Radost Linköpingu po brance. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se
14. 2. 2020 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Dvojice Němeček a Jendrišák zářila při výhře nad Höllvikenem, Benešův gól stačil Pixbu pouze na bod

 



Linköping se v posledních kolech veze na vítězné vlně a výrazně jsou pod tím podepsáni oba čeští hráči. Matěj Jendrišák a Ondřej Němeček shodně bodovali ve 28. a 29. kole a při těsné výhře nad Höllvikenem byli dokonce u téměř všech gólů. V uplynulém kole bodoval i třetí český zástupce. Marek Beneš poslal Pixbo proti Dalenu do vedení, jeho branka ale nakonec stačila pouze na jeden bod. Pixbo i tak zůstává druhé, na první Falun už ale ztrácí třináct bodů.

Do konce základní části nejvyšší švédské soutěže zbývá šest kol a o vítězi je už téměř jistě rozhodnuto. Falun si s přehledem drží první místo s náskokem třinácti bodů a pohodlně směřuje za vítězstvím v základní části. Nic na tom nemění ani ztráta jednoho bodu proti Kalmarsundu, když o výhře proti čtvrtému týmu tabulky rozhodoval Aldeeb až v prodloužení.

Mnohem vyrovnanější bude bitva o pořadí na nižších příčkách. Druhé místo za prvním Falunem drží Pixbo, to ale nezvládlo využít zaváhání Stovrety ve 28. kole, když v zápase proti Dalenu přišlo o vedení a nakonec získalo pouze jeden bod.

Pixbo se v zápase proti Dalenu nemohlo dlouho prosadit, první branka přišla až ve 41. minutě za stavu 0:1. Branka však hosty nakopla a několik minut poté se dokázali zásluhou Marka Beneše dostat do vedení. Český útočník byl na konci rychlého protiútoku a po pohotové dorážce poslal Pixbo do vedení 2:1.

Liškám ale těsný náskok do konce utkání nevydržel, ačkoliv Hedlund dělal vše pro to, aby Pixbo bralo všechny tři body. Brankář Pixba vychytal trestné střílení Kronberga, domácí i tak ale zvládli vyrovnat. Zásluhou Christoffera Anderssona v 55. minutě srovnali a poslali tak zápas do prodloužení. V něm se radovali domácí, především kvůli špatnému střídání hostů, kterého využil Rasmus Andersson už po 44 vteřinách.

Storvretě se po vyhraném Champions Cupu vůbec nedaří, prohra se Siriusem ze spodku tabulky už byla čtvrtou prohrou v řadě. V dalším utkání proti Warbergu už sice zvládla tuto nepříznivou sérii zlomit, ani  tentokrát to ale nebylo po přesvědčivém výkonu. A to navíc proti týmu, který bojuje o záchranu v nejvyšší soutěži.

Narozdíl od předchozích zápasů se tentokrát Stovrtetě dařilo střílet góly, o to hůře ale působila do defenzívy. Po první třetině tak překvapivě vedl domácí Warberg 3:2, díky brankám Erhedena, Blaberga a Birgerssona. Asi nejpovedenějším úsekem Storvrety byla první polovina druhé třetiny, během které hosté nastříleli čtyři branky a otočili zápas na svou stranu. To bylo ale zase na dlouhou chvíli vše a Storvreta pak opět potvrdila, že není ve své kůži.

Warberg se hnal za vidinou zisku důležitého bodu a během třetí třetiny dokázal vyrovnat na 7:7. Storvreta však další nečekané zaváhání přeci jen nedopustila a po brankách Sundstedta, Pettersson a Sjögrena si došla pro vítěztví 10:7.

Kdo naopak má v posledních zápas skvělou formu, je Linköping. Od dvou těsně prohraných zápasů na přelomu roku proti Jönköpingu a Storvretě drží neporazitelnost. Nyní si Linköping vyšlápl na Dalen a Höllvikens. O výhru se musel překvapivě více strachovat ve druhém zápase, kdy v posledních minutách málem ztratil vedení.

Právě v tomto zápase byla velmi výrazná česká dvojice, která byl u čtyř z pěti gólů. V příliš nezáživné první třetině se o jedinou branku postaral kapitán Jendrišák, hostů se ale zásluhou Karlsona Martella podařilo srovnat. Druhý gól se sice obešel bez české pomoci, u třetí branky ale už stál Ondřej Němeček, který se prosadil pohotovu střelou z dálky. Höllvikens před odchodem do šaten už pouze snížil na 2:3.

Na začátku třetího dějství měli navrch opět domácí. Matěj Jendrišák nejdříve přihrál na branku Hagberga a o necelé dvě minuty později se podruhé v zápase trefil Němeček. Závěr se nicméně nedohrával v poklidném tempu, Höllvikens po dvou brankách Hanssona ještě zahrozil, na prodloužení to nakonec ale nestačilo.

Linköpingu se povedlo zvítězit i díky tomu, že ubránil Johannese Wilhelmsona, pro kterého šlo o konec neuvěřitelné série 71 zápasů SSL v řadě, ve kterých bodoval. Pro Linköping je vítězná série ve vyrovnaném boji o play off nesmírně důležitá, na konci minulého roku se totiž nacházel mimo elitní osmičku. V posledních kolech má navíc i příznivý los.

Velmi vyrovnaná je prostřední část tabulky, kde bude v posledních kolech rozhodovat každý bod. Od čtvrtého do devátého místa je rozdíl sedmi bodů, nejvíce spokojený může zatím být Kalmarsund, který drží skvělou čtvrtou příčku. Dramatický bude i souboj o sestupové pozice, Höllvikens a především Sirius od nich drží pouze tenký náskok.

VÝSLEDKY 28. KOLA:

Helsingborg – Visby 7:2
Kalmarsund – Warberg 8:2
Falun – Mullsjö 10:5
Höllvikens – Växjö 3:7
Linköping – Dalen 6:3 (za domácí NĚMEČEK a JENDRIŠÁK 0+1)
Sirius – Storvreta 4:3

VÝSLEDKY 29. KOLA:

Sirius – Helsingborg 5:7
Warberg – Storvreta 7:10
Linköping – Höllvikens 5:4 (za domácí JENDRIŠÁK 1+1 a NĚMEČEK 2+0)
Visby – Mullsjö 6:5 po prodl.
Växjö – Jönköpings 5:4 po pordl.
Dalen – Pixbo 3:2 (za hosty BENEŠ 1+0) po prodl.
Falun – Kalmarsund 5:4 po pordl.

TABULKA:


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*