Florbalistky Tvrdošína Extraligu žen nepřihlásily. Foto: SZFB Florbalistky Tvrdošína Extraligu žen nepřihlásily. Foto: SZFB
24. 7. 2022 Ženský florbal - Zahraničí (1) KOMENTÁŘŮ

Konec oravské florbalové bašty! Ženy Tvrdošína končí, oddíl se zaměří na práci s mládeží

 



Slovenská Hyundai Extraliga žen ztratila v minulých dnech významného člena. Přihlášku do dalšího ročníku totiž nepodaly ženy Tvrdošína, historicky třetí nejúspěšnější tým slovenské nejvyšší soutěže. Do té se tak fakticky vrátí Nitra, která sestoupila po sérii s Partizánským. V Tvrdošíně se zaměří na práci s mládeží.

Devítitisícový Tvrdošín byl oravskou baštou florbalu, především toho ženského. Po 14 letech totiž tamní FbK v Extralize žen končí, klub nepodal přihlášku. „Těžko se mi o tom hovoří, ale je to bohužel tak,“ řekl předseda oddílu a ještě v minulé sezoně trenér žen Milan Burdel‘ pro oravskou mutaci webu SME.sk.

Po minulém ročníku musel skončit a svého nástupce nenašel. „Děvčata oslovily potenciálního trenéra, který měl ale jiné požadavky, než na jaké jsme byli v klubu zvyklí,“ krčí rameny předseda. „Suma sumárum jsme je nedokázali naplnit,“ říká.

Důvodů je několik. „Nestálo to jen na otázce trenéra. Já si samozřejmě umím představit, že bych této době platil trenéra, který se tomu bude věnovat naplno. Hlavně na profesionální úrovni, kterou si seniorská soutěž čím dál tím více vyžaduje. Do toho však spadá také realizační tým, povinnosti klubu vůči soutěži, kde je potřebných několik osob. V neposlední řadě je to také o přístupu hráček a jejich nárocích tak, abychom byli konkurenceschopní,“ vypočítává Burdel‘ s tím, že dalším problémem je hala, protože Tvrdošín hraje vlastně ve školní tělocvičně.

Milan Burdel‘ tvořil svého času nerozlučný tandem s trenérem Michalem Cvancigerem, který to z Oravy dotáhl až do reprezentace žen. „Je to velká škoda, že po tolika letech letech ženský florbal končí. Neznám přesně pozadí celé situace, ale pevně věřím, že je to jenom dočasné a ženský florbal se do Tvrdošína vrátí,“ přeje si Cvanciger.

Jeho plány potvrzuje také Burdel‘ s tím, že má v plánu vést starší žačky a chtěl by rozběhnout také přípravku. Za pár let by se tak v Tvrdošíně znovu mohli dočkat dalších nástupkyň například současné kapitánky Vítkovic Denisy Ferenčíkové.

V nejvyšší soutěži nahradí Tvrdošín Nitra. A je to velmi pikantní změna. Své dva mistrovské tituly v sezonách 2013/2014 a 2014/2015 získal Tvrdošín, za který tehdy válely například Alžbeta Ďuríková nebo Viktória Bobotová, ve finálových sériích právě proti Nitře, oba týmy se navíc utkaly v letošním play down, kdy Tvrdošín zvítězil 3:1 na zápasy. Nitra následně podlehla v baráži Partizánskému a zdálo se, že nejvyšší soutěž opustí, ale nakonec je tedy vše jinak.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*