Karolína Erbanová na MS žen ve Švédsku. Foto: Martin Flousek, Český florbal Karolína Erbanová na MS žen ve Švédsku. Foto: Martin Flousek, Český florbal
1. 12. 2021 Mistrovství světa žen (2) KOMENTÁŘŮ

Karolína Erbanová hraje v Uppsale hokej a fandí Češkám: Zranění proti Panthers bylo znamení, pomohlo mi

 



Bývalá rychlobruslařka Karolína Erbanová byla hostem českého národního týmu na jeho utkání s Lotyšskem. Doslova naproti IFU Aréně totiž nově hraje druhou nejvyšší švédskou ženskou hokejovou soutěž. V rozhovoru s českými novináři přiznala, že si nenechala ujít ani šampionát juniorek, který se v Uppsale konal na přelomu srpna a září.

Jako host Českého florbalu přistoupila také na rozhovor s českými novináři. „Já jsem si to moc užila. Já jsem naší reprezentaci žen ještě nikdy neviděla. Některé holky znám z české extraligy, některé jen podle jmen, protože vám, že hrají ve Švédsku. Bylo to super vítězství, příjemný zápas,“ zhodnotila.

V IFU Aréně se byla podívat již na zápase juniorek. „Viděla jsem dva zápasy a ten bronzový jsem viděla. To teda bylo víc lidí,“ porovnala navzdory tomu, že do IFU Arény tehdy mohlo pouze 300 diváků.

S Českým florbalem je ve spojení. „Oni vědí, že tady žiju a hraju hokej, tak mě kontaktovali na juniorské mistrovství světa a teď jsme se znovu spojili, že se můžu přijít podívat,“ popisuje.

Před sezonou zamířila do Švédska, aby se zdokonalila v hokeji. Chtěla jsem zažít profesionální přístup k ženskému hokeji ve smyslu, jak k tomu přistupuje klub. Ta soutěž je nějak vedená, má to nějakou úroveň. Chtěla jsme se zkusit dostat do té nejvyšší ligy.  Byl to vždycky můj největší sen si zahrát, ta se dá mluvit už o profesionálním hokeji. Švédsko je na to největší adept, když člověk nechce jít do Ameriky, tak je nejlepší ve Švédsku,“ hodnotí.

Nedávno také byla součástí týmu, který vybojoval postup na olympiádu v Pekingu. „Já jsem byla ráda, že jsem byla součásti toho týmu a prošla jsme těmi cuty, protože byly dva. Dostala jsme se do finálního týmu a byl to pro mě první mezinárodní turnaj v hokeji s nároďákem, tak to byla úplně nová zkušenost. Nevěděla jsem, co očekávat. Bylo fajn, že to takto dopadlo, protože je to velmi důležitý pro český ženský hokej,“ usmívá se.

Na florbal už ale čas nezbývá. „Tady na to vůbec nemám čas, to si nedokážu představit. To se už nedá skloubit,“ přiznává.

Ze slov Karolíny Erbanové je ale očividné, že byť její florbalová kariéra začala těžkým zraněním kolene ve vůbec prvním ostrém utkání, vztah k němu má pozitivní. „Myslím si, že to zranění pro mě bylo klíčové, byt bylo těžké a vlastně na rok mě vyřadilo ze hry, tak mi pomohlo v tom, že jsem si hodně věcí v sobě urovnala. Bylo to takové znamení,“ vzpomíná na nešťastný moment ze zápasu Jičín – Panthers.

Proto i ve Švédsku zkusila hrát florbal. „Ze začátku jo, ale právě jsem zjistila, že to není možné.  Je škoda, že jsou to oba zimní sporty, kdyby byl letní, tak bych to hrála jako doplňkový sport a bylo by to úplně ideální i kvůli fyzičce. Třeba jen na tréninky s holkama se podívám, je škoda, že to není letní sport,“ zakončila Karolína Erbanová.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*