U turnajového triufmu Mladé Boleslavi byli také mladáci Sebastian Šlechta (75) a Marek Korych (24). Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav U turnajového triufmu Mladé Boleslavi byli také mladáci Sebastian Šlechta (75) a Marek Korych (24). Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav
21. 8. 2019 Turnaje (0) KOMENTÁŘŮ

Analýza Bohemia Trophy: Mladá Boleslav navázala na vítězství z předešlých ročníků

 



Od pátku do neděle trojice týmů z Finska (EräViikingit), Švédska (IBK Dalen) a Švýcarska (Floorball Köniz) s pořádajícím týmem Florbal Mladá Boleslav odehrála 3 zápasy každý s každým. Ve městské sportovní hale mohli diváci shlédnout půl tucet zajímavých soubojů elitních týmů, které ladí sestavy a souhru na novou sezonu.

IBK Dalen – Floorball Köniz 6:5

V prvním pátečním zápase sahal Köniz proti Dalenu po vítězství, ale Seveřané dokázali nepříznivý vývoj zápasu otočit z 2:5 na 6:5. Hráčům ze švýcarského Bernu nestačil ani hattrick Manuel Maurera, jenž se zapojil do přípravy po svém návratu z Växjö. Švédskou čtyřgólovou smršť ve třetí třetině dirigoval Sebastian Degeryd. Z tribuny se zdálo, že švýcarský tým v závěru propadal především kondičně a jeho zakončování bylo málo efektivní. Možná, že týmu i chyběly gólové příspěvky a asistence Patrika Dóži a Jana Zaugga, kteří švýcarský tým po minulé sezoně opustili.

Podrobnější údaje o zápase jsou zde (článek), (online) a (video).

Florbal Mladá Boleslav – EräViikingit 6:2

K večerní zápasu nastoupil boleslavský tým proti EräViikingit a jestliže diváci čekali gólové hody, tak byli až do 37. minutě velmi zklamaní. Za hostitelský tým si obranu výborně dirigoval Lukáš Bauer, za finský klub Santtu Strandberg. Až rychlý protiútok 2 na 2 v oslabení zakončil nechytatelnou střelou kapitán Jan Natov. Finský tým však začátkem třetí třetiny srovnal. To motivovalo domácí tým k většímu útočnému nasazení – ve 48. minutě po výběhu od mantinelu na střed skóroval Daniel Šebek, v další minutě dorážel brankářem vyraženou střelu Jiří Curney a radost z vedení už 1:4 zařídil Tomáš Chroust.

EräViikingit při hře 5 na 5 se nedostávala do šancí, a tak jejich trenér od 57. minuty naordinoval hru bez brankáře. To bylo zprvu úspěšná taktika, když snižoval Eero Nuutinen na 2:4, avšak následně Milan Tomašík a Jiří Curney skórovali do opuštěné branky a nepřipustili žádné drama. Pro Boleslav to byl dobrý vstup do turnaje, kde se sice bez gólového příspěvku, ale sympatickým výkonem prezentovala i lajna mladíků mající očividně plnou důvěru nového kouče Petra Novotného.

Podrobnější údaje o zápase jsou zde (článek), (online) a (video).

IBK Dalen – EräViikingit 0:5

V sobotním podvečerním zápase EräViikingit vyzvalo IBK Dalen. Jak už to v posledních letech bývá, finské týmy umí na švédské celky zahrát. Finský tým byl v porovnání s páteční utkáním jako vyměněný.  Hattrick si připsal Lauri Kapanen, dvakrát se prosadila legenda Jani Kukkola a v brance „čaroval“ Santeri Kainulainen, jenž vychytal všech 23 švédských střeleckých pokusů.

Podle výsledku 5:0 se zdá, že šlo o jednoznačnou záležitost, ale míček po celé utkání držel spíše Dalen, kombinoval, bušil do obrany EräViikingit, ale bez úspěchu. Finské lajny naopak hrozily z protiútoků a spoléhaly na svižné kombinace a efektivní střelecké zakončení. EräViikingit si tak připsal první tři body a Dalen naopak nenavázal na páteční úspěšné vystoupení.

Podrobnější údaje o zápase jsou zde (článek), (online) a (video).

Floorball Köniz -Florbal Mladá Boleslav 7:9

Diváci v sobotu večer mohli sledovat atraktivní duel mezi Florbal Mladá Boleslav a švýcarským Könizem. Ti, kteří dorazili z dvouminutovým zpožděním, tak už propásli dva góly – Manuela Maurer a Yvese Pillichody zajistili bernskému týmu vedení 2:0 a nebýt pozorného brankáře Petra Musila mohlo být ještě hůř. Aktivní koučink jednotlivých lajn Petrem Novotným vedl ke změně obrazu hry na hřišti – Tomáš Chroust dvěma brankami v 7. a 10. minutě zařídil srovnání. Do šaten šel ale spokojenější Köniz, neboť Jonas Ledergerber po nechytatelné střele pod břevno strhl vedení na švýcarskou stranu.

Přestávkové pauzy využil boleslavský kouč a naordinoval svým svěřencům vynikající taktiku. Duo Jan Natov – Jiří Curney zařídilo šestigólový příděl, když se k nim dvakrát přidal i Martin Tokoš. Na tabuli svítilo skóre 4:8, a tak se mohlo zdát, že je rozhodnuto – to by ale nebyli urputní Švýcaři. Köniz zahájil v poslední třetině stíhací jízdu a snížil na rozdíl jediné branky, což mu Mladá Boleslav ulehčila nedisciplinovaností a častým vylučováním. Trochu klidu na florbalky boleslavských přinesl gól Milana Tomašíka. Švýcaři vsadili všechny síly do útoku – hra bez brankáře ale Könizu nepomohla. Švýcarský klub prohrál podruhé, ale donutil boleslavský tým ze sebe vydat maximum.

Podrobnější údaje o zápase jsou zde (článek), (online) a (video).

EräViikingit – Floorball Köniz 10:13

Bezpochyby „nejbláznivějším“ zápasem bylo poslední utkání finského klubu EräViikingit se švýcarským Floorball Köniz. Utkání přineslo hned několik zvratů. Od druhé minuty vedl finský velkoklub díky gólu Jakoba Keroly, Köniz reagoval s malým odstupem dvěma góly (Pillichody, Bolliger). Na vyrovnání Roniho Laasonena z nájezdu odpověděl švýcarský klub neuvěřitelnou šňůrou sedmi gólů! Ve 33. minutě svítilo skóre 2:9 z pohledu EräViikingit, jenž se zdál být na ručník. Jenže finský tým to nevzdal, do druhé přestávky se trefili elitní střelci Lauri Kapanen a Jani Kukkola. V poslední třetině na ně navázali Markus Salmi a Eetu Sorvali. Za stavu 6:9 vyvinuli Finové obrovský tlak. Köniz spoléhal na pevnou obranu a rychlé protiútoky, ale sílu mu viditelně ubývaly. Když v 55. minutě Perttu Järvinen snižoval na 9:10, tak hráčům a koučům švýcarského týmu určitě přišel na mysl průběh pátečního duelu s Dalenem. Köniz ale v poslední pětiminutovce ještě vydoloval zbytek sil a přidal další tři branky, které mu zajistily třetí místo v turnaji. Divoké utkání přineslo dohromady 23 gólů a výrazně zamíchalo tabulkou střelců/nahrávačů.

Podrobnější údaje o zápase jsou zde (článek), (online) a (video).

Florbal Mladá Boleslav – IBK Dalen 3:4 po sam. náj.

Poslední zápas mezi pořádajícím týmem Florbal Mladá Boleslav a IBK Dalenem byl ve znamení turnajové matematiky, že domácímu týmu stačilo na vítězství v turnaji se severským soupeřem jen remizovat. Na to však Boleslavští nechtěli spoléhat a šli po pohotovém zakončení Dana Šebka do vedení. Soupeř ale zařadil vyšší rychlostní stupeň a otočil na 1:2. Boleslavští mladíci však zachytili špatnou rozehrávku Dalenu a úspěšně přečíslili švédskou obranu, když levý útočník Sebastián Šlechta se štěstím (přeje odvážným a připraveným) využil přihrávku centra Marka Korycha a prostřelil brankářskou jedničku Dalenu. Tento brankář s číslem 94 byl vyhlášen nejlepším brankářem poslední sezony švédské superligy ještě pod jménem Måns Parsjö-Tegnér (na novou sezonu má připraveno jméno Moon’s Parsjö Draw). Ještě jedny mimikry měl Dalen ve svých řadách – kdo z tribuny sledoval číslo 25 a hledal v něm norskou legendu Ketila Kronberga, tak zjistil, že tu něco nehraje 10 kg chybělo, ale 10 cm výšky navíc (s 25 běhala po hřišti nová posila Christoffer Andersson s dresem 71 ještě ve výrobě).

Dalen vedl 2:3 po nešťastném vlastním gólu, ale toto vedení neudržel – Patrik Suchánek srovnal chytrou střelou skrz postoj obránce mířenou nechytatelně k tyčce. Hala vybuchla radostí, ale soupeř měl ještě téměř 8 minut na skórování a ten čas náležitě využil. Střely létaly těsně mimo Bauerovu klec, případně je ve spolupráci s obránci úspěšně blokoval a vyrážel. Došlo i na powerplay, kdy ale největší šanci měl Milan Tomašík. Bohužel pro domácí švédského brankáře dokonale zastoupil jeden z obránců, takže se týmy v základní hrací době rozešly nerozhodně. To znamenalo obhajobu trofeje pro pořádající tým, ale podle turnajových pravidel musely přijít na řadu ještě nájezdy. Ty pro sebe rozhodl Dalen, a tak statistici zaznamenali do turnajové historie výsledek 3:4 po samostatných nájezdech.

Podrobnější údaje o zápase jsou zde (článek), (online) a (video).

Konečné pořadí turnaje:

Pořádající klub Florbal Mladá Boleslav v konkurenci elitních klubů z Finska, Švédska a Švýcarska navázal na triumfy z let 2017 a 2018 a po zásluze oslavil zlatý turnajový hattrick.

Mladoboleslavští potřetí v řadě ovládli přípravný turnaj Bohemia Trophy. Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

All-star tým turnaje:

Petr Servus (na fotce vlevo) a Jan Jelínek (vpravo) předali ocenění členům all-star týmu (zleva) – brankář (MANS PARSJÖ-TEGNÉR, IBK Dalen) – obránci (JONNE JUNKKARINEN, Floorball Köniz / TADEÁŠ CHROUST, Florbal Mladá Boleslav) – útočníci (MANUEL MAURER, Floorball Köniz / LAURI KAPANEN, EräViikingit / JIŘÍ CURNEY, Florbal Mladá Boleslav).

Co turnaj přinesl?

Třetí ročník mezinárodního turnaje Bohemia Trophy přinesl do města automobilů špičkové florbalové souboje. Divákům, ale i trenérům ukázal 5 trendů moderního vedení hry:

  • rychlé protiútoky se snahou soupeře přečíslit (odd man rush, OMR)
  • vytváření příležitosti ke skórování z křižného pasu (cross field pass opportunity, CFPO)
  • přihrávky do volné střelecké pozice (clear pass opportunity, CPO)
  • zajišťování rizik defenzivních chyb (risk mitigation of defence mistakes, RMDM)
  • využití nacvičených herních lsti (reuse of trained feint, ruse & twist, RTFRT)

Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*