Tomáš Jurco si mohl po vítězném finále na krk pověsit zlatou medaili. K jejímu zisku výrazně přispěl. Foto: Matyáš Klápa Tomáš Jurco si mohl po vítězném finále na krk pověsit zlatou medaili. K jejímu zisku výrazně přispěl. Foto: Matyáš Klápa
29. 8. 2021 Reprezentace - Junioři (10) KOMENTÁŘŮ

Každý upozadil své ego, hlásil zlatý gólman Jurco. Pustí si zápasy zpětně?

 



V uplynulé sezoně ve střešovickém Tatranu kryl záda svým kolegům, na mistrovství světa juniorů se však zaskvěl ve skvělé formě. Tomáš Jurco byl v semifinále a finále klíčovou postavou českého mužstva a po finálovém zápase člen all stars týmu oprávněně přijímal gratulace ze všech stran. Velkou měrou totiž přispěl k obhajobě juniorského zlata!

„Nemám slov, jsme mistři světa, to se pěkně poslouchá. Obhájili jsme titul a splnili cíle, které jsme si dali. Sice to ze začátku cyklu nevypadalo tak, jak by si asi každý představoval, ale dokázali jsme se zvednout a důležité je, co jsme předvedli teď,“ řekl po finálovém duelu, který Češi vyhráli nad Finskem 4:3.

Přitom v prvním vzájemném duelu Češi na Finy nestačili. „I ve skupině jsme s nimi nehráli špatně, mělo to podobný průběh. Spíš jsme ale udělali chyby, které Fini potrestali. Teď jsme se je snažili neudělat,“ porovnal oba dva střety se Seveřany.

Jaké byly podle 17letého brankáře klíčové faktory, které vedly k českému triumfu? „Na prvním místě týmovost. Každý odvedl to, co měl, a každý upozadil své ego,“ byl si Jurco jistý. A zároveň přiznal, že mužstvu se náramně hodili dva hráči, kteří už měli zkušenost s juniorským šampionátem. „Neskutečně nám pomohli nejen na hřišti, ale i mimo něj,“ připomněl přínos kapitána Filipa Formana a Matěje Havlase.

V semifinále se Švédskem i ve finále s Finskem Jurco předvedl několik parádních a efektních zákroků. Podívá se na své výkony zpětně? „Trošku jsem nad tím přemýšlel, ale uvidíme, jestli bude vůbec čas. Už začíná škola, takže ho moc nezbyde,“ pousmál se mladý brankář Střešovic.

Tomáš Jurco vyhrál juniorský šampionát, teď si ale vytyčil další cíle. Foto: Matyáš Klápa

Tomáš Jurco vyhrál juniorský šampionát, teď si ale vytyčil další cíle. Foto: Matyáš Klápa

A komu kromě realizačního týmu reprezentace vděčí za úspěchy? „V Tatranu máme nového trenéra gólmanů Romana Jandu, kterému bych chtěl poděkovat, a pak taky Tofimu (Tomáši Fibigerovi). Oba odvedli neskutečnou práci a pomohli mi k tomu, že jsem se dostal do all-star týmu a vychytal týmu zlato,“ vyzdvihl význam svých mentorů.

V minulém ročníku toho za Tatran moc neodchytal, konkrétně jen 180 minut. To by se po skvělých výkonech na juniorském šampionátu mohlo změnit. „Mojí ambicí je prosadit se do A týmu. Do budoucna chci, aby ze mě byl nejlepší gólman, to bude ještě dlouhá cesta,“ dodal na závěr.


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

  • Jiřina napsal:

    Ty jo, kdybychom vybouchli a skončili čtvrtý, to by tady bylo komentářů od pseudoodborníků a škarohlídů. A teď nic 😀

    • hudino napsal:

      Kdyby vybouchli, tak by tady nebyl tento rzhovor.

      • Jiřina napsal:

        Evidentně jste nepochopil smysl mého sdělení. Byl by tu jiný článek a pod ním 50 komentářů, jak jsou hráči/trenéři/funkcionáři neschopní.

        • hudino napsal:

          Máte pravdu

        • trener napsal:

          patřím možná k těm škarohlídům, nekriticky neobdivuji naše „hrdiny“, nicméně upřímně gratuluji k výsledku, způsob jakým si kluci poradili se skandinávií je hodný obdivu. nicméně žádní velcí mistři florbalu to nejsou, ten hurá styl juniorského věku se v mužích neprovozuje, ukázali talent, sebevědomí, před sebou však mají spoustu práce, hvězdami jsou za juniory, dokonce 2x za sebou, což je vynikající, zatím ale toho mají pramálo za sebou. jak se nemá pracovat s talentem je příkladem forman s pěničkou…každý si doplní svoje, někteří se mnou budou ostře nesouhlasit

          • Petr 1 napsal:

            Naopak ostře souhlasím.
            Nevypadalo to, že by opravdu všichni dokázali upozadit své ego.

          • ??? napsal:

            V čem se špatně pracuje s talenty?

    • Petr 2 napsal:

      Berte to tak, že se v klidu vychutnává vítězství, co víc k tomu chcete napsat. Zasloužené masové velebení proběhlo na Facebooku, k tomu ta platforma také slouží. Tady je to trochu intelektuálnější.

      Jistě, viděli jsme, že někteří hráči byli výborní a některým odešla forma a nenastupovali nebo jen minimálně. Teď bych ale komentáře k tomuto uctivě vynechal a nikoho z hráčů neshazoval. Byli tam jako tým a jako tým vyhráli.

      • Jiřina napsal:

        Neberu. Stojím si za tím, že jsme národ plný škarohlídů. Když je šance si do někoho kopnout, každý se přidá. Když je šance někoho ocenit, moc se do toho nehrneme. Tady to rozhodně není intelektuálnější diskuze, ale spíš anonymnější, takže se tady lidé nebojí jít se svým (negativním) názorem ven.

        • Petr 2 napsal:

          Já s Vámi souhlasím, že se lépe kritizuje než chválí a my jsme v tom dost dobří. Zdejší diskuze je anonymní, ale nenajdete zde jednoslovná oslavná hesla, ale minimálně několik souvislých vět. V tom já spatřuji rozhodně intelektuálnější obsah než na sociálních sítích, i když i tam lze najít smysluplné a obsažné příspěvky.

          Ale jak jsem psal výše, pokud chcete rozebrat výkon juniorského týmu, musíte zabrousit i do hodnocení hráčů a ne všem se turnaj úplně povedl, pak jsme zase u těch negativ (byť by se mohlo jednat o objektivní pokus o hodnocení). Nějaké obecné oslavné tyrády fakt nic nepřinesou, alespoň na mne by to působilo rušivě.

          Ale myslím, že se v zásadě shodujeme, byť na problematiku koukáme každý z odlišného úhlu pohledu.

Napsat komentář

*