Kalmarsund rozjel iniciativu proti boji s duševními problémy. Foto: FBC Kalmarsund
5. 2. 2022 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

Tabu musí být odstraněno! Kalmarsund rozjíždí sérii projektů proti duševním chorobám ve florbale

 



Se zajímavou iniciativou přišel tým Filipa Langera – Kalmarsund. Společně se švédskou organizací Inte Ensam Aldrig Glömd (do češtiny lze přeložit jako Nikdy osamocena, nikdy zapomenuta) se zapojil do několika projektů, které mají za cíl snížit počet duševních onemocnění ve florbale. Do akce se zapojila také největší hvězda ženského týmu Moa Tschöp.

Duševní choroby jsou mementem dnešní doby, přesto je to mezi sportovci spíše tabu, o kterém se nemluví. Opačně na to chce jít FBC Kalmarsund, který se spojil se zakladatelem organizace Inte Ensam Aldrig Glömd Erikem Grönbergem, který v rámci oddílu šíří osvětu o mentálních problémech.

„Chceme, aby naši klíčoví hráči působili jako vzory pro mladé hráče, aby se nebáli mluvit o mentálních potížích,“ dává si klub za cíl.

„Mluvit o sexuálním nátlaku nebo o duševních problémech může být strašidelné, ale podělit se o svůj příběh může znamenat první krok k tomu, cítit se lépe. Každý píše svůj vlastní příběh a má právo na to se svěřit. Pro všechny, kteří v sobě drží nějaké tajemství mám jednu radu: „Nikdy není pozdě se svěřit,“ uvedl zakladatel inciativy Erik Grönberg.

Na téma duševních poruch se vyjádřila také největší hvězda Kalmarsundu Moa Tschöp. „Panické ataky, poruchy příjmu potravy, závislost na cvičení. Šikana. To vše jsem během své sportovní kariéry viděla nebo zažila. To vše může vést k duševním chorobám, které mohou nejen zničit kariéru, ale také ovlivnit každodenní osobní život. Mluvit o duševních chorobách je tabu. Toto tabu musí být odstraněno!“ uvedla jedna z nejlepších florbalistek na světě.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*