Radost Švédska z postupu do finále. Photo: Martin FLOUSEK
8. 12. 2018 Mistrovství světa (0) KOMENTÁŘŮ

Švýcarská senzace se nekoná, Rasmus Enström vystřelil v nájezdech finále pro Švédsko

 



Dramatické semifinále mezi Švédskem a Švýcarskem musely rozhodovat až samostatné nájezdy. Favorit ze severu se po vyrovnaném stavu z první třetiny ujal vedení 3:1, Švýcarsko se ale dokázalo dostat zpět do zápasu. Zásluhou Patricka Mendelina dokonce zvládlo v 57. minutě skóre otočit a bylo krůček od prvního finále po 20 letech. Opět se ale ukázala švédská mentalita, v 59. minutě srovnal na 4:4 Albin Sjögren. V prodloužení žádná branka nepadla, o postupu rozhodnul v poslední sérii samostatných nájezdů Rasmus Enström. 

ŠVÉDSKO – ŠVÝCARSKO 5:4sn  (1:1, 2:1, 1:2, 0:0)

Branky: 9. Nilsberth (Rudd), 27. Nilsberth (Svahn), 28. Nilsson (Sundstedt), 59. Sjogren (Rudd), rozh. náj. Enstrom – 16. Zaugg (Hofbauer), 35. Graf (Braillard), 41. Mendelin (Bischofberger), 57. Mendelin (Maurer). Rozhodčí: Heinola a Marttinen. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. Diváci: 10 267.

Země tří korunek na šampionátu působí sebejistým dojmem, jako jediná zvládla vyhrát všechna svá utkání. Podobně jako u Petri Kettunena (ve druhém semifinále Česko – Finsko) mělo semifinále speciální atmosféru pro trenéra Janssona, který pochází ze Švédska.

Švédsko mělo většinu první třetiny výraznou převahu. Vytrvalý tlak přinesl Švédsku ovoce v 9. minutě. Pascal Meier kapituloval po střele ze střední vzdálenosti od Robina Nilsbertha. Švýcarský brankář ale držel svůj tým nad vodou, v následujících minutách chytil několik gólových šancí. Vicemistři světa byli za svou neproduktivitu potrestáni, z jednoho z protiútoků srovnal na 1:1 mladý Jan Zaugg.

Švýcaři srovnali po brance Zaugga na 1:1. Photo: Martin FLOUSEK

Ze začátku druhé části opět zahrozili švýcarští florbalisté, střela Braillarda skončila však pouze na tyči. Znovu do vedení se tak dostalo Švédsko. Robin Nilsberth přidal svůj druhý gól v zápase, povedenou pasáž korunoval hvězdný Kim Nilsson, který se nemýlil dorážkou z druhé vlny.

Švýcaři měli velkou příležitost snížit ve 31. minutě, gólovou šanci ale skvěle pokryl brankář Rehn. Hráče v červených dresech to dlouho mrzet nemuselo, na 2:3 snížil ranou ze standardky Luca Graf.

V aktivivitě Švýcaři pokračovali i ve třetí třetině. Lepší start poslední části si asi ani nemohli přát, po 45 vteřinách srovnal na 3:3 Patrick Mendelin, který propálil Rehna. Následující pasáž patřila znovu brankáři Meierovi, který v brankovišti čaroval. V posledních minutách se ale opět o slovo přihlásil švýcarský florbalista Mendellin. Hráč z druhé švýcarské ligy nejdříve nastřelil tyč, jeho druhý pokus o chvilku později ale už našel skulinu mezi nohy brankáře Rehna – 4:3.

Robin Nilsberth se v zápase trefil dvakrát. Photo: Martin FLOUSEK

Mnoho týmů by se z branky tři minuty před koncem složilo, švédská vítězná mentalita ale odolala. Vyrovnaný stav zařídili Albin Sjögren. Prodloužení už žádnou branku nepřineslo, především v první polovině znovu zasahoval brankář Meier. Druhá část se dohrávala taktičtěji.

V nájezdech už si Švédové postup ujít nenechali. Ze švédské strany neproměnil pouze Jonas Adriansson, všichni ostatní čtyři hráči se nemýlili. O postupu nakonec rozhodl v poslední sérii střelec Rasmus Enström.

Švédové v nájezdech odvrátili velké překvapení, severský tým tak má stále šanci vrátit se na světový trůn. Švýcaři měli jedinečnou šanci probojovat se podruhé v historii do finále. Jedinou účast ve finálovém utkání mají z roku 1998, kdy se MS také konalo v ČR. Švýcarsko v zápase o bronz vyzve domácí tým Česka.


Autor: Ondřej Sluka



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*