Köniz, mistr švýcarské ligy pro rok 2021. FOTO: Swiss unihockey flickr
24. 4. 2021 Švýcarsko (0) KOMENTÁŘŮ

Kisugite slaví titul s Könizem, švýcarské superfinále rozhodl bizarní vlastní gól

 



Podruhé v historii se ze švýcarského titulu radují hráči Könizu. Pohár pro vítěze švýcarské NLA si zajistili v dnešním nesmírně vyrovnaném superfinále proti dvanáctinásobnému mistrovi Wileru Ersigen. Zápas, který skončil poměrem 3:2, rozhodl málo vídaný vlastenec finského beka Kristera Savonena. V dresu nových šampionů se raduje i krajánek, reprezentační obránce Martin Kisugite.

Už před samotným švýcarským superfinále bylo jasné, že pohár nad hlavu zvedne i jeden z českých hráčů. Otázkou však bylo který? Závěr sezony nejvyšší švýcarské NLA proti sobě svedl po základní části třetí Köniz, v jehož dresu obranné řady ztužuje bek českého národního týmu Martin Kisugite, a Wiler Ersigen s centrem třetí formace Radkem Sikorou juniorem. Dvanáctinásobný šampion Wiler šel do vyřazovací části z nezvyklého až čtvrtého místa.

A vrchol švýcarské ligy začal zostra. Forvard Könizu Tim Aebersold efektivně napadal a předložil skákavou přihrávku spoluhráči Stefanu Hutzlimu, jenž z těžké pozice už ve 39. vteřině ranou z první ze vzduchu poslal svůj tým do vedení. Do bílých dresů oděný Wiler ovšem dlouho nečekal s odpovědí, v 8. minutě zakončil chytrou kombinaci obtížně přes ruku po zemi Marco Louis.

V polovině první třetiny však ještě stačily padnout dvě zcela bizarní vlastní branky. Nejprve se útočník Könizu Manuel Engel snažil z úhlu propálit brankáře Martin Menétreye. Od ochránce svatyně Wileru se ovšem děrovaný nesmysl odrazil k jeho spoluhráči, obránci Janu Ziehlimu, jenž nešťastně tečoval míček do vlastní branky. 2:1 pro Köniz.

Už o 20 vteřin později navíc rozehrávku Wileru vystihl kapitán Könizu Jonas Ledergerber. Blízko brankáře Menétreye se dlouho nerozpakoval a vyslal směrem ke gólmanovi soupeře svižný projektil zápěstím. Vyražený míček ovšem skočil přímo na ruku dobíhajícího finského obránce Kristera Savonena, který nechtěným efektním lobem vstřelil druhý vlastní gól Wileru v rozmezí 30 vteřin.

Stav se znovu měnil až na konci druhé třetiny, kdy svůj přehled ukázal slovenský ostrostřelec ve službách Wileru Michal Dudovič. Ten v přesilovce narýsoval krásný „no look pass“ skrz obrannou čtveřici Könizu přímo na svého kapitána Tatu Väänänena, jenž snížil na rozdíl jediné branky.

Více tref ovšem švýcarském superfinále nevidělo, a Köniz se tak mohl radovat z celkově druhého titulu v klubové historii. Ze zlata se tak těší i český reprezentační bek Martin Kisugite. Radek Sikora junior musí zkousnout se svými spoluhráči hořkou porážku a zkusit dobýt švýcarský trůn zase napřesrok.

Sestřih švýcarského finále. ZDROJ: 221floorball YouTube channel.

Floorball Köniz – SV Wiler-Ersigen 3:2 (3:1, 0:1, 0:0)

Branky: 1. Hutzli (Aebersold), 12. vlastní Ziehli, 12. vlastní Savonen – 8. Louis (Mutter), 37. Väänänen (Dudovič)


Autor: Jakub Švejkovský



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*