Florbal čeká revoluce. Foto: Flickr Český Florbal
10. 12. 2018 Ostatní (16) KOMENTÁŘŮ

Florbal čeká revoluce: vyzkouší jiný hrací čas, zavede mistrovství Evropy

 



Valné shromáždění florbalové komunity v průběhu mistrovství světa přineslo několik zcela zásadních rozhodnutí, která do budoucna výrazně ovlivní vnímání a dost možná také základní pojetí tohoto sportu. Zavádí se mistrovství Evropy, ale především se bude testovat nový herní formát, který ovlivní už následující akce pod záštitou Mezinárodní florbalové federace.

V zákulisí se již dopředu mluvilo o tom, že se v Praze uskuteční přelomové shromáždění, které může výrazně ovlivnit budoucí tvář florbalu. A skutečně se tak stalo.

Uvědomoval si to také prezident IFF Tomas Eriksson. „Požadavek na další růst vyžaduje hlubší koordinaci cílů a strategií. Je nezbytné, aby florbalové hnutí našlo společnou cestu v tom, jak florbal posunout ve smyslu herního formátu a také toho, jakým směrem se ubírat,“ uvedl.

Probíral se současný formát světových šampionátů dospělých se šestnácti týmy a prakticky dvěma skupinami týmů dle výkonnosti. Jakkoliv při předchozím setkání v Bratislavě florbalové hnutí registrovalo zájem o změnu, následně se objevila vlna negativních reakcí proti výrazným změnám.

Výraznou proměnou projdou některé akce pod záštitou Mezinárodní florbalové federace v následujících dvou sezonách, tedy 2019/2020 a 2020/2021. „Bylo rozhodnuto, že Mezinárodní florbalová federace v následujících dvou sezonách provede sadu testů v akcích pod záštitou IFF a na vybraných ostatních mezinárodních akcích,“ stojí v tiskovém prohlášení.

Na těchto vybraných akcích bude moci celek akreditovat pouze 22 osob – 17 hráčů (včetně dvou brankářů) a pět členů realizačního týmu. V praxi to znamená, že místo dvaceti hráčů do pole bude možno využít jen patnáct a realizační tým zeštíhlí o dva členy. Podobná praxe funguje již nyní: na turnajovou soupisku (Final List) lze uvést sedm členů realizačního týmu, v zápise o utkání (tedy na střídačce týmu) jich může být pouze pět. Přestávky budou desetiminutové.

Zatím není jasné, zda-li se změna bude týkat již příštího dospělého šampionátu, tedy mistrovství světa žen 2019 ve Švýcarsku. „Hlavním důvodem pro tuto změnu je snaha najít společný pohled na další rozvoj tohoto sportu a současně odpovědět na požadavky současného sportovního dění. Musíme být schopni následovat globální sportovní trendy a pokud toho budeme schopni, tak reagovat proaktivně a udělat náš sport dostupnější a přijatelnější pro širokou sportovní veřejnost a trh. Poslední diskuse jasně ukázaly, že nejdříve musíme změny pečlivě otestovat, abychom byli nadále schopni dosáhnout našich dlouhodobých cílů a nastavit si vize, ale na druhé straně musíme ukázat, že náš sport se umí adaptovat a být flexibilní,“ řekl generální sekretář IFF John Lijelund.

Současně florbal začíná pracovat na mistrovství Evropy – Euro Floorball Championships. Je to požadavek, který vzešel od týmů, které nyní hrají Euro Floorball Tour, tedy Švédska, Finska, Švýcarska a Česka. Valné shromáždění zadalo Mezinárodní florbalové federaci, aby finalizovala dohodu o tom, jakým způsobem se bude hrát.

Mělo by se jednat o soutěž osmi týmů. „Idea je taková, že se zúčastní sedm nejlepších zemí z minulého světového šampionátu a pořádající země. Hrát se bude ve kvalifikačním mezinárodním termínu, tedy na přelomu ledna a února v době, kdy probíhá kvalifikace o účast na následující světový šampionát, což by znamenalo, že tyto země, které se EFCH zůčastní, budou přímo kvalifikovány,“ osvětlil Lijelund.

Rozrostla se také členská základna zemí, které IFF sdružuje. Za stálého člena bylo přijato Pobřeží slonoviny, za prozatimního člena pak Burkina Faso. Celkem tak má IFF již 70 členů – 45 stálých a 25 prozatimních.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Florbalista napsal:

    Neničte proboha náš sport, stejně na olympiádě nikdy nebude.

  • Včelka napsal:

    Členská základna IFF se „rozrostla“ o další země: Pobřeží slonoviny a (prozatimně) taky o Burkina Faso !
    Tak snad tentokrat nebude živý onlajn z jejich Superfinale pod širým nebem přerušovaný vytrvalým tropickým lijákem. ??

  • fanda napsal:

    Prosím kdo to umíte udělejte nějakou online petici pod kterou se podepíšou všichni kteří nesouhlasí s nesmyslem aby se mužský florbal hrál 3x15minu a ta soupiska je taky nesmyl!!! Florbal tím naopak ztratí místo aby získal. Myslím že tuhle petici by podepsalo spoustu hráčů a lidí co ten sport milují. Díky

  • Pepek Námořník napsal:

    To jsou zase debilní komentáře. Absolutně bez nějaký myšlenky, jen typická kritika bez nějakých konkretních argumentů.
    Nevím, jak má florbal ovlivnit zkrácení soupisky, ale nápad s Mistrovstvím Evropy mi příjde hodně dobrý. Konečně nebudou muset Týmy Top4 hrát „zbytečné“ zápasy proti týmům, který od nich dostanou 20+ gólů a ani je neprověří. Ale zase zápasy s týmy jako Lotyšsko, Německo, Norsko a Dánsko můžou právě ukázat, na čem musí Repre pracovat. Takže za mě rozhodně dobrý nápad.

    • Kazatel napsal:

      O tom žádná.

      Ale zápas 3 x 15 minut?

      Proč?

      • Pepek Námořník napsal:

        Nevím, co je přesný důvod, ale podle mě to je kvůli Turnajům, kdy týmy během x dní musí zahrát x zápasů. Dejme tomu, že během EFT odehrajou během 3 dnů 3 zápasy. Kvůli zkrácení hrací doby by ty týmy mohli šlapat naplno v každém zápasu, tempo by se zvětšilo, bylo by to třeba i více atraktivní. Přeci jen 15 min je hodně dlouhá doba.

        • Mr. Clones napsal:

          Dovodom je Olympijsky turnaj…

        • Kazatel napsal:

          To zní docela logicky. A v případě, že by se jednalo jen o koncept mezinárodních zápasů / turnajů, nijak mi to nevadí.

          Spíš bych byl nerad, kdyby to ovlivnilo i naše soutěže. I když se bojím, že by to byla v podstatě přímá návaznost . . .

  • Pepíno napsal:

    Taky nechápu proč 3 x 15 min?? Zkrácení soupisky??? Kdo to zase vymyslel. To určitě pomůže florbalu, ach jo. Hlavně že IFF se rozrostla o další země.
    Ještě k MS koho napadlo dávat nesmyslně Power Break uprostřed přesilovky/oslabení, při volném úderu apod. Musím jen zatleskat.

  • Vaclav Dusek napsal:

    3×15 je kvuli lehčímu tlačení do televize kdy nezabere tolik času jako hokej atd. A bude lehčí florbal prodat

    O peníze jde především 🙂

  • Milan napsal:

    Pravidla jako v hokejbale (3x15min.čistého času // 2x10min.přestávka)..Nevím nevím,měli by ponechat stávající herní čas..ale zkusit se má všechno,čas ukáže.
    To,,ME,,dobrá myšlenka.

  • Yorimar napsal:

    Takze pokud vsichni ucastnici M. Evropy se zucastni i M. Sveta, tak v evropske kvalifikaci budou postupovat jen 2 tymy, coz je docela velka blbost. To omezi prisun novych evropskych tymu na mistrostvi sveta. Napr. v letosni kvalifikaci stacilo, aby spanele dali o gol vice a postoupili by na ukor Nemecka, ktere by vubec nepostoupilo, coz by bylo zajimavy. Navic i proty slabsi zeme byl svatek, ze si muzou zahrat proti zemim TOP 4

    • Mr. Clones napsal:

      Jeminky, stale sa tu bavi o nejakom top 4. Mna by zaujimalo, co by sa stalo, keby taku CR vyhodili z EFT a dali tam Lotyssko aspon na 4 roky, ci by zrazu nebolo top 4 bez CR. Dalej by bolo zaujimave vidiet, keby USA a Kanada zacali ten florbal brat vazne, kto by bol ten top4.

  • Josef napsal:

    Globalni trendy? Nevsiml jsem si, že by FIFA chtěla zápasy fotbalu zkrátit na 2x 30 minut a snížit počet hráčů na soupisce na 16. Nevšiml jsem si, že by IIHF (btw, nikoho naštěstí nenapadlo přenálepkovat název federace na „Světový hokej“ či „Světový fotbal“) chtěla hokejová utkání hrát 3×15 minut a snížit počet hráčů na soupisce na 20 včetně brankařů, což tu bylo v 70.-80.letech, kdy se hrávalo na 3 pětky (ale 3×20).
    Revoluční změny pravidel naopak zdevastovaly volejbal a stolní tenis.
    Florbal by se neměl podřizovat nesmyslným trendům, podbízet se požadavkům privátnách televizních společností, které potřebují mít víc času pro reklamy. Jinak uspěje v jiné disciplíně, kde má Český florbal a český národ opravdu velký talent: rektální alpinismus !

Napsat komentář

*