Švédské juniorky slaví světový primát. Foto: Karolina Sommer, IFF Švédské juniorky slaví světový primát. Foto: Karolina Sommer, IFF
4. 9. 2022 Reprezentace juniorek (2) KOMENTÁŘŮ

Stříbrné nájezdy: Podruhé to Češkám nevyšlo, zlato bere po nájzdech Švédsko

 



První finále pro český ženský florbal má stříbrnou tečku. Juniorkám se totiž na světovém šampionátu v Katowicích nepovedlo po nájezdech porazit Švédky a získat zlaté medaile. Rozhodující nájezd proměnila Cajsa Alm.

Švédky předvedly skvělý nástup do zápasu a už ve druhé minutě se dostaly do vedení díky Dynefalk. V prvních pěti minutách Češky vlastně do ničeho nepustily, a to ještě gól kapitánky Emtell nebyl uznán pro předchozí faul při přihrávce.

Paradoxně, mezi pátou až patnáctou minutou následně Češky odehrály svou nejlepší pasáž v zápase, leč neskórovaly, ačkoliv šance měly například Simona Korbelářová nebo Brucháčková, Řehákové chyběl k ideální pozici snad jediný krok a Češky nezastavilo ani zranění Kajsy Johansson, po kterém se delší dobu nehrálo.

Místo kýženého vyrovnání ale přišla ledová sprcha: v šestnácté minutě našla zadovka Dynefalk Nordstrand, která zvýšila na 2:0, o minutu a půl později posunula Nordstrand na volnou Emtell, která využila nabídnutého prostoru na středu hřiště a zvýšila na 3:0 pro Švédsko.

V první polovině druhé třetiny vsadily Švédky na poctivou obranu, přičemž pravidelně zaměstnávaly Šolleovou v české brance. Její spoluhráčky se do šancí dostávaly jen obtížně, jako blesk z čistého nebe ale v čase 28:30 předvedla parádní akci Mechlová a snížila.

Gól byl vítaným povzbuzením, navíc přišla možnost přesilové hry. Ta ale Češkám vůbec nevyšla, zato po jejím akci se znovu prosadila Nordstrand. Za 16 sekund ale snížila zpět na rozdíl dvou branek Brucháčková, což byl také stav po dvou třetinách.

Ve třetí části se Češkám povedlo srovnat: oba zásahy dala Brucháčková, která využila vlastně konstatního mírného tlaku českého týmu. Ve 48. minutě využila také práce dobře clonící Janatkové a v 56. minuě potrestala přísné vyloučení Modigh a poslala finále do prodloužení.

Především první tři minuty prodloužení nabídly několik infarktových momentů, ale v nastavených deseti minutách branka nepadla a opět tak o českém osudu musely rozhodnout nájezdy.

Rozhodnutí přišlo v sedné sérii: Cajsa Alm proměnila, Anna Brucháčková nikoliv.

Česko – Švédsko 4:5 po sam. náj.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Fanoušek českého florbalu napsal:

    Klobouk dolů před výkonem našich holek! Za stavu 0:3 se z toho nesesypaly a byly naprosto vyrovnanými soupeřkami Švédek. Nájezdy už jsou vždy loterie, když jsou oba týmy na stejné úrovni. Nejradši bych viděl ve finálových zápasech dvacetiminutové prodloužení, aby se rozhodovalo častěji „zlatým gólem“. Dalším pozitivem je určitě to, že několik opor bude mít možnost startovat ještě na dalším MS juniorek a vůbec bych se nedivil, kdyby někdo ze stříbrného týmu nakoukl také do seniorské reprezentace. 🙂 Díky děvčata, udělali jste fanouškům českého florbalu radost!

  • henry napsal:

    Skvělý šampionát, některé tam už nakoukly a teď už asi i dospělému výběru chyběly.

Napsat komentář

*