Polská reprezentace se může spolehnout na služby Jakuba Procházky (druhý nejdále od fotografa). Foto: Alena Zapletalova Polská reprezentace se může spolehnout na služby Jakuba Procházky (druhý nejdále od fotografa). Foto: Alena Zapletalova
25. 8. 2021 Reprezentace - Junioři (0) KOMENTÁŘŮ

Český Polák Procházka si sám napsal o reprezentační dres. Chci dosáhnout maxima a dál se uvidí, říká

 



Je to dost možná nejzajímavější příběh juniorského šampionátu v Brně. Obránce Black Angels a Butchis Jakub Procházka na mistrovství totiž reprezentuje Polsko, rodnou zemi sebe a své matky. Pomohl mu k tomu třeba Wojtek Malajka, ale také notná dávka štěstí: sám o sobě dal totiž vědět polským funkcionářům.

Jakubovi Procházkovi je 19 let, je kmenovým hráčem Black Angels, poslední dvě sezony pak odehrál na hostování v Butchis, kde sehrál jedno utkání v Národní lize. Nyní ale v Brně nastupuje v první obranné formaci polské juniorské reprezentace.

Jak se to stalo? „Je to docela vtipné, v prosinci jsem zjistil, že mám dvě občanství, tak jsem zkusil napsat manažerovi polské reprezentace. Ten odepsal, ať dojedu na soustředění, to bylo v únoru. Od té doby jsem s nimi, odehrál jsem i nějaké turnaje, například Czech Open, a nakonec jsem se dostal také tady do finální nominace,“ popisuje svůj příběh vlastními slovy. „Nedá se říct, že by mě nominovali, vlastně jsem sám od sebe do Polska napsal,“ usměje se.

Není to navíc tak, že by o polském občanství nevěděl, zaměřil se vyloženě na šampionát juniorů. „Vím to od narození, narodil jsem se totiž v Lodži, takže v Polsku, ale otec je Čech, maminka Polka. Takže mě napadlo, že bych to mohl zkusit, napsal jsem manažerovi a teď jsem tady,“ říká.

Procházkovi v jeho cestě pomohl například také superligový útočník FBC Ostrava Wojtek Malajka. „Postupně jsem se dostal ke kontaktům na polské hráče, kteří hrají v Česku, takže na Wojtu Malajku nebo Nikodema, se kterým jsem tady v reprezentaci. S nimi jsem komunikoval a takto to skončilo,“ popisuje.

Před rozhovorem se dokonce zeptá, jestli má mluvit polsky nebo česky, což je znamení toho, že s komunikací problém mít nebude. „Vůbec, polsky mluvím odmala, takže v tom žádný problém není,“ usmívá se.

Jaké má s Polskem, které se propadlo do nižší skupiny, ambice? „Chceme zpět mezi elitní týmy, takže do TOP 8. Chceme vyhrát tuto základní skupinu a přes play off se dostat pro příští šampionát do elitní skupiny,“ má naplánováno.

Poslední dvě soutěžní utkání odehrál 10. října ve 2. lize juniorů, na šampionátu tak startuje vlastně po více než deseti měsících bez ostrého utkání. „Upřímně? Bylo to hrozně těžké. Třeba půl roku jsem nehrál a netrénoval, musel jsem se připravovat individuálně. K tomu navíc cesty do Polska, bylo to opravdu náročné. Kluci mě ale senzačně vzali mezi sebe, takže jsem se mohl adaptovat,“ děkuje na dálku spoluhráčům.

Má také jedno velké přání. „Doufám, že od září se zase všechno rozjede, budeme moci trénovat a hrát a bude to jako dřív,“ přeje si.

Je jeho dalším cílem Livesport Superliga a třeba také polská mužská reprezentace? „Z hlavy to neřeknu, nyní chci dosáhnout maxima tady a s tímto týmem. Rád bych si zahrál, o tom žádná, ale to už je také o jiných lidech,“ uzavřel Jakub Procházka.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*