V Boleslavi byl k dispozici videosystém pro trenérskou výzvu. Foto: Florbal MB V Boleslavi byl k dispozici videosystém pro trenérskou výzvu. Foto: Florbal MB
28. 2. 2022 Superliga (23) KOMENTÁŘŮ

VIDEO V AKCI: Rozhodčí názor nezměnili, došlo jak na trest, tak na neprůkaznou situaci

 



V prvním utkání čtvrtfinálové série Livesport Superligy mezi Mladou Boleslaví a Libercem došlo na historickou premiéru. Vůbec poprvé totiž měli oba hlavní trenéři, Petr Novotný na lavičce Boleslavi a Petr Salát za kormidlem Liberce, možnost využití trenérské výzvy na základě videa. Oba ji využili a došlo na širokou paletu situací.

Český florbal získal na základě mimořádné dotace od Národní sportovní agentury finance, které využil k zakoupení dvou sad videosystému, který je tak nyní dostupný na hale v Mladé Boleslavi a v UNYP Aréně.

Jako první dostali možnost využití trenérské výzvy, která je s institutem videa spojena, trenéři Mladé Boleslavi a Liberce v prvním vzájemném čtvrtfinálovém utkání, které navíc přenášela Česká televize.

V průběhu zápasu došlo ke dvěma situacím, v obou případech rozhodčí Kamil a Tomáš Sojkovi své původní verdikty nezměnili.

Jako první žádal výzvu Novotný, který tvrdil, že za hru na zemi Matěje Klucha by jeho tým neměl hrát dvouminutovou přesilovou hru, ale měl by získat trestné střílení, protože Klucho zastavil zadovku Milana Tomašíka na Martina Tokoše do zřejmé brankové příležitosti.

Rozhodčí ale nakonec rozhodli, že z videa nelze jednoznačně určit, že by k tomu došlo, proto ponechali verdikt v platnosti a neudělili Boleslavi dvouminutový trest, s ohledem na neprůkaznost záběrů. Poměrně trefně pak okomentoval situaci televizní spolukomentátor Jakub Šárka, který avizoval, že podle něj by Tokoš Tomašíkovu přihrávku přeběhl, což dost možná vyhodnotili také rozhodčí.

Podruhé ovšem již na jednoznačné rozhodnutí a dvouminutový trest došlo: Petru Salátovi se před brankou Petra Koláčného na 5:3 nelíbila série soubojů mezi boleslavským Markem Korychem a útočníkem Liberce Prokopem Ferdanem.

Zde ale rozhodčí faul jednoznačně nenašli, zůstali u původního verdiktu, a kromě uznání branky tak následoval dvouminutový trest pro Liberec, který potrestal po 28 sekundách Patrik Suchánek.

O určitou novou formu zážitku navíc nebylo ochuzeno ani 390 přítomných fanoušků florbalu přímo v hledišti, po vzoru například amerického fotbalu totiž rozhodčí své verdikty vyhlašovali s mikrofonem u úst přímo do halového éteru.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • PJ napsal:

    Co to je zase za vtip? Ta přihrávka vůbec nešla na Tokoše, proč Bolka zkouší takovou kravinu? Přesilovka je jim málo? Měli dostat 2 minuty, aby se vzpamatovali. Mimochodem, byla to vůbec hra na zemi? V momentě, kdy ho míček trefil, ještě ruku na zemi neměl.

  • Fakt charakter napsal:

    Videjko fajn. Ať je hezky vidět jaký je Klucho duševní mrzák. Zahrát na zemi a ještě rukou ok, ale pak řvát na rozhodčího, že to píská, no no. Když chceš rozdávat, musíš umět i přijímat chlapečku. Juníci se mají na co těšit, vzor k pohledání.

    • Ich napsal:

      A jejda. Koukám chytrák se ozval.
      Klucho dává ruku na zem při pádu. Míček ho trefí dřív než dá ruku na zem, není v tom úmysl.
      a že křičí. No, v situaci kdy se Sojkům opět daří tlačit MB vřed bys řval taky být na jeho místě.
      A myslím, že s repre juniorů to nemá nic společného.

  • trener napsal:

    v souvislosti s zákrokem Klucha si připomínám zákrok Tomašíka v posledním superfinále…pro mě je spíše duševní mrzák Tomašík s Novotným…

    • Ty jsi napsal:

      Ty jsi ubožák, proč si bereš někoho do huby, soudíš dle jednoho zákroku a ani je osobně neznáš. Hlavně když jde chyba za rozhodčím…

      • trener napsal:

        pro uklidnění – znám je oba dva, novotný byl celou hráčskou kariéru provokatér, filmař, úskočný podrazák…a milan u mě skončil loňskou, boží rukou…tím se zapsal do historie poněkud problematickým způsobem, nic ke chlubení

        • Hmm napsal:

          A co má hráč podle tebe dělat? Tak jako Maradona? 😀

          • trener napsal:

            třeba se přijít omluvit, zvláště pokud jsou to bývalí spoluhráči – např. jako curney

        • David napsal:

          trenere hlavne jestli jsi toho dokazal aspon polovinu toho co oni…

          • trener napsal:

            nikdy jsem nefilmoval, neprovokoval, zákeřně nefauloval, nikdy jsem na hřišti nejednal zákeřně…

          • David napsal:

            Jj trenere taky jsi velka nula…

        • David napsal:

          trenere hlavne jestli jsi toho dokazal aspon polovinu toho co oni…?

        • Prskač napsal:

          Jak píše trenér.. Novotný byl vždy nesmírně šikovný a talentovaný hráč, platný pro tým. Ale také byl zákeřný, provokatér, plačící a nikdy neunesl to, co sám rozdal. Pan hráč, ale morální vzor určitě ne.

    • David napsal:

      Hlavne ze se prisel omluvit Vitkovicky hrac v poharu kdyz dal naprosto neregulerni gol… Jo aha to bylo v poradku…

  • David napsal:

    Odkud te pustili…?

  • Víte někdo? napsal:

    Proč Boleslav nedostala trest za neúspěšnou výzvu, když žádala trestné střílení?

    • Bohous napsal:

      rozhodci ze zaberu zatim nedokonale fungujicicho unijniho video systemu nedokazali rozhodnout, jestli ma boleslav pravdu, nebo ne, tzn. video bylo neprukazne = rozhodnuti se nemeni a trest se neudeluje. az po zapase se rozhodci vyjadrili, ze najezd mel byt narizen (videli zabery ct).

  • David napsal:

    Tak treba ze je to tak v pravidlech ohledne vyzvy …v provizornich pravidlech kde o tom rozhoduje rozhodci…

  • Kubas napsal:

    Naprosto nechápu výzvu na změnu přesilové hry na nájezd. Kvalitní týmy mají úspěšnost přesilových her okolo 50% a úspěšnost florbalových nájezdů je obvykle nižší (třeba teď Vítky z Chodovem jen 3 z 10).
    Teda jestli jsem tu výzvu z videa dobře pochopil.

Napsat komentář

*