Champions Cup podruhé v řadě nebude. Foto: IFF Champions Cup podruhé v řadě nebude. Foto: IFF
13. 12. 2021 Komentáře (9) KOMENTÁŘŮ

Komentář: Olympijská myšlenka? Nejdříve se, milá IFF, naučme uspořádat tři elitní akce ročně

 



Mezinárodní florbalová federace je pod tlakem. Světové šampionáty mužů a žen vyvolaly velkou vlnu kritiky, naposledy navíc došlo ke zcela bezprecedentnímu zrušení Champions Cupu 2022, nejlepší evropské týmy se neutkají podruhé v řadě. Nad organizací mezinárodních akcí se v komentáři zamýšlí redaktor Florbal.cz Michal Dannhofer.

„Champions Cup ani v roce 2022 s největší pravděpodobností nebude. Jeho zrušení v letošním roce mělo svou logiku a vzhledem k situaci ve světě, která zastavila mnohem větší a důležitější sportovní události, se s tímto faktem asi nedalo příliš polemizovat.

Jeho zrušení, způsob provedení tohoto aktu a samotná prezentace ze strany Mezinárodní florbalové federace je ale v roce 2022 zcela nepochopitelné.

Champions Cup 2022 CANCELLED, přesně takto zní předmět emailu, který ve čtvrtek dorazil všem účastníkům turnaje, který se měl odehrát 15. a 16. ledna příštího roku ve Švýcarsku.

V desetiřádkovém textu Mezinárodní florbalová federace stroze oznámila, že ani v příštím roce se turnaj neuskuteční, poděkovala Švýcarské florbalové federaci za vyvinuté úsilí, vyjádřila přesvědčení, že se všichni kvalifikovaní možná budou moci zúčastnit také za rok a poněkud nepochopitelně všechny vyzvala k tomu, že se mají těšit na mužský světový šampionát v prosinci roku 2022, který se stejně jako Champions Cup 2022 má odehrát ve Wintherthuru. Popřát něco takového ženám Thorengruppenu, které vzešly z IKSU, tedy čistě ženského týmu, už samo o sobě zní docela zvláštně, ale budiž.

Co je ovšem zarážející je fakt, že se tak stalo až poté, co všechny týmy potvrdily svou účast, Švýcarská florbalová federace rovněž poslala kladné stanovisko a především, že se tak stalo poté, co se ještě v průběhu ženského světového šampionátu, kdy krátkodobě pro Českou republiku platila desetidenní příjezdová karanténa, Mezinárodní florbalová federace dotazovala zúčastněných týmů, jak jsou na tom ohledně vynaložených nákladů s tím, že i na toto bude brán zřetel.

Výsledek? Ve čtvrtek se rozhodlo o zrušení turnaje, což pro všechny zahraniční týmy automaticky znamená nevratnou ztrátu v řádech několika tisíc eur. Další reakce? Zatím žádná.

Zarážející je rovněž fakt, že dle hlasů z prostředí národních asociací se o plánovaném zrušení turnaje nevědělo, i vzhledem k tomu, že Švýcarsko zavedlo pro vstup do země jednotná pravidla pro všechny bez rozdílu, za kterých by se turnaj mohl odehrát. Stejně tak v zemi aktuálně neplatí omezení vnitřních sportovních aktivit, která by turnaj znemožnila organizovat.

Až skandální rozměr nabírá celé zrušení tehdy, když se podíváme do rozpisu zápasů nejvyšší švýcarské mužské soutěže. Jistě zajímavé utkání mezi domácím Rychenbergem Wintherthur a Ersigenem je již dnes naplánováno na 15. ledna 2021 od 18 hodin, právě do AXA Arény, kde se Champions Cup 2022 měl hrát!

Okamžitě se vyrojily spekulace o tom, že za vším stojí vlastně přesun finanční podpory ze strany Champions Cupu do světového šampionátu mužů. Tyto zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, asi se tak nestane a upřímně, nezdá se to jako příliš pravděpodobné.

Takto, o finančních nesnázích Mezinárodní florbalové federace se nějakou dobu mluví zcela otevřeně, ale fakt, že by „obětovala“ Champions Cup ve prospěch šampionátu mužů zní poměrně zvláštně. Ještě s ohledem na to, jak moc si IFF dlouhodobě zakládá na počtu mezinárodních akcí.

Celé to spíše ukazuje na další lapsus ze strany IFF. Můžeme začít již ženským světovým šampionátem. Vzhledem na mizernou návštěvnost v IFU Aréně není potřeba kritizovat její výběr, na rozdíl od helsinského „mrazáku na ryby“ byla absolutně důstojným místem pro světový šampionát, a to včetně hezky vyřešeného B hřiště.

Samozřejmě, jisté neduhy by se našly, například umístění média centra do druhého ze čtyř hřišť, pouze menší stěnou odděleného od B hřiště turnaje znamenalo jeho praktickou nepoužitelnost během zápasů hraných na B hřišti, avšak toto spíše někdo na švédské straně nedomyslel do detailu, než aby v tom bylo cokoliv jiného. 

Úplně špatně je ale překryv s mužským světovým šampionátem, a to v rámci nejdůležitějších bojů, které na ženském světovém šampionátu probíhají. Je totiž zcela zřejmé, že opačně by se jednalo o něco nemyslitelného a je také očividné, že pozornost drtivé většiny florbalových fanoušků se již soustředila do Helsinek.

Menší vsuvka: jakkoliv tento text je vůči Mezinárodní florbalové federaci velmi kritický, tak jejímu generálnímu sekretáři a fakticky nejviditelnějšímu členovi Johnu Lijelundovi slouží ke cti to, že v Uppsale zůstal a dekoroval domácí šampionky. Upřímně? Moc se to nečekalo, už jen proto, že Lijelund je Fin a v tamním prostředí mu náleží status legendy.

Možná se mu ale jen nechtělo odrážet dotazy na zcela nedůstojné prostředí Ice Hall 2. Strašidelné je navíc to, že volba této druhé haly nebyla ovlivněna aktuální situací.

Nebyla by to Mezinárodní florbalová federace, aby nevymyslela něco navíc, proto se finálové boje odehrály v ikonické Hartwall Aréně.

Smutné je to, že hráči, kteří se nedostali do finálového víkendu, si za účast v hledišti museli zaplatit, a to rovnou minimálně 69 EUR na hlavu, stejně jako v Uppsale.  

Kam se podělo Coubertinovské „Není důležité vyhrát ale zúčastnit se?

To by možná rády věděly také juniorské reprezentantky všech zemí. Ty zatím totiž ví jen to, že by se zúčastnit chtěly, ale jejich šampionát se neuskuteční na Novém Zélandu a o jeho pořádání ale není všeobecný zájem, a tak se ani zhruba půl roku před turnajem neví, KDY, JESTLI, a především KDE případně bude.

Všechny tyto tři popsané situace nejsou pro florbal vůbec dobrou vizitkou. O to více, že Mezinárodní florbalová federace vyslala podivný vzkaz v tom smyslu, že na hráčích a klubech ji až tak nezáleží. Vlastně vůbec. 

Samostatnou kapitolou je určitá politická reprezentace. Jak teď asi florbal bude vypadat v očích regionálních politiků, kteří budou jednat o sportovní a hlavně finanční podpoře pro další florbalové turnaje?

Velkou florbalovou pravdu totiž v rozhovoru pro Florbal.cz odhalil bývalý hokejový trenér, dnes lodivod florbalistek Mladé Boleslavi Radek Novák: „Holky už potřebují vyhrát, aby je to bavilo, přeci jen je to pořád jen amatérský sport.“

Champions Cup 2022 nevyhraje patrně nikdo a prohrálo celé florbalové hnutí, hráči a hráčky, kteří se měli zúčastnit, tak Ti především. Vniveč přišla také práce všech realizačních týmů a lidí okolo, kteří se na přípravě podíleli.

Také je to sport, který vlastně není schopen na solidní úrovni uspořádat dva světové šampionáty a jeden velký mezinárodní turnaj ročně.

To je, dámy a pánové, z Mezinárodní florbalové federace reálný stav, do průniku na olympiádu má florbal ještě hodně daleko.

Poselství musí být pro Vás jako vrchnost světového florbalu jasné: Tohle už nebaví vůbec nikoho. A je to pořád jen amatérský sport!“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • URady napsal:

    No jo, krmit Liljelunda není sranda. Možná i ty prachy sežral.

  • Komik napsal:

    Mnohdy se o tom dá polemizovat nicméně tenhle článek má konečně grády.

  • fanda napsal:

    Tak by to mělo tady vypadat. Někdo Míšovi šlápl na kuří oko?

  • Jojo napsal:

    No, je to určitě k zamyšlení. Protože v kontextu toho co se dělo na mezinárodní scéně by bylo vhodné se zamyslet i v rámci unie zda se nevrátit víc ke sportu od megalomanského marketingu, který už evidentně Fini, Švédi i Švýcaři mají na párku jak letos předvedli. Vždyť na 1.ligu mužů jsou přísnější pravidla než na MS mužů a začíná to těžce postrádat smysl.

  • stannda napsal:

    cela IFF smeruje do sraček ….hraju sa na niečo čo nie su ….vrcholom je že chcú zmenit formát na hraci čas 3×15 minut …čiste zufalstvo

    • Komik napsal:

      Nejhorší je, že ten návrh nevychází ze sportu a potřeb a smyslu hraní i na nejnižší úrovni (tak jako byly třeba změny ve volejbale nebo stolním tenise), ale čistě jen z vlastní administrativní neschopnosti IFF.

      • kimok napsal:

        No tak zrovna volejbal udělal změnu na základě toho, že je nechtěla vysílat TV protože ty ztráty byly nudné a nedalo se na to koukat. O potřeby sportu fakt nešlo 🙂

    • Kerim napsal:

      Já bych prosazoval 3×10 minut a přestávky 20 minut, abych v pohodě stíhal pivo, párek, wecko a cígo. V TV by pak v rozšířeném času přestávky mohli pouštět plky viceprezidenta IFF a místopředsedy ČOV v jednom.

  • znalec napsal:

    Takze:

    a) IFF = jde jim jen o prachy a svoji slavu
    b) mezinarodni florbal vlastne neexistuje, jedine co ma smysl jsou pratelske zapasy vykonostne srovnatelnych tymu, ktere se mohou federace ekonomicky dovolit (napr. Polsko vs. Slovensko nebo ČR vs. Švýcarsko, Finsko vs. Švédsko).
    c) jednou za 2 az 4 roky udelat MS dospelych a junioru, mozna juniorek pro ty, kteri se prihlasi
    d) zadne kvalifikace, zadne Champions cupy nebo hracske komise se Sladkym, Vratnou apod. – nemaji zadny smysl
    e) zakazat Zamazala a Jakubka
    f) NECHAT SE FLORBAL VYVIJET PRIROZENE

Napsat komentář

*