Jana Christianová slaví vítězství Česka nad Švýcarskem. Foto: Martin Flousek, Český florbal Jana Christianová slaví vítězství Česka nad Švýcarskem. Foto: Martin Flousek, Český florbal
27. 11. 2021 Mistrovství světa žen (1) KOMENTÁŘŮ

Hrdinka Christianová: Najednou jsem nesměla udělat chybu a povedlo se, hodnotí svůj výkon

 



Brankářka Jana Christianová si pro sebe ukradla palubovku IFU Arény v prvním utkání české ženské reprezentace na světovém šampionátu v Uppsale. Podle oficiálního zápisu sice předvedla „jen“ 11 zákroků, kdo ale utkání viděl, ten musí uznat, že byly naprosto klíčové. Není tak divu, že vítězství nad Švýcarskem označila jako „sladké.“

Hodnocení utkání z české strany je logicky velmi pozitivní. „Pro vítězství jsme si přišly, nikdo dnes nepochyboval o tom, že bychom neměly vyhrát. Byl to ale těžký začátek turnaje, střel bylo strašně málo z obou stran, což je takové nevděčné, ale jsem ráda, že jsme se nakonec rozstřílely a holky daly důležité góly. Takže sladké vítězství,“ usmívala se.

Její chvíle přišly především na konci druhé a ve třetí třetině, kdy branku doslova zaklela. „Bylo to hodně těžké, do té doby na mě totiž téměř nic nešlo. Přitom najednou jsem musela být ten klíčový článek, který nesmí udělat chybu. Jsem ráda, že se mi to povedlo, ale také kvůli tomu, že z protiútoku daly holky gól, který byl podle mě důležitý,“ vrátila se k brance Michaely Mlejnkové na 2:1.

V závěru třetinu vychytala také nájezd Gerig. „Na nájezdy si moc nevěřím, je pro mě utrpení je chytat. Měli jsme s trenérem gólmanů plán, jak na hráčku vyzrát, což se povedlo, ona to navíc trochu zkazila, takže pak už to pro mě bylo jednodušší,“ popisovala.

Češkám se navíc povedlo ubránit téměř 2 minuty a 30 sekund v power play, která byla opět postavená na hráčkách Gerig, Suter a Wiki, přesně tak, jako v nešťastném semifinále minulého šampionátu. Velká vzpruha? „Myslím si, že určitě, hlavně z toho důvodu, že pokud bychom to znovu neubránily, tak už by to byla opravdu ostuda, všichni víme a máme v hlavách, co se stalo na minulém šampionátu a už to nesmíme opakovat,“ prohlásila rezolutně.

Češky porazily na světovém šampionátu Švýcarky teprve podruhé, poprvé se tak stalo před deseti lety na bronzovém šampionátu v St. Gallenu. V brance s Janou Christianovou. „Určitě bych za to byla ráda. Ale jsme na začátku turnaje a my tehdy Švýcarky porazily až v bronzovém zápase. Uvidíme, kam se dostaneme, doufám alespoň v bronz, ale chtěli bychom mířit také výše,“ plánuje.

Nejdříve je ale třeba odehrát ještě dva skupinové zápasy s Polskem a Lotyšskem. „Budou to úplně jiné zápasy, více si zahrajeme na balonku, protože to budeme my, kdo bude muset tvořit hru a soupeř bude hrozit z protiútoků. Musíme ukázat, že umíme proměňovat šance, s čím byl ještě dnes trochu problém, musíme být stoprocentní. A myslím si, že to půjde,“ uzavřela Jana Christianová.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*