Dominika Buczek dostala formálně trest na 3 zápasy. Foto: Florbal Vítkovice Dominika Buczek dostala formálně trest na 3 zápasy. Foto: Florbal Vítkovice
28. 5. 2022 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

ORK vyhověla odvolání Buczek, polská útočnice tak za červenou kartu potrestána nebude

 



Odvolací a revizní komise Českého florbalu vyhověla odvolání polské útočnice Vítkovic Dominiky Buczek proti udělenému trestu za červenou kartu ze třetího semifinálového duelu proti FBC Ostrava. Buczek uspěla s argumentem, že rozhodnutí nebylo vydáno včas, ale až po uplynutí příslušné pětidenní lhůty. Původní 16denní trest je tak rozhodnutím ORK zrušen a byť byl případ vrácen k novému projednání, Disciplinární komise nemá jinou možnost, než řízení v novém rozhodnutí zastavit.

Dominika Buczek obdržela ve třetím semifinále proti FBC Ostrava ČK 3 poté, co při šarvátce před vítkovickou střídačkou zatáhla Nikolu Chalupovou z FBC Ostrava za cop. Za to následně od Disciplinární komise dostala trest na 16 dní, platný od 10. září, který ji teoreticky měl připravit o první tři vítkovické zápasy v novém soutěžním ročníku, celkem by tedy nemohla nastoupit ve čtyřech zápasech, když vyfasovala již automatickou jednozápasovou stopku za ČK 3 a chyběla tak ve čtvrtém semifinále.

Proti rozhodnutí se ale odvolala a poukazovala na to, že disciplinární řízení s ní bylo vedeno zkrácenou formou, avšak to také znamená, že rozhodnutí musí být vydáno do pěti dnů. Zápas se odehrál 26. března, rozhodnutí Disciplinární komise bylo vydáno 5. dubna, podle informací Florbal.cz tedy zmíněná lhůta nebyla dodržena o tři dny.

Rozhodnutí Odvolací a revizní komise vedené Tomášem Kafkou je pak zřejmé. „DK zahájila zjednodušené disciplinární řízení, avšak nestihla rozhodnout do stanovených 5dní, na což Odvolatel poukazuje. Po prostudování případu došla ORK k závěru, že skutečně nebyla dodržena 5denní lhůta pro vydání rozhodnutí ode dne zahájení zjednodušeného řízení. Přestože v daném případě již nebyl oprávněný zájem na tom, aby bylo rozhodnuto do 5 dnů, ORK potvrzuje, že došlo k porušení řádu. Z výše uvedeného důvodu tedy ORK vrací případ k novému projednání Disciplinární komisi, z důvodu procesního pochybení a potřeby zajistit dodržování legislativních předpisů ČF a spravedlivého procesu,“ píše ORK ve svém odůvodnění.

Vítkovice rozhodnutí ORK komentovat nechtějí. „Vítkovice nebudou situaci do konečného řešení komentovat, ze své právnické praxe nemám rád, když se komentují živé kauzy,“ vysvětlil Florbal.cz prezident Vítkovic a předseda správní rady Tomáš Krásný.

Fakticky ale Disciplinární komise nyní nemá jinou možnost než řízení s Dominikou Buczek zastavit. Situace Dominiky Buczek je totiž fakticky totožná s tou, když není o dopravním přestupku rozhodnuto do jednoho roku od zahájení řízení.



Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Jan napsal:

    Vážený pane autore. Netvořte zde své rádoby odborné názory. DK a vůbec Český florbal rozhoduje tak, jak uzná za vhodné a správné pro vývoj florbalu. Řády jsou pouze orientační a výsledný výklad provádí pouze výkonný výbor. DK již ve věci zahájila nové řízení, což jste si mohl zjistit a nikdo trestu neunikne.

Napsat komentář

*