České juniorky slaví vítězství nad Švédskem. Foto: Per Wiklund České juniorky slaví vítězství nad Švédskem. Foto: Per Wiklund
3. 9. 2021 Reprezentace juniorek (0) KOMENTÁŘŮ

Juniorky získaly skalp domácích Švédek, po výhře 4:3 čekají v semifinále nebezpečné Finky

 



Česká reprezentace juniorek vyhrála na světovém šampionátu v Uppsale svou základní skupinu. Uspěla totiž také ve třetím a tom nejdůležitějším zápase: proti domácímu Švédsku. Začala sice špatně, ovšem postupně převzala aktivitu a utkání dovedla do vítězného konce poměrem 4:3. V sobotním semifinále tak narazí na Finky, Švédky vyzvou nevyzpytatelné Švýcarky

Už od prvních sekund bylo jasné, že toto utkání bude úplně jiné než ty, které zatím česká reprezentace odehrála. Po 64 vteřinách otevřela skóre Ekström a dala tak na zřetel, že Švédky zařadily po dvou matnějších výkonech vyšší rychlostní stupeň.

Postupem času se také česká reprezentace dostala do hry, s průniky do šancí se činila především Trojánková, ale ve 13. minutě se opět radovaly domácí florbalistky: prosadila se Parkle, na kterou v komentáři pro Florbal.cz upozorňoval Henrik Jansson.

Další branka již v první třetině nepadla, ačkoliv bylo postupně zřejmé, že Češky přebírají aktivitu.

Naplno se to projevilo ve druhé třetině: naše reprezentace zlepšila práci ve středu hřiště, dokázala dostat Švédky pod tlak a skórovat: ve 24. minutě se prosadila Řezáčová, za minutu srovnala Chudá, obě zhruba z prostoru velkého brankoviště, kde Češkám od začátku turnaje aktivita nechybí.

Do vedení pak poslala tým o dalších deset minut později Kubečková, symbolicky jediná česká hráčka, která má zkušenosti se švédskou nejvyšší soutěží a je také její letošní vicemistryní.

Další branka již ve druhé třetině nepadla a v podobném duchu se pokračovalo také ve třetí třetině: Češky byly aktivnější a držely Švédky na obranné polovině, ačkoliv těm se snažila pomoci naprostá většina z přítomných diváků, dost se jich našlo také na ochozu restaurace, která se nachází nad jednou z tribun IFU Arény. Slyšet byla ale také skupina českých fanoušků na protější tribuně.

Švédský tým se osmělil až po pěti minutách poslední části a vybojoval trestné střílení, kapitánce Wiström se z něj povedlo srovnat.

Patnáct minut před koncem se tak začínalo znovu za vyrovnaného stavu. Následovala poměrně divoká pětiminutová pasáž, se šancemi především na švédské straně, ale Karasová si v brance dokázala poradit tak, jako například s velkou chybou v rozehrávce z 51. minuty.

Odpověď přišla o tři minuty později a měla nakonec vítězný punc: rychlý brejk českého týmu zakončila kapitánka Želízková. Poslední minuty utkání sice byly poměrně hektické, další branka však již nepadla, a to ani v české přesilové hře.

Češky tak po vítězství nad Švédskem vyhrály svou základní skupinu a v semifinále narazí na Finky, Švédsko se utká se Švýcarskem.

Mistrovství světa juniorek 2021:

Švédsko – Česko 3:4 (0:2, 3:0, 1:1)
Branky: 2. Ekströmová (Blomová), 13. Parkleová (Gysserová), 45. Viströmová (TS) – 24. Řezáčová, 25. Chudá (Lenfeldová), 34. Kubečková (Seemannová), 54. Želízková (Keprtová).


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*