Laura Prusková hraje první sezonu v Extralize žen. Foto: Lukáš Zetek, Florbal Vítkovice Laura Prusková hraje první sezonu v Extralize žen. Foto: Lukáš Zetek, Florbal Vítkovice
18. 3. 2022 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Táhlo mě to do brány, ale otec mi sám doporučil hru v poli, směje se Laura Prusková

 



Osmnáctiletá obránkyně Vítkovic Laura Prusková prožívá svou první extraligovou sezonu. Dcera bývalého hokejového brankáře a mistra světa z roku 1999 Martina Pruska přiznává, že po otcově vzoru ji to táhlo do mezi tři tyče, avšak na jeho radu se stala hráčkou v poli.

Martin Prusek střežil v NHL brankoviště Ottawy a Columbusu, v KHL pak nastupoval například za lotyšskou Rigu. U všeho byla už i jeho dcera Laura. „Narodila jsem se v Kanadě, kde jsem žila jako malá, jelikož tam otec hrál hokej, ale moc si toho nepamatuji. Z Lotyšska si pamatuji vše. Je pravda, že jsem to teď probírala s taťkou a říkal, že přínos to pro mě mělo v tom, že jsem odmala chodila na hokejové zápasy, což mě vedlo ke sportu, v konečném důsledku pak ještě tolik hokeji podobnému,“ popisuje.

Do Vítkovic přišla v roce 2014, o sedm let později zaznamenala svůj debut v Extralize žen. „Upřímně je to pro mě dost těžké, zvykám si na úplně jinou úroveň florbalu než je ten juniorský,“ sbírá první extraligové zkušenosti.

Vítkovice ale stále natahují svou šňůru vítězství. „Spokojená jsem velmi už jen proto, jak se nám daří, a hlavně proto, v jak skvělém týmu můžu působit,“ hodnotí první extraligový ročník.

Ačkoliv by se to možná nabízelo, Prusková nenastupuje v bráně, ale jako obránkyně. „Do brány mě to určitě táhlo, protože můj otec je můj velký vzor, ale sám mi doporučil at‘ jsem raději hráčka než brankářka,“ směje se.

Při troše štěstí na slavného brankáře na Dubině narazíte, bývá poměrně pravidelným divákem. „Na zápasy chodil spíše, když jsem byla menší, protože jsme zápasy měli ráno a jelikož stále trénuje hokej a má své zápasy, tak se nám čas často kryje a nemůžeme se vzájemně chodit podporovat. Ale když máme oba čas tak mě vždy rád přijde podpořit, a také já jeho. Momentálně máme oba před sebou těžké play off, takže si velmi držíme palce,“ říká Laura Prusková. „Častěji se dívá na on-line a dává mi rady spíše takto a jsem za ně velmi ráda, protože mi hodně pomáhá,“ prozradila.

Místo Nikoly Příleské nebo Viktorie Karasové tak Prusková patří do zadních řad Vítkovic, společně se zkušenými obránkyněmi jako jsou Alžbeta Ďuríková, Lenka Novotná nebo Lucie Šebestová. „Alžbeta, Lenka i Tajmy jsou pro mě velkou inspirací a jsem ráda, že si mohu brát rady od takto zkušených hráček,“ usmívá se.

Nyní je před Vítkovicemi výzva v podobě semifinálového derby s FBC Ostrava. „Série bude hodně psychicky náročná, takže je důležitá ta psychická stránka, ale určitě i ta fyzická, protože to budou zápasy ve velkém tempu a v takových zápasech bude velmi důležitá i obranná fáze,“ hledá recept na soupeře.

Chtěla by někdy vyzkoušet také zahraniční angažmá? „Určitě bych chtěla v budoucnu hrát v zahraničí, ale to už bude na mně, jak se mi bude dařit,“ uzavírá Laura Prusková.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*