Filip Šuman na tiskové konferenci před zahájením sezony 2020/2021. Foto: Český florbal Filip Šuman na tiskové konferenci před zahájením sezony 2020/2021. Foto: Český florbal
2. 9. 2020 Superliga (2) KOMENTÁŘŮ

Filip Šuman: Chystáme jasná pravidla pro případ COVIDu. Nechceme spekulace, chceme superfinále v O2 Aréně

 



Sport je ve složité situaci. Pandemie viru COVID-19 jej paralyzovala, postupně se vrací k normálu, ale s přítomností viru je třeba stále počítat. Podle prezidenta Filipa Šumana Český florbal finalizuje přesná pravidla pro případné mimořádné situace, jasno bude v nejbližších dnech.

Podle Filipa Šumana se florbal dokázal rychle postavit na nohy. „Nebyly to jednoduché chvíle pro náš sport a všichni jsme čekali, co se stane. Jsem rád, že se florbal poměrně rychle probudil díky šňůře Street Floorball, během pár dnů jsme měli plno, byl velký hlad po florbale, protože to byla zábava, nemohli totiž hrát úplně ti nejlepší florbalisté,“ popisoval.

COVID-19 ale nezmizel a je třeba se přizpůsobit. „K sezoně chceme přistupovat s pokorou a respektem, přičemž jsme si stanovili základní pravidla. Uděláme všechno proto, abychom odehráli celou sezonu. Chceme být maximálně připraveni na to, kdyby se musela sezona opět ze dne na den ukončit,“ říká prezident Českého florbalu.

Finalizuje se tak dohoda mezi kluby o přesných směrnicích. „Budeme mít pravidla pro sestupy, postupy, nyní jsou připraveny scénáře tak, aby byly maximálně transparentní a předešlo se spekulacím. Potřebujeme, aby týmy věděly, s čím do sezony jdou a co se může stát,“ uvedl Filip Šuman.

Florbal si vytváří časový prostor. „Jste možná zvyklí, že florbalová sezona končí poměrně brzy, zhruba v polovině dubna. My se nyní budeme snažit dát této sezoně maximální časovou dotaci, jsme připraveni na to, že můžeme hrát do poloviny června. Nicméně nesmíme ohrozit ročník příští, ale počítáme s tím, že bychom zkrátili nějaké termíny,“ popisuje Filip Šuman.

Některé změny by ale pořád musely být přijímány ad-hoc. „Nikdo neví, co se stane v prosinci, v únoru nebo v květnu. Může se stát, že by se například zkracovaly série play off, ale zase, dělo by se tak na základě něčeho, co se schválí před začátkem sezony,“ říká florbalový prezident.

Nicméně, odkladů některých zápasů se zřejmě dočkáme. „Máme nachystána pravidla, od kolika nakažených hráčů bude možno žádat o odklady zápasů, musíme vyřešit, kdy přesně se bude moci hrát, protože věřím tomu, že není jednoduché hrát po deseti dnech karantény. Plošné testování neplánujeme, jen pro superligu by jedno kolo přišlo na 600 tisíc,“ přiznává Šuman.

Samostatnou kapitolou je superfinále. „Samozřejmě, že s ohledem na flexibilní konec sezony budeme muset mít flexibilní smlouvu. Ale superfinále v O2 Aréně se vzdát nechceme. Pokud nebudou opatření horší než jsou třeba nyní, tak pořád má superfinále v O2 Aréně absolutní smysl. A z naší strany uděláme pro průběh sezony maximum,“ uzavřel Filip Šuman.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*