Kapitánka týmu Nacka Wallenstam podepsala s týmem smlouvu na 15 let. Foto: Per Wiklund
30. 3. 2020 Ženský florbal - Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

V devatenácti ikonou. Juniorská mistryně světa Rundfloen podepsala s nováčkem superligy na 15 let

 



Podobné smlouvy bývaly dlouho výsadou NHL, nicméně už také tam je maximální délka kontraktu omezena. Ve florbale bylo něco takového dosud nevídané, ale ve Švédsku nyní prolomili ledy. Úspěšný nováček Nacka Wallenstam, kterému k postupu do nejvyšší soutěže pomohla rovněž legendární Emelie Lindström, totiž oznámil podpis nové patnáctileté smlouvy s kapitánkou týmu a juniorskou mistryní světa Vilde Rundfloen.

Do historie NHL se americký brankář Rick DiPietro a ruský bohatýr Ilja Kovalčuk zapsali jako jediní dva hokejisté, kteří podepsali patnáctiletý kontrakt se svými týmy.

Ve florbale to byla dosud věc nevídaná, ačkoliv příklady velmi dlouhé klubové věrnosti bychom našli snad v každém oddíle. Nacka Wallenstam IBK po své první sezoně ve švédské ženské Superlize, ve které mimochodem skončil na velmi solidním devátém místě, také toto dosavadní tabu prolomil.

Oznámil totiž podpis patnáctileté smlouvy s obránkyní a kapitánkou týmu Vilde Rundfloen. Stále ještě devatenáctiletá florbalistka je bezesportu talentovaná, vždyť má doma juniorské světové zlato, přesto tento krok překvapuje.

A to i vzhledem k tomu, že Nacka se dlouhodobou koncepcí netají. „Vilde je Vilde. Má vášeň pro naši organizaci a byznys. Myslím si, že také já můžu Nacku trénovat ještě dalších patnáct let,“ žeroval v rozhovoru pro innebandymagazinet.se trenér Figge Olsson. Sportovní ředitel Jonas Lövfen šel ještě dále. „Je jí sice jen 19, ale je to naše ikona,“ uvedl na adresu kapitánky superligového týmu pro deník Aftonbladet.

V době vypršení kontraktu by Rundfloen bylo 34 let, například do české nejvyšší soutěže v předčasně ukončeném ročníku 2019/2020 zasáhly pouze čtyři starší florbalistky. „Ve smlouvě jsou nějaké klauzule, ale jsou nepodstatné. Já chci hrát za Nacku. A až kontrakt skončí, bude mi 34 let, takže o moc déle asi hrát nebudu,“ směje se sama florbalistka v rozhovoru pro Aftonbladet.

Na druhou stranu, finská obránkyně Anne Soumalainen ve stejném věku patřila mezi opory národního týmu na domácím šampionátu v Tampere, legendární Katriina Saarinen pak v roce 2011 nastoupila rovněž za Finsko na světovém šampionátu ve svých 39 letech.

Dva zmíněné příklady z NHL ale nedopadly příliš slavně: DiPietro podepsal zmíněnou smlouvu v roce 2006 jenže od té doby – také díky zraněním – paběrkoval a v roce 2013 byl vyplacen.

New Jersey dopadlo s Kovalčukem snad ještě hůře: původně mu nabízelo dokonce sedmnáctiletý kontrakt, po zásahu vedení NHL podepsal smlouvu na zmíněných 15 let. Už po třech sezonách, přičemž tu poslední ještě notně zkrátila výluka, ale oznámil návrat do Ruska a nastupoval za Petrohrad. Ačkoliv předtím formálně ukončil kariéru v NHL tak, aby mohlo New Jersey anulovat jeho kontrakt, za dalších pět let podepsal smlouvu s Los Angeles…

Jak dopadne kontakt Vilde Rundfloen?


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*