Finské florbalistky slaví postup do finále MS žen 2021. Foto: Peter Bohlin Finské florbalistky slaví postup do finále MS žen 2021. Foto: Peter Bohlin
4. 12. 2021 Mistrovství světa žen (4) KOMENTÁŘŮ

Fantastická dvojčata Kauppi utnula český finálový sen. Česko – Finsko 4:5, o bronz proti Švýcarsku

 



Finálový sen české ženské reprezentace na světovém šampionátu žen v Uppsale zastavilo Finsko. Konkrétně především magická dvojčata Oona a Veera Kauppi, která hrála při finském vítězství 5:4 prim. Češky tak čeká v neděli souboj o bronz se Švýcarskem.

První menší překvapení nastalo již před zápasem: v brance Finek dostala přednost Krista Nieminen, v minulých dobách spíše dvojka za Tiltu Siltanen, která také začala skupinové utkání se Švédskem. Rovněž na české straně se nějaké překvapení, dle rozhovoru Hany Koníčkové, očekávalo.

Česko si rovněž pohlídalo fakt, že dvojčata Kauppi nastupovala až ve druhé formaci, kdy svou první nestáhlo, pouze vyměnilo obránce, ale hned v první minutě skórovala Oona Kauppi. Už v čase 1:12 ale srovnala po individuální akci Suchá.

Po divokém úvodu se hra bez výraznějších šancí přelévala ze strany na stranu, u obou týmů bylo očividné, že si pozorně hlídají případné dorážky z předbrankového prostoru. V polovině jedenácté minuty převrátila misky vah na českou stranu umístěnou ranou Krupnová, prakticky totožně pak o více jak tři minuty později srovnala Veera Kauppi.

V čase 15:10 Česšky podruhé vedly, u tyče zůstala nekrytá Krupnová, která si našla přihrávku Ratajové. Česko tak vyhrálo první třetinu 3:2, když jej ještě v jejím průběhu dvakrát podržela Christianová.

Ve druhé třetině se rozjely taktické šachy: oba týmy se soustředily spíše na držení míčku a vypracování si kvalitních příležitostí, konečných střeleckých pokusů ubylo. Opticky nebezpečnější byly Finky, Češky ale uměly zahrozit z naznačených kontrů.

Ve 33. minutě bylo srovnáno, Veera Kauppi využila rychlé rozehrávky, udělala kličku Havlíčkové a srovnala na 3:3. Stejná hráčka měla o tři minuty později dvě velké šance, které vychytala Christianová, za další minutu pak senzačně zastavila také Oonu Kauppi.

Třetí třetina tak začala za vyrovnaného stavu 3:3. To mohla změnit Veera Kauppi za 26 sekund, ale gymnastický zákrok Christianové byl proti. Finky po následné české šanci zavřely českou obranu a podruhé v utkání vedly: v čase 42:11 se odhodlala Kipplä a vstřelila gól podobný tomu třetímu.

Finky byly očividně na konci a útočily dále, za minutu ale v dobré pozici minula Oona Kauppi. Ve 48. minutě mohla dotočit blafák Řepková, ale potřebovala by pár kroků, o pár sekund později tak využila odrazu od mantinelu ke gólové dorážce Mlejnková.

Za půl minuty ale Češky opět ztrácely: volný prostor si tentokráte našla Oona Kauppi a poslala nechytatelnou pumelici nad rameno Christianové. Další těžko uvěřitelný zákrok si proti Ooně Kauppi připsala Christianová na začátku 52. minuty, na druhé straně pak měla šanci Kubečková.

Zhruba tři minuty před koncem se Češky dostaly ke kýženému závěrečnému tlaku, ten ale Finky dokázaly rychle zastavit a navíc držely míček, proto ani nemohlo dojít k power play. K té poprvé došlo v čase 57:51, ale před oddechovým časem, vybraným v čase 58:44 se nedostaly k přímé střele na branku. To se bohužel nepovedlo ani Krupnové, které v klíčovém momentu střela nesedla.

Ještě devatenáct sekund před koncem Češky rozehrávaly, ale Finky vybojovaly faul a byť předvedly velkou minelu, tak v rozhodujícím momentu bohužel Ratajová minula branku a prodloužení nevystřelila.

Češky tak po porážce 4:5 čeká boj o bronz se Švýcarskem.

MISTROVSTVÍ SVĚTA ŽEN V UPPSALE:

Česko – Finsko 4:5 (3:2, 0:1, 1:2)
Branky: 2. Suchá (Plášková), 11. Krupnová (Jiráková), 16. Krupnová (Ratajová), 48. Mlejnková (Ratajová) – 1. O. Kauppi (V. Kauppi), 14. V. Kauppi (Westerlund), 33. V. Kauppi (Kippilä), 43. Kippilä (O. Kauppi), 49. O. Kauppi (V. Kauppi).

Sestava Česka: Christianová – Beránková, Jiráková, Koníčková, Paloncyová, Havlíčková, Keprtová – Ratajová, Krupnová, Bačová – Plášková, Suchá, Řepková – Chudá, Kubečková, Trojánková. Trenér: Sascha Rhyner.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • dudacek napsal:

    Zastřelte je

  • Petr napsal:

    Každý to ví a stejně nám dají 4 góly. Holky na ně měli víc přitlačit. Škoda. Zítra snad bronz.

  • Mára napsal:

    Tohle je podle mě fakt velká škoda. V každém týmu jsou nějací klíčový hráči (hráčky). Troufnu si říct, že jsme měli letos větší kvalitu v celém týmu, než finky. Ty mají celý tým postavený na 3 hráčkách, které se podepsaly na všech gólech v dnešním zápase. To, že je nedokážeme alespoň částečně ubránit je podle mě brutální prokauč a stálo nás to tentokrát semíčko. Tak snad to zítra cinkne.

    • Petr 2 napsal:

      Souhlasím. Finky na 2 pětky, my stále na 3. Čili taktika jedné obranné a udržovací pětky a jedné útočné nevyužitelná. V tom případě jedině dát víc branek než soupeř. To by ale musely tu branku trefovat.

      Pokolikáté již prohra s tímto soupeřem o gól. Na to se dá fakt vsadit s jistotou výhry.

Napsat komentář

*