Marek Beneš se blýskl skvělými výkony na světovém šampionátu. Foto: Martin Flousek, Český florbal Marek Beneš se blýskl skvělými výkony na světovém šampionátu. Foto: Martin Flousek, Český florbal
28. 1. 2022 Ostatní (8) KOMENTÁŘŮ

TOP 10: Prosadil se v SSL, dotáhl Čechy k bronzu a řádí za Tatran! Nejlepším českým hráčem roku 2021 byl Marek Beneš

 



Redakce Florbal.cz společně s oslovenými odborníky opět vybrala desítku nejlepších florbalistů za uplynulý kalendářní rok. V roce 2021 podle nás nejvíce zazářil Marek Beneš, díky jehož skvělým výkonům Češi ukončili sedmiletý medailový pust z mistrovství světa. Druhé místo v žebříčku obsadil Filip Langer a na bronzovém stupínku pomyslně stanul brankář Lukáš Bauer.

1. MAREK BENEŠ (PIXBO WALLENSTAM, ŠVÉD./TATRAN STŘEŠOVICE)
LONI: 6. MÍSTO

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Foto: Martin Flousek, Český florbal

To, co předváděl na mistrovství světa s finskými či švýcarskými obránci, bylo k nevíře. Kromě úvodního zápasu s Německem se střelecky prosadil v každém dalším střetnutí. Duel o bronz opanoval. Nejprve byl u první branky Čechů, když asistoval Josefu Rýparovi. Minutu a půl před koncem při hře bez brankáře posunul svůj tým do prodloužení. No a v něm senzačními manévry odmítl dva švýcarské obránce a připravil gól Filipu Langerovi.

A to přitom v průběhu podzimu Beneš vlastně nevěděl, jestli vůbec do Helsinek vyrazí kvůli svému přetrvávajícímu zranění. Nakonec se ale dal dohromady. Zdravotní trable mu komplikovaly rovněž předchozí ročník 2020/21, do kterého vytáhlý forvard skvěle vstoupil. Nakonec se v kanadském bodování SSL zastavil na 33 bodech a byl nejproduktivnějším Čechem v soutěži. Pixbo se ovšem do play off neprotlačilo. Od nové sezony řádí v prvním střešovickém útoku s kanonýrem Davidem Šimkem.

2. FILIP LANGER (TATRAN STŘEŠOVICE/FBC KALMARSUND, ŠVÉD.)
LONI: 7. MÍSTO

Filip Langer zažil tříbodový večer. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se

Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se

Ve Švédsku působí teprve krátce (když nepočítáme kratší anabázi v Pixbu), přesto už si vybudoval značný respekt. Je nejproduktivnějším Čechem v superlize. Do šance se díky své rychlosti a hbitosti umí dostat sám. V předchozích sezonách hodně zesílil, takže osobní souboje pro něj nejsou žádný problém. V národním týmu mu sedla spolupráce s Markem Benešem a byl to právě Langer, který rozhodl o zisku bronzu. Kalmarsund si českého forvarda váží a svěřuje mu dostatek prostoru na place.

3. LUKÁŠ BAUER (FLORBAL MLADÁ BOLESLAV)
LONI: 9. MÍSTO

Lukáš Bauer pustil za svá záda v duelu se Švédskem jen tři branky a Češi i díky jeho výkonu porazili favorita. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Konstantně solidní formu si v Livesport Superlize udržuje. V play off byl jedním z hlavních článků, které posunuly Mladoboleslavské k zisku vytoužené trofeje. Také v superfinále musel proti Vítkovickým vytáhnout nejeden těžký zákrok. Jeho forma vygradovala prosincovým šampionátem. Na něm odchytal pět utkání. V semifinále dlouho držel naděje českých florbalistů nad vodou. Finští střelci si na něm v první polovině utkání vylámali zuby. Prosadili se až pak. A v poslední minutě zasadil Čechům osudovou ránu Sami Johansson. Chuť si Bauer spravil v boji o bronz, v němž zapsal 18 úspěšných zákroků. Je jedním ze dvou brankářů, kteří v letošním ročníku Livesport Superligy ukořistili čisté konto (ve 24. kole proti Vinohradům).

4. ONDŘEJ NĚMEČEK (TATRAN STŘEŠOVICE)
LONI: 3. MÍSTO

Foto: Tatran Střešovice, Český florbal

Ofenzivní bek Tatranu a národního týmu. Na prosincovém světovém šampionátu, který pro Čechy skončil vytouženým ziskem medaile, Němeček jednoznačně prokázal své kvality. Zkušenosti s mezinárodním florbalem sbíral po boku Matěje Jendrišáka v Linköpingu a to teď přenáší do hry Střešovic. Tatran má po dlouhé době opravdu hodně konkurenceschopný tým a míří za triumfem po základní části. A to se Němeček a spol. museli v létě vyrovnávat se ztrátou jiného klíčového beka Ondřeje Vítovce. Jeho místo v první formaci výborně zastoupil další odchovanec Bohumil Piskáček.

5. FILIP FORMAN (FBŠ BOHEMIANS)
LONI: 2. MÍSTO

Kapitán českých juniorů Filip Forman vsítil v duelu se Švédskem jeden gól. Foto: Alena Zapletalová

Foto: Alena Zapletalová

Kapitán juniorských mistrů světa, největší tahoun pražských Bohemians a teď už rovněž nedílná součást seniorského národního týmu. V Brně ustál tlak a vedl juniory za titulem. V minulé sezoně nastřádal v dlouhodobé fázi Livesport Superligy 55 bodů, dalších devět pak přidal v play off proti Chodovu. A nebýt hloupého vyloučení v závěru základní části, mohlo jich být i více… Letos už své maximum překonal a je na 63 bodech. V Bohemians přitom v létě přišel o parťáka Pěničku, kterému chystal góly. Aktuálně se je snaží připravovat dalšímu skvělému šutérovi Petrákovi.

6. MATĚJ HAVLAS (TATRAN STŘEŠOVICE)
LONI: –

Matěj Havlas po prvním gólu Čechů ve finále. Foto: Martin Flousek

Foto: Martin Flousek, Český florbal

O talentovaném hráči se vědělo už dřív, takže Havlase nemůžeme nazvat kometou roku 2021. Už na mistrovství světa juniorů v roce 2019 se zaskvěl svou šikovností. Další zlato přidal v srpnu 2021. Stal se jednou z hlavních útočných hrozeb střešovického Tatranu. Umí si udržovat konstantní formu prakticky během celé sezony. Jeho výkony gradovaly na mistrovství světa. Právě zařazení Havlase do první formace pomohlo českému výběru dokráčet k tolik vytouženém bronzu. Velmi technický hráč si umí poradit i v ošemetných prostorech proti přesile.

7. JIŘÍ BESTA (1. SC VÍTKOVICE)
LONI: –

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Vypracoval se v jednoho z nejlepších českých beků. V mnoha zápasech Livesport Superligy nemá konkurenci, je hrozně složité proti němu vyhrát aspoň jeden souboj. Jiří Besta k tomu navíc přidává vynikající rozehrávku. Se spoluhráči si na hřišti výborně rozumí a umí parťákům z lajny připravit dobrou střeleckou pozici. Na prosincovém světovém šampionátu se hodila jeho rychlost. Dlouhodobě patří v nejvyšší soutěži k nejvytěžovanějším hráčům.

8. MATĚJ JENDRIŠÁK (LINKÖPING IBK, ŠVÉD.)
LONI: 1. MÍSTO

Matěj Jendrišák dal gól a Linköping vyhrál venku přesvědčivě 8:3. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se

Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se

Matěje Jendrišáka nemůžeme v žebříčku vynechat, byť pod Petrim Kettunenem nebyl součástí národního týmu, a tak ho čeští florbaloví příznivci neměli tolik na očích. Přesto se jedná o kapitána švédského Linköpingu, který je pořád ve švédské superlize hodně vidět. Základní část sezony 2020/21 končil s bilancí 27 kanadských bodů. Dalších pět přidal ve čtvrtfinále play off. To byla ale pro jeho tým konečná, stopku totiž vystavil Kalmarsund. V aktuální sezoně Jendrišáka přibrzdilo zranění, i tak se ale český centr dokáže prosazovat.

9. JOSEF RÝPAR (LINKÖPING IBK, ŠVÉD.)
LONI: –

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Foto: Martin Flousek, Český florbal

Možná, že někteří od poctivého hráče očekávali v jeho švédském angažmá víc. Ale na Josefa Rýpara jdou ze severu dobré reference. Bývalý hráč Vítkovic zvládl přesun na beka, poctivě zvládá svou práci a dostává na hřišti prostor v lajně Matěje Jendrišáka. Nejdůležitější gól na světovém šampionátu zapsal do sítě Švýcarska v duelu o bronz, kdy otevřel střelecký účet utkání. V SSL se v aktuálním ročníku prosadil z pozice obránce třikrát a vesměs se jednalo o solidní rány z dálky.

10. MILAN TOMAŠÍK (FLORBAL MLADÁ BOLESLAV)
LONI: –

Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

Foto: Martin Flousek, Florbal Mladá Boleslav

Jako by ho v posledních sezonách polili živou vodou. Milan Tomašík na hřišti nestárne. Naopak. Předvádí mix zkušenosti, chytrosti a pohotovosti. Výborně spolupracuje s Martinem Tokošem, se kterým řádili jak ve Vítkovicích, tak ve švédském Dalenu. Společná souhra jim svědčí. V play off byl druhým nejproduktivnějším hráčem Středočechů hned po Curneym. Jeden gól přidal i ve vítězném superfinále, byť se čile diskutovalo o jeho regulérnosti. Po jeho konci mohl Tomašík oslavit svůj třetí mistrovský titul v Česku. Naposledy se proti SKV blýskl rekordním sedmigólovým přídělem.

HISTORIE ANKETY:

2020:
1. Matěj Jendrišák
2. Filip Forman
3. Ondřej Němeček
4. Jiří Curney
5. Jan Natov
6. Marek Beneš
7. Filip Langer
8. Adam Delong
9. Lukáš Bauer
10. Matyáš Šindler

2019:
1. Jan Natov
2. Marek Beneš
3. Jiří Curney
4. Matěj Jendrišák
5. Lukáš Veltšmíd
6. Patrik Dóža
7. Lukáš Souček
8. Lukáš Hájek
9. Filip Forman
10. David Šimek

2018:
1. Patrik Dóža
2. Matěj Jendrišák
3. Marek Beneš
4. Tom Ondrušek
5. Jiří Curney
6. Jan Natov
7. Daniel Šebek
8. Lukáš Hájek
9. Adam Delong
10. Lukáš Veltšmíd

2017:
1. Matěj Jendrišák
2. Patrik Suchánek
3. Marek Beneš
4. Jiří Curney
5. Patrik Dóža
6. Martin Tokoš
7. Daniel Šebek
8. Lukáš Veltšmíd
9. Tomáš Sýkora
10. Lukáš Hájek

2016:
1. Matěj Jendrišák
2. Tom Ondrušek
3. Patrik Suchánek
4. Jiří Curney
5. Patrik Dóža
6. Martin Tokoš
7. Daniel Šebek
8. Marek Beneš
9. Milan Tomašík
10. Lukáš Souček

2015:
1. Matěj Jendrišák
2. Martin Tokoš
3. Jiří Curney
4. Patrik Suchánek
5. Patrik Dóža
6. Ondřej Mikeš
7. Jan Jelínek
8. Marek Beneš
9. Tom Ondrušek
10. Milan Fridrich

2014:
1. Matěj Jendrišák
2. Patrik Suchánek
3. Jiří Curney
4. Martin Tokoš
5. Patrik Dóža
6. Ondřej Mikeš
7. Michal Podhráský
8. Tomáš Kafka
9. Lukáš Hájek
10. Martin Richter

2013:
1. Martin Tokoš
2. Vojtěch Skalík
3. Patrik Suchánek
4. Milan Tomašík
5. Martin Ostřanský
6. Matěj Jendrišák
7. Martin Zozulák
8. Patrik Dóža
9. Michal Podhráský
10. Petr Novotný

2012:
1. Milan Tomašík
2. Martin Tokoš
3. Tomáš Kafka
4. Jan Jelínek
5. Matěj Jendrišák
6. Martin Richter
7. Petr Kološ
8. Vojtěch Skalík
9. Aleš Zálesný
10. Michal Podhráský

2011:
1. David Rytych
2. Matěj Jendrišák
3. Milan Tomašík
4. Vojtěch Skalík
5. Jan Jelínek
6. Milan Garčar
7. Petr Skácel
8. Tomáš Kafka
9. Tom Ondrušek
10. Jiří Curney


Autor: redakce



KOMENTÁŘE

  • Pepis napsal:

    Ačkoliv vím, že Matěj Havlas je talentovaný, na 6. místo opravdu dle mého názoru nepatří. Za mě částečně protekční dítě. Na MS 2019 si zajel pro zlato jako účastník zájezdu díky Jakoubkovi, takže to bych do zásluh nepočítal. V Tatranu těžil ze hry Langra a nyní z Beneše a Němečka. Na MS mužů bych vyjmenoval několik stejně kvalitních juniorů. kteří mohli jet, ale zase byl vybrán mimo jiné Havlas. Určitě tam byl vidět, šanci chytil za pačesy, ale tak to vedle TOP hráčů mohlo vyjít i jinému. Ve svém ročníku určitě patří mezi TOP5 hráčů, ale určitě ne nyní mezi TOP10 hráčů ČR.
    U Rýpara jsem taky tak trochu v rozpacích…
    Ale to je můj názor.

    • TBJ napsal:

      S Havlasem souhlasím, je to kvalitní hráč, ale top 10 za mě ne. Místo něj bych tam viděl možná Kisugiteho.

  • jejda napsal:

    Já myslím, že Jendrišáka už můžeme vynechat..

  • Fbc napsal:

    Havlas a Rýpar souhlas , nemají tam co dělat

  • ADALBERT napsal:

    za mě: Beneš, Bauer, Langer, Němeček, Forman, Tomašík, Kisugite, Jendrišák, Rýpar, Besta

Napsat komentář

*