Adéla Bočanová odehrála proti Estonsku velmi podařený zápas. Foto: Flickr IFF
14. 4. 2021 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Kvalifikace na MS žen byla zrušena, postoupí se dle žebříčku. Po osmi letech se tak vrátí Rusky

 



Mezinárodní florbalová federace rozhodla o zrušení kvalifikačních turnajů na Mistrovství světa žen 2021. Současná pandemie viru COVID-19 si tak vybrala další florbalovou daň poté, co musely být odloženy oba juniorské světové šampionáty a mistrovství světa mužů. Šestnáct účastníků se tak určilo na základě rankingu, což znamená účast Rusek, naopak smůlu mají Maďarky s Thajkami

Kvalifikační turnaje se měly odehrát v Kanadě, Japonsku, Lotyšsku, Itálii a Slovensku a už jednou byly odloženy. I nyní se v kuloárech očekávalo, že dojde k dalšímu posunu, představitelé Mezinárodní florbalové federace vyvíjeli maximální úsilí směrem k tomu, aby se turnaje odehrály.

Nakonec jim ale nezbylo než kvalifikační turnaje zrušit. „Během posledního zasedání Výkonného výboru se několik členských států vyjádřilo tak, že jejich zcela základní povinností je zajistit ochranu pro své hráčky a realizační týmy, a proto tedy nevidí jinou možnost než zrušení kvalifikačních turnajů, jakkoliv smutné rozhodnutí to je,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident IFF Tomas Eriksson.

Že to ale IFF hodně mrzí je možno vyčíst také ze slov generálního sekretáře Johna Lijelunda. „Možná je skutečně čas, kdy je podstatnější, že veškerá snaha a úsilí členů Mezinárodní florbalové federace směřuje k návratu jednotlivých zemí do florbalového normálu, než hraní kvalifikací,“ řekl.

Z celkem pětadvaceti účastníků se 11 vyjádřilo tak, že jejich účast není aktuálně možná, dalších 5 pak o své účasti silně pochybovalo. Po zvážení všech okolností a případných vícenákladů se tak IFF rozhodla kvalifikační turnaje zrušit.

Na základě předchozích rozhodnutí IFF se na světový šampionát kvalifikovaly země podle aktuálního rankingu, přičemž počty účastníků zůstaly dle regionů stejné. Smůlu mají Thajky, které jsou sice v rankingu IFF patnácté, avšak tři Oceánská místa připadla Austrálii, Japonsku a Singapuru.

Naopak po osmi letech se dočkají Rusky. Ty se na šampionátu představily naposledy v roce 2013, kdy v Ostravě a Brně vybojovaly desátou příčku, poté se jim ale nepovedlo popasovat s novým kvalifikačním formátem.

Elitní skupiny A a B tak vytvoří

Švédsko (1. – pořadatelská země)
Švýcarsko (2.)
Finsko (3.)
Česká republika (4.)
Slovensko (5.)
Polsko (6.)
Lotyšsko (7.)
Německo (8.)

Skupiny C a D tak vytvoří

Norsko (9.)
Dánsko (10.)
Estonsko (11.)
Austrálie (12.)
Japonsko (13.)
Singapur (14.)
USA (16.)
Rusko (17.)

Světový šampionát se má v Uppsale odehrát od 27. listopadu do 5. prosince tohoto roku. Podrobnosti k losovacímu aktivu základních skupin zatím nebyly zveřejněny.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*