací části:


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • Honza napsal:

    Nejproduktivnější hráč MS? Podle mě to je míchání jablek s hruškami. Vzhledem k tomu, že základní část MS je de facto rozdělena na A a B divizi a po 1 zápase (čtvrfinále) to tak i bude pokračovat, mi to přijde jako velice úsměvné.
    To pak jako vážně bude oficiálně vyhlášen nejlepším střelcem / nejproduktivnějším hráčem případně ten, kdo si zastřílel proti asijským soupeřům? Vždyť to je totální nesmysl.

Napsat komentář

*