IFU Aréna je dočasně uzavřena.
7. 2. 2021 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Komplikace pro juniorky: IFU Aréna byla preventivně uzavřena, má nebezpečnou konstrukci střechy

 



Jsou ženské šampionáty v ohrožení? Minimálně pro odložené mistrovství světa juniorek to platí. Dějiště šampionátu, IFU Aréna v Uppsale byla totiž v pátek preventivně uzavřena, protože byly zjištěny nedostatky v konstrukci její střechy, které jsou shodné jako u hal, které se zavřely rovněž, v jedné takové hale se dokonce střecha již propadla.

Světový šampionát juniorek zastavila v minulém roce pandemie viru COVID-19, nyní se objevil další problém, nezávislý na současné pandemii. „Před rokem se zřítila střecha v hale v Kiruně, což vyvolalo vyšetřování státní komise. Tato komise došla k závěru, že střešní konstrukce této haly je vyřešena systémem zavěšených lepených nosníků, což představuje riziko. Všechny kraje byly následně vyzvány, aby zjistily, zda mají ve své působnosti takové haly a bylo zjištěno, že IFU Aréna je jednou z osmi dalších takových,“ popsal v rozhovoru pro innebandymagazinet.se manažer arény Tobias Svensson.

Zkoumání IFU Arény stále probíhá. „Dotčené kraje pak najaly experty, kteří provádí konkrétní šetření daných střech. V Uppsale sice ještě není šetření dokončeno, ale kraj Knivsta v tomto týdnu rozhodl o uzavření své nové sportovní haly, která má konstrukčně stejnou střechu. Což vedlo k tomu, že si Uppsala vyžádala předběžnou zprávu o stavu IFU Arény,“ říká Svensson.

A na základě odpovědi došlo k okamžitému uzavření arény, ve které se mají v letošním roce odehrát oba ženské šampionáty a kterou využívá Storvreta nebo Sirius.  „Předběžná odpověď je, že v konstrukci byly shledány určité nedostatky a že u jednotlivých nosníků jsou nepřijatelné sklony. Jako předběžné opatření byla tedy IFU Aréna zavřena, protože nelze garantovat její bezpečnost,“ zní resumé.

Především pro kluby a šampionát juniorek to znamená komplikace. „Je to těžké odhadnout. Víme jenom, že konečná zpráva nebude připravena ještě minimálně tři týdny. Až potom budeme vědět, jaké jsou požadavky k tomu, aby IFU Aréna mohla opět fungovat,“ říká manažer. „Vzhledem k tomu, že neznáme závěry je ohroženo všechno. V pondělí budeme mluvit s firmou, která střechu dělala, abychom věděli, co můžeme od opravy čekat a jak dlouho může trvat. V týdnu pak budeme mluvit s federací, abychom probrali možné scénáře,“ snaží se zůstat pozitivní.

Každopádně, pro šampionát juniorek to znamená další nejistotu. „Ohledně šampionátu juniorek je těžké predikovat, protože se může stát, že oprava zabere celé jaro a celé léto. Považuji za nepravděpodobné, že by se v hale mohlo odehrát play off, nicméně moje okamžitá odpověď na ženský šampionát je, že ten snad ohrožen není,“ zakončil v pozitivním duchu Tobias Svensson.

 


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*