Momentka z teplického derby v rámci divize. Foto: DDM Dynamo Teplice Momentka z teplického derby v rámci divize. Foto: DDM Dynamo Teplice
11. 3. 2020 Nižší soutěže (0) KOMENTÁŘŮ

Divize od příští sezony s novým formátem

 



Od nadcházející sezony se bude hrát nejnižší celostátní soutěž novým způsobem. Divize přejde do formátu jednoho kola za víkend. V této sezoně fungovala v základní části pěti divizních skupin překlenovací varianta, která kombinovala volné víkendy, jednozápasové i dvouzápasové víkendy. Ještě v sezoně 2018/2019 se hrály dva zápasy jednou za 14 dní.

Všechny celostátní mužské soutěže se tak nově budou hrát stejným formátem. „Hrací systém víkendových dvojutkání měl smysl především v eliminaci dlouhých cest k utkáním, kdy bylo výhodnější mezi utkáními na venkovním hřišti u dvojice soupeřů, kteří jsou od sebe kousek, strávit noc, než cestovat ještě jednou tam a zpět. K eliminaci těchto dlouhých cest ovšem došlo v roce 2019 změnou počtu skupin divize a také změnou dělení týmů do jednotlivých skupin,“ uvedl na webu Českého florbalu Jaroslav Šedivý, předseda soutěžní komise.

Jako klady nového formátu Český florbal uvádí odbourání negativního vlivu na sportovní výkon hráčů v nedělních utkáních, jelikož sobotní a nedělní střetnutí často dělil malý časový odstup vzhledem k regeneraci. Dále nová termínová listina nabídne organizační výhodu v podobě volby hracího dne.

Šedivý reaguje také na to, že florbalisté ve čtvrté nejvyšší soutěži přijdou o volné víkendy. „Ano, na první pohled je to tak. Ovšem dobrým plánováním utkání je poměrně snadné získat buď celé volné víkendy, anebo skoro celé. Jednak je možné přesunout po dohodě některá utkání s nejbližšími soupeři do všedních dní. Podobně je možné naplánovat domácí utkání např. na neděli podvečer a mít tak prakticky celý volný víkend až na samotný nedělní podvečer,“ řekl předseda soutěžní komise.

Divize zažila menší revoluci už loni, kdy došlo k rozšíření počtu účastníků. Tím se navýšil také počet divizí ze čtyř na pět. Družstva z pražského a středočeského regionu byla navíc přerozdělena do jiných skupin. „Tento krok významně snížil cestování zejména pro týmy ze západní, jižní a severní části ČR, které dosud musely k utkáním cestovat napříč právě regionem Praha a Střední Čechy,“ dodal Šedivý.


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*