Španělský kondiční trenér poskytl Florbal.cz obsáhlý rozhovor. Foto: FbŠ Bohemians
6. 3. 2020 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

V Česku jsem šťastný, u dětí musíme rozvíjet všestrannost, říká španělský kondiční trenér Bohemians

 



Florbalová Bohemka se vydala cestou zahraničního kondičního trenéra. Španěl Christian Morcillo Gallardo má na starost kondiční připravenost celého oddílu, včetně extraligových žen. Rodák ze Sevilly v rozhovoru pro Florbal.cz popisuje nejen to, jak se do Česka dostal, ale především nabízí svůj pohled na kondiční připravenost jednotlivce. 

Christiane, začněme od začátku. Jak jsi se dostal do České republiky?
„Jak většina z Vás ví, jsem Španěl. V roce 2012 jsem se přestěhoval do Norska kvůli studijnímu programu Erasmus. Po dvou letech, které jsem v Norsku strávil studiem a prací, jsem potkal českou dívku z Prahy. Žili jsme spolu ve Španělsku a rozhodli se přestěhovat do Česka v září 2016. Od té chvíle, navzdory tomu, že náš vztah rychle skončil, mě obklopilo mnoho sportovních příležitostí na různých úrovních a rozhodl jsem se zůstat.

Mám v Česku skvělé přátele. Navzdory tomu, že lidé a životní styl je v České republice velmi odlišný od toho našeho, dělám zde, co miluji – sporty. A jsem tady šťastný.”

Ve Tvé zemi není florbal zrovna populárním sportem, takže jak probíhal Tvůj první kontakt s florbalem?
„Jak jsem říkal, dva roky jsem žil v Norsku. Florbal je tam droga, všichni jej hrají ve škole a společně s házenou a fotbalem je florbal hlavní sportovní aktivitou pro milovníky sportů. Hrál jsem tam florbal denně, byť podle mě špatně. Když jsem přijel do Česka, byl jsem překvapen, jak moc je tady florbal populární.”

Jak jsi se dostal do kontaktu s Bohemians?

„Věděl jsem o této organizaci, nicméně pouze v mezích fotbalu, Bohemka je totiž mezi milovníky fotbalu dobře známá, myslím si, že to bude kvůli Antonínu Panenkovi.
Kolega a kamarád, který se mnou pracoval jako osobní trenér mi řekl, že hledají kondičního trenéra s zprostředkoval setkání. Rovněž s florbalovou Bohemkou spolupracoval, o klubu mluvil dobře, takže jsem se rozhodl udělat krok kupředu.”

Co máš v Bohemians na starost?
„V Bohemians mám na starost fyzickou připravenost pro celý oddíl, tedy od těch úplně nejmenších, což zahrnuje týmy Přípravky a Elévek, do elitního týmu žen. Stejně tak zajišťuji progres našich jednotlivých hráčů, hodnotím je skrze vypsané testy a navíc ještě připravuji nějaké projekty jako letní kempy nebo výměnu hráčů na evropské úrovni.
Tak jako každý sport, také florbal má své vlastní charakteristiky a jako takový vyžaduje specifickou přípravu. Je to ale tak, že všechny sporty mají společný základ. Právě dobrý fyzický základ je totiž pro sport obecně klíčový. Právě takový základ je ale největší slabinou současné mládeže, proto se na něj zaměřujeme u těch nejnižších kategorií. Naprostá většina mladých hráčů má své deficity ohledně stability, síly, koordinace pohybů a ostatních základních věcí.

Mým cílem vždy bylo vytvářet spíše všestranné atlety než florbalové hráče v brzkém věku. Ostatní přijde časem, ale jak říkám, dobrý základ je esenciálním prvkem pro každého sportovce. Ostatní aspekty jako výživa a psychologie jsou také podstatné, tudíž se naše hráče snažíme podnítit k vedení zdravého životního stylu a ukázat jim pozitivní aspekty sportu na náš život.
Později, v pokročilejším věku, je třeba fyzickou přípravu podložit vědeckými závěry, moderními zdroji, metodami a správně tyto aplikovat. Našim cílem je vytvořit rychlé, silné a odolné hráče, kteří budou připraveni hrát na nejvyšší úrovni, což s sebou přináší také kvalitní regeneraci.

Věřím tomu, že práce na více aspektech, kterou vykonáváme s klubovým fyzioterapeutem je naprosto fundamentální. Také je to osoba s dobrým sportovním pozadím a motivací dělat věci věci správně. Úkolem klubu v této oblasti je promovat nové semináře, aktivity a události, přičemž Bohemians jsou unikátním klubem v této oblasti. Podpora rodin je také velmi důležitá.”

V čem je největší rozdíl mezi prací s muži a ženami?
„Mezi muži a ženami je obrovský rozdíl jak fyzicky, tak technicky, nicméně pro mě je největším rozdílem kultura. Víte, pocházím ze Španělska a v takové zemi se snaží každý sportovec, na jakémkoliv levelu, úrovni nebo věku obětovat každou sekundu k tomu, aby zvítězil. V Česku bych řekl, že je to spíše tak, že lidé nejsou motivováni a odhodláni, když dojde na střet. Ten hlad po vítězství občas postrádám a je těžké bez něj sportovat. Obecně je to pro mě novinka, ale je zase pravdou, že během důležitých zápasů naše hráčky takový zápal měly, měly chuť vítězit a já doufám, že to v play off bude stejné.”

Co očekáváš od čtvrtfinálových sérií? 
„Pro mě to bude první play off v trenérské kariéře. Opravdu moc se na to těším a už se nemůžu dočkat soboty. Navzdory tomu, že fyzická kondice hráčů superligového mužstva není mou kompetencí, jsem s Bedlou v každodenním kontaktu a vím, že jsou dobře připraveni jak fyzicky, tak mentálně. Podle mě nemají limity a odehrají dobré zápasy.

Co se týče holek, tak doufám, že jejich motivace je stejně vysoká, jako ta moje. Víme, že Chodov je skvělý tým, když se podíváme na tabulku, ale myslím si, že v play off vystupují také ostatní faktory, které se stávají velmi důležitými. Jsme připraveni bojovat a rvát se.”

Jak můžeš jako kondiční trenér využít znalosti z jiných sportů?
„Ohledně mých zkušeností jako trenér a s ohledem na to, že má znalost florbalu byla limitována, fakt, že jsem ve svých 27 letech pracoval už devět let v různých sportech a klubech, ve čtyřech různých zemích, mi dává zkušenost, která mě odlišuje od jiných trenérů. Svou práci miluji a myslím si, že největší výzvou je aktuálně jazyk. Mám rád sportovní stránku věci a myslím si, že mám mnoho praktických a teoretických zdrojů k tomu, abych svou práci dělal dobře.”


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*