Kapitán českých juniorů Filip Forman vsítil v duelu se Švédskem jeden gól. Foto: Alena Zapletalová Kapitán českých juniorů Filip Forman vsítil v duelu se Švédskem jeden gól. Foto: Alena Zapletalová
28. 8. 2021 Reprezentace - Junioři (0) KOMENTÁŘŮ

Sen o obhajobě žije dál. Češi přetlačili v semifinále Švédy v nájezdech

 



To bylo drama! Čeští junioři odehráli první třetinu se Švédy v semifinále domácího světového šampionátu na výbornou a vytvořili si slibný náskok. Jenže švédští sokové opět potvrdili, že se nikdy nevzdávají. Ve třetí části srovnali a duel dospěl až k nájezdům. V nich rozhodl Matěj Havlas a skvěle chytající Tomáš Jurco. Bravo! Češi si v neděli zahrají ve finále.

Boj o postup do finále ale nezačal pro Čechy nejlépe. Už po minutě se prosadil švédský talent Hemmingberg a poslal soupeře do vedení. Zbytek třetiny ale svěřenci Jaroslava Berky demonstrovali svou sílu. Po krásné přihrávce jednoruč od Tomáše Hanáka se prosadil Petr Majer a srovnal.

O pár minut později Adam Hemerka vyrazil na útočnou polovinu Švédů, oklamal obránce a pod rukou gólmana propasíroval míček do sítě. Čeští junioři zvýšili tlak na svého soupeře a resultovala z toho přesilovka pět na tři. Tu sehráli domácí florbalisté skvěle a Matěj Pěnička se po střele z dálky radoval ze své další trefy na šampionátu.

A čeští reprezentanti pak využili i klasickou početní výhodu. Výborně hrající Šimon Stránský posunul míček na kapitána Filipa Formana a ten skóroval. Po první třetině tak Češi hnaní tisícovkou diváků vedli 4:1.

Švédy ale neradno odepisovat. Ve druhém dějství je do hry dostala přesilová hra a gól Emila Jacobssona. Češi se z trochu nepovedené pasáže sebrali a snažili se dál diktovat tempo hry. Jenže je srazila vlastní chyba. Joel Ekström po ubráněném oslabení vyrazil dopředu, zpracoval si míček a pelášil sám na Jurca. Jinak skvěle chytající strážce české branky byl na jeho zakončení krátký.

Radost českých hráčů v semifinálovém zápase se Švédskem. Foto: Matyáš Klápa

Radost českých hráčů v semifinálovém zápase se Švédskem. Foto: Matyáš Klápa

Vyrovnání přišlo od Švédů deset minut před koncem. Rychlá přihrávka do brankoviště v podání Filipa Erhedena a pohotové zakončení Mattiase Lövenforse – 4:4. Oba celky už byly ve zbytku třetí části spíše opatrnější. Naopak v prodloužení museli Češi přežít dvě oslabení, jedno až v samotném závěru tři sekundy před sirénou. To se jim ale podařilo, a rozhodnutí tak muselo padnout až v nájezdech.

První úspěšný exekutor přišel až ve čtvrté sérii, kdy se prosadil Stránský. Mečbol pak nevyužil Havlas a Švédové v páté sérii srovnali. V šesté sérii si na další pokus věřil Havlas. Zamíchal s míčkem a pověsil ho k tyči. A protože Jurco posléze vychytal Hammarstedta, postupují Češi do finále! V něm se zítra od 16 hodin utkají s jedním z dvojice Finsko/Švýcarsko.

MISTROVSTVÍ SVĚTA JUNIORŮ 2021:

Švédsko – Česko 4:5 (1:4, 1:0, 2:0 – 0:0) po sam. náj.
Branky: 2. Hemmingberg (Ekström), 29. Jacobsson (Nyström), 47. Ekström (Johansson), 50. Lövenfors (Erheden) – 6. Majer (Hanák), 13. Hemerka (Havlas), 19. Pěnička (Stránský), 20. Forman (Stránský), rozh. náj. Havlas.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*