IFF představila některé potenciální změny v pravidlech. Foto: Flickr IFF
3. 4. 2020 Rozhodčí (3) KOMENTÁŘŮ

Potenciální změny v pravidlech: Volný úder na začátek přesilovky i vyloučení na 2+2 minuty

 



Mezinárodní florbalová federace připravuje novou edici pravidel, platnou od 1. června 2022. V únoru letošního roku skončila první vlna návrhů, přičemž nyní hledá nejvyšší florbalový orgán federace, které by doborovolně otestovaly některé navržené změny. Je mezi nimi například začátek přesilové hry volným úderem nebo zavedení trestu na 2+2 minuty.

Florbal inovuje svá pravidla v jednotlivých edicích na základě čtyřletých cyklů, v únoru 2020 byla ukončena možnost navrhovat pravidlové změny do Edice 2022. Mezinárodní florbalová federace nyní hledá asociace, které by některé změny otestovaly.

Mítink Pravidlové a soutěžní komise Mezinárodní florbalové federace se uskutečnil 24. března a přinesl sestavení seznamu potenciálních změn. „Bylo to trochu odlišné než jindy, protože jsme diskutovali pomocí aplikace Teams, ale prošli jsme všechny návrhy a rozhodli, které by měly být otestovány,“ řekl předseda komise Martin Klabere v tiskovém prohlášení.

Nakonec se budou v praxi testovat dva návrhy. „Prvním je umožnění více kopů do míčku, druhým pak situace, kdy by rozehrávka po odloženém vyloučení probíhala volným úderem,“ popisuje Klabere.

Mezi návrhy se také objevil požadavek na zavedení trestu na 2+2 minuty, přičemž se objevily jak varianty, že by tento trest doplnil stávající škálu florbalových trestů, tak také nápad, aby nahradil pětiminutové vyloučení.

Klabere má v tomto ohledu jasno. „Jedná se o komplikovanější změny, které vyžadují otestování v praxi, ale požádáme testovací asociace, aby tyto věci rovněž zkusily otestovat,“ zakončil Martin Klabere.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Rozhodčí napsal:

    Však někteří rozhodčí mají v těch trestech guláš již teď tak proč to ještě více nezamotat

  • fanda napsal:

    Neumím si představit těch více kontaktů s míčkem

    • Petr napsal:

      To rozhodčí nedokáží spočítat. Spíš to bude o neomezeném počtu kontaktů u jednoho hráče (přikopávání balonku), více nahrávek nohou je již diskutabilních (šlo by ale stejně o výjimečné situace, přihrávka holí je rychlejší a přesnější).

Napsat komentář

*