Roman Faith v dresu ATU Košice. Foto: Lucia Olekšáková
25. 12. 2020 Zahraničí (5) KOMENTÁŘŮ

Kanada, země zaslíbená! Roman Faith zářil na florbalovém MS juniorů, nyní vystřelil výhru hokejistům

 



Kanada je známa jako kolébka hokeje. Pro Romana Faitha se loni stala také florbalovou kolébkou, když se tento profesionální hokejista se zápisem 8+3 prostřílel do All Stars týmu juniorského světového šampionátu. O rok později, opět v Kanadě, přišla jeho další velká chvíle: v otevíracím zápase MS hokejistů do dvaceti let Slovensko – Švýcarsko byl jediným střelcem.

Roman Faith je především odchovancem košického hokeje, k oporám tamních ocelářů patřili především jeho děda a strýc. Roman má za sebou působení také ve finské juniorské soutěži, pravidelně ale hraje také florbal.

Patří do celku ATU Košice a pokud mu to čas dovolil, pravidelně hraje také florbal. O svém talentu přesvědčil také na loňském světovém šampionátu juniorů, kde se zápisem 8+3 dostal do All Stars Teamu.

V pátek přišla také jeho velká hokejová chvíle: Slovensko sice nastoupilo do utkání se Švýcarskem jako outsider, byl to ale právě Roman Faith, kdo jako jediný v celém utkání skóroval, když v čase 54:17 překonal brankáře Thibaulta Fattona.

Jeho florbalová budoucnost je zatím nejistá, především proto, že sám chce hrát pouze za ATU, ačkoliv se hokejově přesunul z Košic do týmu Bratislava Capitals, kde jej v mezinárodní soutěži povede dobře známý Peter Draisaitl.

Ta hokejová se ale po pátečním večeru rozjasnila ještě o něco více. Už před přesunem ke Capitals koketoval s myšlenkou na působení v Kanadě, dá se očekávat, že zájem o něj se ještě zvýší.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • hudino napsal:

    Pěkný příběh, ale dává munici lidem mající názor o „školním sportu z tělocvičny atp“, když je hokejista mající koníček mezi 5 nej hráčů světa v jeho letech, a to ten zbytek tohle dělá jako (v naprosté většině) jediný sport.

  • tomáš napsal:

    Florbal s hokejem se nedá rovnat co se týče tréninků, disciplíny apod. Proto jsou hokejisté v mnoha případech kvalitní florbalisté

  • Martin napsal:

    Tady přece nejde jen o fyzičku nebo disciplínu. Florbal a hokej jsou diametrálně rozdílné sporty, co se týče techniky, taktiky, stylu hry, pohybu. Vůbec si nedovedu představit, že by například nějaký házenkář nastoupil na MS volejbalistů, obrovský problém mají i fotbalisti při přechodu z velkého na malý fotbal (většinou hrají profi jenom jeden z nich). A teď máte situaci, kterou popisuje hudino nahoře, nebo když rychlobruslařka Erbanová nastoupila do ženské extraligy. Pokud vám stačí mít koníček na to, abyste byl top 5 na MS, je něco špatně a florec se z téhle škatule těžko vyhrabe.

    • Taky Petr napsal:

      Erbanová ve florbalu byl nepovedený experiment, to vůbec nelze použít jako měřítko. Naproti tomu Roman Faith je velmi šikovný hráč a talent, juniorský reprezentant v hokeji, florbalu a hokejbalu. Svědčí to o jeho univerzálnosti. Florbal bere jako herní doplněk k hokeji na posílení práce s holí a zlepšování rychlosti herního rozhodování (viz rozhovor na slovenském webu). Na druhou stranu to úroveň florbalu na Slovensku umožňuje. ATU Košice je kvalitní klub s dlouhodobě kvalitní mládeží.

  • Pavel napsal:

    Vy chcete, aby byl florbal jako hokej? Na kempy, soustředění a hlavně represrazy mládeže se chodí zásadně s pasem, ve kterém prostě něco musí být, jinak vaše dítě nehraje. Proto jde hokej dlouhodobě do p….e a výsledky jsou žalostné.

Napsat komentář

*