České juniorky čeká v Uppsale souboj o bronz. Foto: Adam Troy České juniorky čeká v Uppsale souboj o bronz. Foto: Adam Troy
5. 9. 2021 Reprezentace juniorek (0) KOMENTÁŘŮ

Komentář: Medaile je věčná. Slzy překryje budoucí hodnota

 



Zlatý sen české florbalové reprezentace na světovém šampionátu juniorek ve švédské Uppsale skončil. Navzdory tomu, že se našemu týmu povedlo poprvé v historii porazit domácí tým, odletí ze Švédska zklamaný. Historii píšou vítězové. Český tým ale nesmí zapomínat, že před sebou má ještě medailovou bitvu. Byť „pouze“ o bronz.

„Finské florbalistky vyhrály vzájemné semifinále 5:2 a ukončily tak český zlatý sen.

Objektivně byly v semifinále lepším týmem, po první třetině mohly vést třeba 4:0 a nikdo by se příliš nedivil. Především v prvních dvaceti minutách předvedly jeden z nejlepších výkonů, který byl od týmu juniorek za poslední dekádu k vidění. Postoupily zaslouženě a patří jim za to uznání. Ve finále si to tak opět rozdají se Švédskem.

Je legitimní vést debatu, komu vlastně odklad šampionátu nejvíce pomohl. Ano, svěřenkyně hlavního trenéra Tomáše Martiníka skutečně získaly časový úsek, ve kterém mohly velmi pohodlně sbírat extraligové zkušenosti. Je také pravdou, že na papíře vypadá český tým opravdu dobře, je možné jej považovat za jeden z nejsilnějších v historii.

To vše z něj skutečně dělalo kandidáta na finálovou místenku. A je sympatické, že se nikdo této role nezřekl. Nicméně, teď už víme, že finále pro český tým zůstane uzavřeno, minimálně ještě rok.

Právě nyní se ale ukáže pravý charakter týmu. Ačkoliv z Uppsaly nakonec odejde zklamaný, teprve pokud by se letadlo s českým týmem odlepilo bez medailí, byl by to opravdový problém a opravdové selhání.

V tomto smyslu je třeba také upozadit výhru nad Švédskem. Ano, stala se a reprezentaci za ní určitě patří chvála. Jenže z dlouhodobého hlediska píšou historii vítězové. První výhra nad Švédskem je sice pěkný počin, ale nikdy by případně nebyla nadřazena tomu, že tým v Uppsale nezískal medaili.

Jako dobrý příklad může posloužit koneckonců v Česku legendární EURO 2004. V historii bude navždy zapsáno Řecko jako legitimní šampion. Navzdory tomu, že fanoušci jeho fotbal považovali za nekoukatelný. A jen tak mimochodem, vzpomenete si dnes na to, že Řecko ve skupině podlehlo 1:2 Rusku?

Pro další příklad nemusíme chodit daleko. Slovensko hrálo na tomto šampionátu sice 2:4 se Švédskem, ale na druhou stranu prohrálo s Lotyšskem a elitní příslušnost udrželo s odřenýma ušima proti Rusku. Vzpomněl by si někdo na skvělý výsledek proti Švédsku, kdyby sestoupilo? To je dost nepravděpodobné. Ne nadarmo platí, že ve sportu není nic starší než včerejší výhra…

Český tým, který je v Upssale, je velmi dobrý. Zaslouží si být v historii zapsán jako ten, který ze Švédska přiveze bronz. Ten mu totiž nikdo nevezme. Medaile je věčná. Výsledkový milník pomíjivý.

A především, pro české florbalové hnutí je medaile pořád výjimečná. Na to by se nemělo zapomínat.

V neděli před obědem bychom tak všichni měli fandit.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*