Radomír Mrázek udílí pokyny na slovenské lavičce. Foto: Miroslav Hýlek - Flickr SZFB
7. 6. 2022 Reprezentace (1) KOMENTÁŘŮ

Radomír Mrázek: Výhra nad Českem pomůže celému Slovensku. 3×15? Zavedl bych, ale sám herní čas florbal nespasí

 



Hlavní trenér slovenské mužské reprezentace dovedl své svěřence ke kvalifikační výhře nad Českou republikou. V rozhovoru pro Florbal.cz pak rozebral, co výhra bude znamenat pro celé slovenské florbalové hnutí a zamyslel se také nad plánovanou možnou změnou hracího času na 3×15 minut.

CO ZNAMENÁ VÝHRA NAD ČESKOU REPUBLIKOU?

„Hodně, tedy pro nás, ale i pro Čechy je to dobrá zpráva. Hodně v tom smyslu, že se jedná o určitý zdolaný vrchol, kdy si kluci sáhli na to, jaké to je porazit tým z TOP4, zažili to a zjistili, že to jde a budou to chtít znovu. Myslím si a věřím, že to neovlivní jen hráče, kteří byli přímo na hřišti, ale všechny ty, kteří dělají florbal na Slovensku. To, že se hrálo 3×15 minut, ve vysoké nadmořské výšce a ve velkém vedru na tom nic nezmění.

Přirovnal bych to k tomu, když se pod vedením Radima Cepka podařilo poprvé na domácím turnaji v České Lípě porazit Švédy taky za nestandartních okolností. A podívejme se, co to svým způsobem a postupem času způsobilo: junioři byli rázem na MS třetí, kdy porazili pod Luďkem Benešem a Michalem Jedličkou Švédy, o dva roky později byli zlatí, v Brně opět. Mužská reprezentace teď také v sestavě plné mladých kluků po nějaké době v Plzni vyhrála. Je to tedy zdolaný vrchol, hráče to dostane obrovsky nahoru, ale nesmí to přerůst v aroganci. Nohy i hlava musí zůstat pevně na zemi. Pro náš slovenský nároďák je to v mých očích doping spíše do zápasů proti týmům druhého sledu, jako jsou Lotyši, Norové atd.

Vyhráli jsme zápas, kdy Česko bylo ve hře s balónkem stále minimálně o level výše, hlavně Langerova lajna, mělo tlak a šance, ale nedokázalo je ve správný čas přetavit v góly, kdežto my jsme byli maximálně efektivní a vzadu v čele s brankářem i dostatečně organizovaní a obětaví. Nicméně ten fakt, že se obranou blížíme levelu, kdy jsme schopní tyto soupeře celkem držet na uzdě jsme si ověřili již na světovém šampionátu proti Finsku nebo předtím na Polish Cupu proti Švýcarsku. Ty vlaštovky už tady jsou, navíc i v rámci kempů vnímáme postupný progres, za což klukům i celému realizačnímu týmu děkuji. Zároveň k obraně postupně přidáváme větší kvalitu v brejku a postupném útoku, což kluci ukázali i v tomto zápase, takže jsme stále nebezpečnější. V kontextu velmi mladého kádru je to dobrý vklad do budoucna. To, kde se musí na Slovensku obrovsky přidat po sportovní stránce je kondice, protože ta může z vlaštovky udělat letadlo.“

BÁL SE V PRŮBĚHU ZÁPASU S ČESKEM O VÝSLEDEK?

„Strach ne, ale asi dvě minuty před koncem jsem tam kus emocí taky nechal. Člověk musí být nad věcí, ale je fajn, když vás to vtáhne. Hráli jsme celkem hodně oslabení, které jsme zvládli velmi dobře, na konci se soupeř dostal do tlaku skrze hru 6 na 5, takže jsem se soustředil na to, abychom takticky nevyhořeli právě ve věcech, které máme dané pro hru pěti proti šesti.

Bez ohledu na to, kdybychom nakonec remizovali nebo prohráli, tak hodnocení by pořád bylo pozitivní, protože pracujeme na herním projevu. Ale přijít o vítězství v samotné koncovce zápasu s tímto soupeřem by všechny včetně mě určitě mrzelo a štvalo, to je jasné. Jsem za kluky rád a jsem na ně hrdý.“

O HERNÍM ČASE 3X15 MINUT A DALŠÍCH ZMĚNÁCH

„Když se na to budu dívat čistě pragmaticky, tak já osobně vůbec nevidím problém v tom, hrát na 3×15 minut. Navíc manažersky, ekonomicky i organizačně to má jen plusy. Takže jsem pro to zkusit.

Je třeba si ale položit jinou otázku: Proč někdo zvažuje to, aby se hrálo 3×15 minut? Argumenty jsou o zatraktivnění, vyrovnanosti, aby to bylo zajímavější pro televizi nebo zvýšení možnosti se dostat na olympiádu.

Pokud je hlavním důvodem atraktivita, pak tento návrh jistě nic neřeší, protože florbal stejně jako divadlo nebo kino je na prvním místě o kvalitě herců a scénáři, a ne o délce filmu. Kdo v Česku přemýšlí tak, že atraktivita zápasu v superlize je minimálně stejně důležitá jako jeho výsledek? Vychováváme hráče tak, aby byl jejich projev atraktivní, aby uměli projevit své emoce, tedy to, co baví diváky? V tomto kontextu nevím, co si o návrhu myslí Finové a Švédové, protože atraktivita jejich soutěží je na hodně dobré úrovni. Nicméně několik let zpět i Švédové pod tlakem proher s Finskem řešili kvalitu a atraktivitu své soutěže, kdy se do ní tvrdě opřel tehdejší trenér nároďáku Vaara.

Ideální by bylo, aby byl florbal na nejvyšší úrovni vnímán jako produkt a prostředek pro byznys, to znamená přitáhnout diváky, ty bavit atd. Ale v době, kdy všemu vládnou dotace, tak tuto motivaci asi budeme hledat těžko.

Jinými slovy, pokud je pro někoho výsledek na jednoznačně prvním místě, tak model 3×15 minut mu dá ještě více prostoru a motivace k tomu to zabetonovat, utaktizovat nebo uzdržovat. Oblíbená perla o tom, že historie se neptá, to pak jen podtrhuje.

Mě osobně by tedy zajímala odpověď na otázky, co je ten hlavní důvod návrhu a co tím docílíme nebo získáme.“


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Kolins napsal:

    Naprosto souhlasím v tom, že kratší čas povede k ještě větší betonáži a tlaku neudělat chybu. Navíc beton pak fyzicky vydrží daleko víc týmů. Bylo to vidět i v experimentální srandě na poháru žen. Najednou mezi top týmy výsledky 1:0, 1:1, 2:1…

Napsat komentář

*