Tom Kirjonen ukazuje na využití videa ve finále MS žen 2019. Foto: Fabian Trees, www.imagepower.ch Tom Kirjonen ukazuje na využití videa ve finále MS žen 2019. Foto: Fabian Trees, www.imagepower.ch
18. 12. 2019 Mistrovství světa žen (0) KOMENTÁŘŮ

Dozvuky finále: Rozhodčí správně použili video, ale nezkoumali celou situaci. Neustále vylepšujeme postupy, oznámila IFF

 



Mistrovství světa žen 2019 bylo prvním ženským šampionátem, na který dohlíželo video. Ke slovu přišlo dvakrát také ve finále, kdy jej využili finští rozhodčí. Mezinárodní florbalová federace včera vydala prohlášení, ve kterém se vrací k prvnímu použití. Rozhodčí totiž podle ní správně využili možnost videa, nicméně nesprávně nehodnotili celou situaci.

Zhruba v čase 28:24 se na švýcarskou brankářku Laru Heini řítí z boku Sofia Joelsson, míček se po její akci kutálí za brankovou čáru, Heini jej vytahuje, přičemž přibíhá Emelie Wibron a po své dorážce začíná slavit branku. Rozhodčí Sirkka nicméně upažuje a brankářka Heini tak zkouší rozehrát. Až poté je hra zastavena a začíná zkoumání videa.

„Jyrki Sirkka, který byl v daném okamžiku tím rozhodčím blíže brance Švýcarska situaci v reálu viděl a vyhodnotil tak, že míček nepřekročil celým objemem brankovou čáru tehdy, když byl na zemi. Situace před tímto inkriminovaným momentem a po něm byla hektická, přičemž se v předbrankovém prostoru pohybovalo mnoho hráček. Sirkka viděl pohyb brankové síťky, nicméně nebyl schopen určit, co jej způsobilo. Ukázal tedy, že branka nepadla a pokračovalo se ve hře. Informoval však headsetem Kirjonena, že hra by měla být při nejbližším přerušení zastavena a situace prozkoumána na videu,“ píše se v prohlášení Mezinárodní florbalové federace.

Až doteď je vše v pořádku, video je právě k tomu, aby sporné situace řešilo. Jenže rozhodčí se soustředili pouze na „pozemní“ akci Joelsson, nezkoumali dorážku Wibron.

„Při dalším přerušení (vyvolaném nakonec rozhodčími v čase 28:31 pozn. aut.) pak Tom Kirjonen provedl kontrolu videozáznamu. Situaci zkoumal několikrát, nicméně se soustředil pouze na situaci, při které byl míček na zemi a řešil, jestli plně přešel brankovou čáru a na základě zkoumání této situace na videu došel k závěru, že branka takto nepadla,“ pokračuje prohlášení IFF.

Jak následně ukázala elektronická lupa v televizním studiu, už tato situace byla branková a Heini nestihla míček posunout zpět včas, na druhou stranu je ale třeba brát zřetel na to, že rozhodčí lupu zřejmě k dispozici nemají.

Problém ale je, že celá situace pokračovala dorážkou Emelie Wibron. A její dorážka očividně skončila brankou, což lze vidět i v reálném čase, kdy je zjevné, že míček se směrem k Heini odráží zezadu, z branky, záběr ze zadní kamery navíc jasně ukazuje míček v brance. Dobře to odhalil už Ondřej Zamazal a Eliška Vrátná měla správnou poznámku, že Finové si zřejmě tohoto už nevšimli.

„Během zkoumání videa Kirjonen nezkoumal následnou situaci, kdy se míček pohyboval, byl ve vzduchu a brankovou čáru očividně překročil, protože oba se soustředili pouze na situaci, kdy byl míček na zemi, protože nic jim nenaznačovala nic jiného,“ potvrzuje tuto Vrátné tezi sama IFF.

„Mezinárodní florbalová federace má za to, že použití videa v této situaci bylo správným rozhodnutím, nicméně následné provedení nebylo takové, jaké mělo být. IFF neustále pracuje na protokolu pro používání videa a na tom, jak tento proces rozvinout,“ uzavřela Mezinárodní florbalová federace.

Finští sudí použili ještě jednou, na začátku třetí třetiny museli odvolat původní rozhodnutí o brance Anny Wijk, které fantastickým zákrokem zabránila Lara Heini ve spolupráci s Flurinou Marti.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*