Rozhodčí Mona Franzon zkoumá záznam hry na videu. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch Rozhodčí Mona Franzon zkoumá záznam hry na videu. Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch
9. 9. 2022 Ostatní (0) KOMENTÁŘŮ

Novinky: Rozšíří se používání videa, úpravou prošel systém vyloučení a následných trestů

 



Již v sobotu odstartuje nový ročník elitních soutěží, tedy Livesport Superligy a Extraligy žen. Na pořadu dne bude několik větších i menších změn, které vychází buď z iniciativy Českého florbalu, anebo z nové edice pravidel. Florbal.cz přináší výtah z tiskové zprávy Českého florbalu.

ROZŠÍŘENÍ POUŽÍVÁNÍ VIDEA

Český florbal bude v rámci pilotního projektu rozšiřovat užití videa v rámci florbalových zápasů. To bude nově možné použít vždy po dohodě obou týmů v rámci Livesport Superligy. „Rozhodčí budou moci v rámci přechodného období, které bude trvat do roku 2028, kromě vlastního video systému využít také oficiální záběry z vysílání ČT Sport a TVcom. Cílem je dát rozhodčím možnost zpětně posoudit situace, které dobře nepostřehli, a to především v souvislosti se vstřelením branky. Trenérům pak umožnit opravit verdikt rozhodčích pomocí dostupného video materiálu. Naší dlouhodobou vizí je, že postupně budou všechny haly v nejvyšší soutěži vybaveny video systémem a postupně na základě praxe co nejlépe vyladit pravidla pro používání videa tak, aby co nejvíce reflektovala potřeby florbalu,” uvedl v tiskové zprávě ředitel soutěžního úseku Českého florbalu Zdeněk Mlčoušek.

Nastavení pravidel pro využití videa, respektive trenérské výzvy, bude prakticky shodné s tím, jak fungovalo video v rámci letošního play off: za neúspěšnou výzvu se udělí dvouminutový trest, v případě neprůkazných záběrů zůstane původní verdikt v platnosti

PŘENOSY ZDARMA, ALE PO REGISTRACI

Přenosy z nejvyšších soutěží budou nadále dostupné na platformě TV COM, ovšem až po registraci, která ovšem bude zdarma. „Chceme všem florbalovým divákům přinášet stále atraktivnější přenosy a jedním z důležitých prvků, které nás nyní lehce brzdí v tom, abychom mohli naše vysílání dál zkvalitňovat, je nedostatek relevantních dat o sledovanosti zápasů. Díky registraci dostaneme do rukou komplexnější data, která nám pomohou jednotlivá utkání lépe analyzovat a dál s nimi pracovat tak, abychom fanouškům poskytli co nejlepší divácký zážitek a správně zvolili další vývoj v oblasti prezentace elitního florbalu,” vysvětlil ředitel komunikace a marketingu Českého florbalu Roman Urbář.

PRAVIDLOVÉ NOVINKY

Ve florbale se již nově nebude udělovat trest na pět minut, a to ani po udělení červené karty. Nahradí jej trest na 2+2 minuty. „Nahrazení pětiminutového trestu vyloučením na 2+2 minuty v praxi znamená, že družstvo hrající přesilovku může během ní zaznamenat maximálně dvě branky. Pokud totiž dojde ke vstřelení gólu v průběhu prvních dvou minut, pak se zbytek první části trestu zruší a začne se měřit druhá část trestu. Důvodem této úpravy je především to, že trest na pět minut měl často značný dopad na vývoj utkání,” popisuje Mlčoušek.

Nově bude možné udělit pouze dva typy červených karet, místo dosavadních tří. Jedním typem bude Technický přestupek, za který nebude následovat další disciplinární trest, druhým pak Trest do konce utkání. Za ten následuje automatické zastavení činnosti na jedno utkání a o dalším osudu rozhodne Disciplinární komise.

Dílčími změnami pak jsou situace, kdy skončí odložené vyloučení a dojde ke zlomení florbalové hole. Odložené vyloučení nově končí aktivním zahráním míčku provinivším se družstvem. Zlomené části florbalové hole pak bude možné odstranit až při prvním přerušení hry.

POKLÁDÁNÍ POVRCHŮ

V nové sezoně mají superligové kluby povinnost položit povrch v deseti ze 13 domácích utkání. Výjimku dostaly pouze UNYP aréna na Podvinném mlýně a ostravská ČPP aréna, kde speciální povrch pokládán být nemusí. Pro kluby to znamená zvýšení nákladů na pořádání jednotlivých zápasů, na druhou stranu půjde o zvýšení komfortu pro hráče i diváky, kteří se často museli orientovat ve změti čar pro různé jiné sporty.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*