Český kapitán mistrů světa to schytal od spoluhráčů u pozápasových rozhovorů. Foto: Matyáš Klápa Český kapitán mistrů světa to schytal od spoluhráčů u pozápasových rozhovorů. Foto: Matyáš Klápa
31. 8. 2021 Reprezentace - Junioři (0) KOMENTÁŘŮ

Kapitán Forman: Byli jsme nejlepším týmem! Fanoušci? Pořád nás hnali vpřed

 



Už v Halifaxu byl velkou oporou juniorské reprezentace, která tehdy šokovala florbalový svět. Do letošního světového šampionátu v Brně ale vstupoval v jiné roli. V roli kapitána týmu, od kterého veřejnost očekávala úspěch. A ten se nakonec po finálovém vítězství 4:3 nad Finskem dostavil. Útočník Bohemians Filip Forman je hlavně rád, že Češi ukázali, že mají na nejvyšší úroveň.

Po finále Forman zmínil zajímavý fakt. „Vyhráli jsme domácí mistrovství světa! To se ještě nikomu nepovedlo. Nějaké zadostiučinění se dostaví asi později. Celý tým si užije oslavy, protože jsme dva a půl roku tvrdě pracovali. To se zúročilo. Ukázali jsme, že na to máme,“ řekl spokojeně. A skutečně, Češi jsou první, kterým se podařilo triumfovat na juniorském šampionátu před domácím publikem. Pěkný primát pro české hochy.

A co víc, svěřenci kouče Berky své soupeře včetně Seveřanů přehrávali, což mohlo nejednoho pozorujícího překvapit. „Tým se ničeho nebál! Nestáli jsme někde na naší půlce, ale hráli jsme florbal. Dokážu s klidným srdcem říct, že jsme byli florbalově lepší než Finové. Přitom oni jsou excelentní. Je to jen důkaz toho, jak bylo mužstvo silné a jací hráči v něm hráli. Jsme právem první,“ pyšnil se Forman úspěšnou konfrontací s juniorskou elitou.

Se sedmi body byl Filip Forman druhým nejproduktivnějším hráčem českého týmu. Foto: Martin Flousek

Se sedmi body byl Filip Forman druhým nejproduktivnějším hráčem českého týmu. Foto: Martin Flousek

Vzápětí porovnal neporovnatelné – tedy kulisy obou dvou finálových duelů. „První titul jsme získali daleko od domova v Kanadě. Na finálový den skoro nikdo nepřišel. Teď jsme to mohli oslavit s dvěma tisícovkami diváků, kteří byli fantastičtí. A řekl bych, že nám v zápase dost pomohli. Když už jsme tahali nohy, pořád nás hnali dopředu,“ přiznal kapitán juniorské reprezentace.

Na úvod turnaje Češi s Finskem padli, ve finále se ale z některých věcí poučili a zaslouženě zvítězili. „Finové si na nás hodně věřili. Porazili nás ve skupině, ale když se za tím zápasem ohlédnu, většinu gólů jsme si dali sami. Ukázalo se, že když zlepšíme obranu, dokážeme je porazit. Ve finále jsme od nich dostali pouze tři góly, což je podle mě super, protože finský florbal je hodně útočný. A dokázali jsme hrozit z brejků i ze hry. Po celý zápas jsme byli lepším týmem,“ dodal jistě.

Čechy hnaly ve finále dopředu zaplněné tribuny brněnské haly. Foto: Martin Flousek

Čechy hnaly ve finále dopředu zaplněné tribuny brněnské haly. Foto: Martin Flousek

Jedním z klíčových bodů, které Česko dovedly ke zlatu, byla také víra ve vlastní síly. Češi se i za nepříznivého stavu drželi nastolené strategie. „Trpělivost byla určitě důležitým článkem. Hned po čtyřech vteřinách jsme prohrávali, ale nepoložilo nás to. Věděli jsme, že když budeme hrát svou hru, výsledek se dostaví. Před třetí třetinou nám trenéři říkali, že jsme lepší a že gól visí ve vzduchu. A on opravdu vzápětí padl,“ ohlédl se za průběhem finálového duelu.

Co teď dál? Už zanedlouho se rozjede česká nejvyšší soutěž a Formanovi Bohemians dost oslabili (Vojtíšek, Šárka, Kopecký atd.). A v prosinci je navíc na programu seniorské mistrovství světa. Zabojuje Filip Forman o nominaci? Motivace by tu určitě byla. „Je to přeci jen pořád reprezentace… I na klubové úrovni ale budeme mířit nejvýš. Samozřejmě teď bude složité se vrátit do tréninku, dáme si chvíli pauzu, ale za pár dní už začíná sezona a musíme na ni být připraveni,“ řekl na závěr útočník „klokanů“.

Po vítězném finále mohl Filip Forman přijímat gratulace. Foto: Matyáš Klápa

Po vítězném finále mohl Filip Forman přijímat gratulace. Foto: Matyáš Klápa


Autor: Gustav Ondrejčík



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*