Nová sezona Extraligy žen startuje. Foto: Flickr Český florbal
10. 9. 2021 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Velký přehled: Posílený Chodov, nové Vítkovice, velké změny v Židenicích. Extraliga žen je tady!

 



Extraliga žen je zpět. Po necelých třech měsících se vrátí do akce všech dvanáct týmů, které ji budou hrát. A bude to nová nejvyšší soutěž se vším všudy: třikrát zlaté Vítkovice prošly obměnou, Chdov posílil, své si bude chtít říct Tatran. Ostravské FBC se pak bude muset rovněž vyrovnat s novým začátkem: bez Karin Vavrečkové s Nelou Kapcovou.

1.SC TEMPISH Vítkovice

TOP TRANSFER: Příchod Terezy Hanzlíkové z Chodova

Vítkovice mají za sebou poměrně bouřlivé léto, fanoušci na Dubině již neuvidí Michaelu Šponiarovou nebo Linu Hägg, které si obě vystřílely angažmá ve švédské nejvyšší soutěži, ve které bude Šponiarová vůbec první Slovenkou. Na druhou stranu se jim vrátila odchovankyně Tereza Hanzlíková, nyní již jako potenciálně klíčová hráčka. Zapomínat nemůžeme ani na Šárku Staňkovou a plejádu zajímavých mladých jmen z domácí líhně.

FAT PIPE FLORBAL CHODOV

TOP TRANSFER: Příchod Magdalény Pláškové z Red Ants

Chodov prohrál třetí Superfinále v řadě a v létě mohutně posílil. Využil spolupráce s partnerským Startem a vlastně si k sobě stáhnul Elišku Trojánkovou, čerstvou juniorskou bronzovou medailistku. Získal také Magdalénu Pláškovou, která by v mladém týmu měla zaujmout pozici lídra. Spolu s vyrovnanou brankářskou dvojicí nemůže mít Chodov jiné než superfinálové ambice.

FBC ČPP OSTRAVA

TOP TRANSFER: Odchod Denisy Kotzurové do Malmö

Ostravské FBC si bude muset zvyknout na novou kapitolu, a to bez Karin Vavrečkové s Nelou Kapocovou. Zatímnco první jmenovaná zřejmě definitivně ukončila kariéru, druhá by asi ještě hrála, stopku ji ale vystavily neustálé zdravotní komplikace. FBC navíc přišlo o svůj klenot v podobě Denisy Kotzurové, ta zakotvila v Malmö. V konečném důsledku to znamená, že FBC bude muset najít nové lídry. Tajný tip? Sledujte Slovenku Lindu Pudišovou.

PSN Tatran Střešovice

TOP TRANSFER: Příchod Klaudie Robové ze Sabinova

Tatran Střešovice je dalším z týmů, které vstupují tak trochu do nové éry. Ta první skončila odchodem kapitánky Barbory Zabavské do Panthers, dá se očekávat, že mladé hráčky dostanou ve Střešovicích ještě více prostoru. Zajímavý je rovněž příchod obránkyně Klaudie Robové ze Slovenska. V kádru se potká například s krajankou Danielou Kvaskovou a podobně jako Pudišová v FBC, také Robová je našim tajným tipem.

Panthers Praha

TOP TRANSFER: Příchod Lenky Faltusové z Tatranu

Jestli se Panthers něco v létě povedlo, tak je to jednoznačně zajištění si náhrady za Veroniku Zittovou, která odešla do Švýcarska. Příchod Lenky Faltusové, dotažený na začátku září má potenciál být trefou přímo do černého. Faltusová by zde měla dostat extrémní prostor, společně se Zabavskou by měly vyztužit sestavu Panthers. Tým z Rudné se jistě bude znovu prezentovat výkony s cílem potrápit elitní čtveřici.

FBS Olomouc

TOP TRANSFER: Odchod Kateřiny Peterkové na Erasmus

Olomouc si uvědomuje, že ji nečeká snadná sezona. Brankářská jednička Martina Franková zamířila do Bohemians, Kateřina Peterková bude studovat ve Finsku. Kromě hledání nové vládkyně brankoviště tak Olomouc čeká další zapracovávání nových tváří do kádru. Je ale jisté, že trenérské duo Sigmundová – Řehák nesleví ze svých požadavků na celoplošný aktivní florbal, který jistě bude bavit. Otázkou je, zda-li nebudou chybět zkušenosti.

K1 Florbal Židenice

TOP TRANSFER: Ukončení kariéry Andrey Dernerová

Andrea Dernerová = Židenice ; Židenice = Andrea Dernerová. Tyto rovnice platily několik let, až jim učinilo konec vyřazení od Tatranu Střešovice ve čtvrtfinále. V Židenicích nezůstal kámen na kameni a do extraligové sezony vstoupí úplně jiný brněnský tým. Bude zajímavé sledovat, jak hráčkám sednou náročné tréninkové metody trenérské dvojice Jaroslav Čížek – Luboš Rauer, které nakonec znatelně zvedly Židenice v minulém ročníku.

FbŠ Bohemians

TOP TRANSFER: Odchod Hany Polákové do švýcarských Riders / Příchod Martiny Frankové z Olomouce

Florbalistky Bohemians v minulé sezoně proklouzly do play off v poslední možné chvíli, do nové sezony ale vstoupí bez své hlavní opory Hany Polákové. Ta se totiž vydala vyzkoušet florbalové štěstí do Švýcarska, společně s Veronikou Loudovou zamířily do Riders. Posílení se naopak dočkala v brankovišti, kam přišla Martina Franková. Role si prohodily také trenérky, tou hlavní nově bude Dominika Steinbachová, asistentkou ji bude Tereza Blažková.

FAT PIPE TIGERS Start98 Kunratice

TOP TRANSFER: Příchod Hany Chaloupkové z Chodova

Tigers posílily především o hráčky Chodova, například Hana Chaloupková tak dostane možnost pořádného herního vytížení, o které by na Chodově v rámci FLOORBALL GROUP zřejmě přišla. Bude zajímavé sledovat, jak se na mladých hráčkách projeví tréninkové metody zkušeného realizačního týmu. FLOORBALL GROUP se netají tím, že udělala řez v kádru Startu98 proto, aby zde působily florbalistky, pro které je hra prioritou, můžeme tedy očekávat razantní zlepšení výsledků.

KM automatik FBK Jičín

TOP TRANSFER: Příchod Terezy Syslové z Panthers

Jičín šel svou tradiční cestou, udržel prakticky celý kádr a navrch získal dvojici Tereza Syslová – Martina Kleinová. Pokud uvážíme, že se po delším zranění může vrátit na hrací plochu také Eva Preisslerová, tak najednou vzniká v Jičíně poměrně zajímavě složený tým. Je dané, že do Jičína se chodí především kvůli pozitivnímu přístupu k florbalu, bude zajímavé sledovat, kam to letos parta okolo hrající trenérky Gabriely Žůrkové dotáhne.

MITEL Florbalová akademie MB

TOP TRANSFER: Příchod Kateřiny Moravcové z Tatranu Střešovice

V pozici extraligového nováčka se Mladé Boleslavi sezona relativně povedla, de facto ji ale zničila koronavirová nákaza v týmu, která propukla krátce po restartu soutěže. Na pozitivní vlnu se tým, který zůstal prakticky pohromadě, již nedostal, a tak v letošní sezoně vyhlíží svou druhou šanci na účast v play off.

Bulldogs Brno

TOP TRANSFER: Příchod Kristýny Pospíšilové z FBC Ostrava

Nová sezona přinese novou výzvu. Pod vedením nového hlavního trenéra Petra Dadeje se do své další extraligové sezony chystají florbalistky Bulldogs Brno, kterým se povedlo udržet ve svém kádru všechny důležité opory, a navíc se do Brna, ovšem právě do Bulldogs, vrátila Kristýna Pospíšilová po působení v FBC Ostrava. Hráčky mají za sebou kompletní přípravu a asi každý fanoušek ženského florbalu jim musí přát, ať jsou jejich výkony lepší než v minulé sezoně.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • divák napsal:

    Jenom dodám, že trenérská dvojice Židenic se rozpadla… podle jejich webu zůstal u týmu pouze v článku prvně jmenovaný.

Napsat komentář

*